Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (701)

nunka 

všechny recenze uživatele

Vo "Vianočnej kolege" okrem rolničiek, zasneženej krajiny a pekného vianočného príbehu 3D vizuálizácia pracuje ako samostatný jav. Sugestívne zachytáva nálady, obrysy, farby... postavy a efekty kmitajú mimo projekčnú plochu, na tvárach postavičiek vidno aj tú najmenšiu vrásku...čím živší vizuál, tým lepší zážitok. Vianočná koleda rozhodne v 3D! ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Zemeckis je skutočne majster v tých animáciách (Expres, Beowulf) a po Polárnom exprese prináša ďalší film, s vianočnou témou. Dickensov príbeh je silný a dobrý sám o sebe, no rovnako ako v Polárnom exprese, aj tu Zemeckis používa šikovne kameru, scény zaujmú svojou hravosťou a hudba od Alana Silvestriho navodí to pravé čaro Vianoc. Na vianočné obdobie je tento film ako stvorený. Update: v 3D je to ešte lepšie. 95% - 5* ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších vánočních příběhů, který znám už od raného dětství (jako malý jsem pročítal pěknou kreslenou knížku), dostal několik filmových podob. A tato se povedla náramně, protože mi nádhernou vizuální stránkou připomíná onu kreslenou knížku, kterou jsem četl vždy o Vánocích s očima navrch hlavy, bál jsem se u ní, bulel jsem u ní a poučil se. Postavy jsou parádně zahrané, Silvestri si dal také záležet a celé to má spád a šmrnc. Vánoce se blíží, a tak si zbývá povzdechnout, proč jen každý mrzout na této Zemi nemůže mít svoje vlastní 3 duchy, kteří by mu zase resuscitací nahodili do provozu svědomí, cit i radost...a že by takových potřebných lidí dnes bylo...:) ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Zemeckis každým z dalších svých filmů natočených v motion-capture jen dokazuje, že jeho nesporného režisérského talentu je škoda při užití takové techniky a pokud nebude pracovat se stejnými prostředky, s jakými James Cameron stvořil Avatara, budu doufat v jeho návrat k celuloidu. Vánoční koleda je z technického hlediska opět o krok dál, postavy jsou bohužel stále mrtvolné a celý film prostý jakýchkoliv emocí a chladný jako psí čumák. Zemeckisovo zalíbení v 3D navíc zavinilo výskyt naprosto zbytečných a pouze na efekt stvořených průletů krajinou, které jen natahují stopáž filmu, neboť samotný příběh je prostinký a dal by se s přehledem odvyprávět za necelou půlhodinu...a tak je nastavován všemožnými atrakcemi. Zemeckisovi se mnohdy daři budovat hutná atmosféra, která mne párkrát příjemně překvapila až hororovým nádechem a celkově má náladotvornost filmu hodně blízko k Dickensově tvorbě.Ve výsledku se jedná o celkem zábavnou atrakci, která nezapře talent svého tvůrce, stále si ale stejně jako u Beowulfa musím říkat, o kolik by to bylo lepší, kdyby to bylo natočené klasicky...tak snad příště, Roberte. 60% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"A mnoho lidí nemá ani kde spát!" "Nefungují snad věznice?" Zlá stránka Ebenzera je příjemně cynicky vtipná. Když mluví o tom, že přeci nejde nikoho nutit veselit se tak, jak si to normovaně představují ostatní, je to největší z životních pravd. Jeho cesta životem, která z něj udělala zlého, nerudného starce, je dojemná a konec je tak sladkobolný, že to ladí k lineckému, perníkům i pracnám. Jsou Vánoce, dneska to nemůžu hodnotit jinak a mouchy na tom přes tu výbornou animaci hledat odmítám. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • První animovaný film od Disneyho, který byl promítán v IMAX 3D. (HappySmile)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama