Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

d-fens 

všechny recenze uživatele

Film nie je zložitou psychologickou štúdiou schizofrénneho Čikatila alias Evilenka. Je iba nekonkrétnym temným obrazom spoza železnej opony, ktorého depresivita je však dostatočná na navodenie skleslej nálady. Výrazne tomu dopomáha tríznivá fyziognómia McDowella a nadherný-tajomný-psychedelický hudobný motív Badalamentiho a Dolores O'Riordan - Angels go to heaven. Príjemné výkony ponúkajú aj Ronald Pickup (Aaron Richter) a rodák Marton Csokas... ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Tak, a za svatým je druhá debilitka o Čikatilovi, potřeboval jsem načerpat inspiraci a míti v čerstvé paměti materiál pro srovnání. Ne snad proto, že bych byl hrdým majitelem některé z jeho úchylek a potřeboval je vypilovat (mám mnohem veselejší), to opravdu ne, ale poněvadž a protože je dnes ten Velký Den, kdy Jetr Pákl, po promu jak na Titanik vs vetřelci, vypouští svého Ghoula. Bude to mít celkem lehké, pokud nebude stát jeho film evidentně za kolosální a třikrát přejeté hovno, pak (a vzhledem k veřejnému hodnocení mnou viděných příšerností) se může těšit na sedm hvězd od každého a příští rok i na Český anální kolík předávaný v Rudolfinu. U vousatého popa, tak ona vlastně zabíjela frustrace z fleku na hlavě soudruha Gorbačova společně s hypnózou. Hypnózou!!! No, to mi utrhni ruku a vraž mi jí do prdele. KGB a ptactvo s volhou po smrti, to jsou jediné věci, které jsem zaregistroval. Proč taky cpát do příběhu o masákovi nějaké vraždy, fujky, a nedejpeytla vyšetřování, nuda. Ovšem za opravdu grandiózní a nesmírně geniální považuji filmový plakát, protože EVIL-ENKO, no ty krávo, to je čirý diamant invence, to muselo vymýšlet celé politbyro. Ani sto McDowellů by takovou ostravskou studiovku nezachránilo, děs. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co tak koukám, tak hodně lidí tady na tohle zpracování Čikatilova příběhu nadává, ale já jsem celkem spokojen. Na rozdíl od Občana X který se celkem věrně drží historických skutečností si tvůrci Evilenka vypůjčili pravdivý základ a zbytek dotvořili dle svého. Jasně, že některý věci jsou přehnaný. Čikatilo sice byl komunista, ale určitě se dá z úspěchem pochybovat o tom, že byl agentem KGB nebo, že měl hypnotizérské schopnosti. Takže na nás vybafne pár konspiračních teorií které, ale úplně nezavrhuji. Ono by možná nebylo od věci se zamyslet co stálo za tou negativní zkouškou krevní skupiny která mu pomohla když byl poprvé zatčen. Obvzlášť když se všichni odborníci dušují, že je to nemožné. Tak, že by přeci jenom nějaký zásah shora? Těžko soudit. Já nepotřebuji aby byl podobný film úplně podle pravdy, to si tu pravdu můžu vygůglit. Každopádně Občan X se mi líbil o špetku víc proto ten nepatrný rozdíl v hodnocení. Každopádně tady to táhne hlavně démonický Mc Dowell navíc z neopakovatelně slizkým Přeučilovým dabingem. Zdatně mu sekunduje i Csokas v roli vyšetřovatele. Takže i přes těch pár zmíněných chybiček se jedná o solidní dílko co mě rozhodně nenudilo.65% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Evilenkovi tvůrci udělali moc dobře, že se nesnažili o dokumentární hodnověrnost, o kterou se s neúspěchem pokoušeli jejich předchůdci u nezáživného, nevěrohodného, prostě nepovedeného Citizena X. Namísto toho pojali film o Čikatilovi mnohem volněji, s větším odstupem a nadsázkou, dokonce přejmenovali Čikatila na Evilenka a udělali z něho učebnicovou karikaturu šílence. Ovšem tahle karikatura je naprosto excelentní, a není taky divu, když její roli svěřili démonickému xichtovi Malcolmu McDowellovi, který se ve svém grimasoidním xichtění úplně překonává a kterého vizážisti ještě vylepšili obřími brýlemi, děsivou chůzí a za mlada i děsivou ofinou. Zajímá-li vás pravda a nic než pravda o téhle ukrajinské kanibalské zrůdě, zapátrejte po informacích na netu a tenhle film si odpusťte. Ale chcete-li se poklesle a dekadentně pobavit, odfrknout si třeba po náročném pracovním dni, je Evilenko přesně pro vás. Kromě Evilenka jsou skvělými postavami i židovský homosexuální psychoanalytik Richter a Evilenkova ortodoxně komunistická asexuální žena. A navíc k filmu hraje nenápadná, ale hezká Badalamentiho hudba... Některé scény jsou už fakt na hraně, třeba hned zkraje, když pan učitel Evilenko ukazuje jedné žačce po škole ve třídě svého pindíka a vypráví jí o něm pohádku... na to jsem se fakt úplně styděl koukat. Nebo šílená nudistická scéna z výslechové místnosti v závěru... A protože jsem Citizena X ohodnotil třemi, Evilenka musím zákonitě zaokrouhlit nahoru. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Evilenko je velmi zdařilý pokus o zachycení životního příběhu jednoho z nejproduktivnějších sériových vrahů 20. století. Atmosféra sovětského Ruska je úžasná - šeď, chlad, beton, křečovitost úředníčků a všudypřítomná propaganda jsou výborným pozadím pro thriller, ze kterého vás budou skoro až chytat deprese. Čikatilovy vraždy jsou dost naturalistické a to i přesto, že většina "toho důležitého" se odehrává mimo záběr kamery. Nejsilnější stránkou filmu je však jednoznačně Malcolm McDowell. Je mimo jiné vidět, že si nejspíš pečlivě prohlížel Čikatilovy fotky, protože dokázal neskutečným způsobem napodobit i to, jak se skutečný vrah tvářil. Jeho herecký výkon je opravdu velmi přesvědčivý a sám o sobě si zaslouží jednu hvězdičku jako bonus. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Andrei Romanovich Chikatilo si získal prezývky "The Mad Beast", "The Rostov Ripper" a "Citizen X". (Carol Pifková)
  • Film se natáčel v ukrajinském Kyjevě. (rafix)
  • Keď uteká jedna z Evilenkových obetí cez železničnú trať, na prechádzajúcom vlaku je zreteľne vidieť cifru 666 - číslo diabla. (BlackTom)

Reklama

Reklama