Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Andrew Beckett je právník. Mladý, brilantní právník. Homosexuál, infikovaný virem HIV. Svou nemoc dlouho tají, přesvědčen o tom, že s jeho službou klientům nesouvisí. A pak je jednoho dne propuštěn, údajně pro pracovní neschopnost. Ale Andy ví, proč přišel o místo. Připravily ho o ní předsudky, strach, panika a odpor. Diskriminace. Ví, že jeho čas je sečten, ale nevzdává se. Hledá právníka, který by mu pomohl v procesu s jeho mateřskou firmou - a nachází. Černý Joe Miller není tak úspěšný, jako býval Andy, ale jeho vytrvalá víra v právo z něj činí ideálního spojence. Přesto se však zdráhá přijmout Beckettův případ. Stejně jako obžalovaní, jako porota, jako všichni ostatní, i on nemá rád homosexuály, oškliví si je a štítí se AIDS. A snad právě pro svůj odpor nakonec přijímá, přesvědčen o tom, že ve městě, kde byla vyhlášena americká ústava, zaručují rovnost všech, nelze tento boj vzdát. Soudní spor začíná... Inspiraci k natočení filmu bylo údajně onemocnění blízkého přítele režiséra J. Demmeho na AIDS. (Guild)

(více)

Recenze (627)

Biopler 

všechny recenze uživatele

Milujem drámy a tento kúsok som si vychutnával. Skvelý Tom a Denzel v boji proti diskriminácii, výborný bol aj zvyšok hercov. Skvelý song na začiatku, dojímavý koniec, akurát Banderas trošku zavadzia či špatí. Ale moje hodnotenie to aj tak nezmení. ()

Skleni 

všechny recenze uživatele

Ten čo nemá rád tento film je úlny kretén. Ja som rasista neznášam čiernych rovnako ako buzernatov, ale tento film je o ničom inom. Je o ľudských posudkoch a túžbach. O kritike a porozumení. O protikladoch. tom Hanks mi dokázal, že je to naozaj herec a Danzel mi pripadal fakt, že nemusí buzikov( rovnako ako Antonio, že je teplý!). U mňa film zanechal veľký dojem a to nielen koncom ale aj hudbou strihom a dejom tak spoločensky drastickým až ma to zabolelo. 88% ()

savage3303 

všechny recenze uživatele

Dalšia dráma, kt. za to stála a nebola to strata času. K dokonalosti, teda k najvyššiemu hodnoteniu, nechýbalo veľa. Film so silným dejom, s pánmi hercami a hudbou, kt. dokonalo sadla. Smutný záver bol na mieste. 4*. ()

Jeand´Boa 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, ze kterých máte výborný pocit a které vás zaujmou a uchvátí hned po několika minutách...Hanks je výborný, ale já raději sleduji postavu ztvárněnou Washingtonem...Jak říkám, stačí jen několik minut a je jasné, že je to skvělý filmový zážitek... ()

Porp 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z tých filmov, v ktorých sa od divákov očakáva že budú "zdieľať dojímavý osud" s hlavným hrdinom filmu. Režisér sa nám snaží nahovoriť, že máme súcitiť s človekom, ktorý podviedol svojho priateľa, dostal AIDS a ešte sa silou mocou snaží udržať v zamestnaní, kde by mohol byť potenciálnou hrozbou aj pre svojich kolegov. Nezodpovednosť voči ostatným ľuďom je nám predkladaná ako cnosť. Aj srna v stáde vie, že ho musí opustiť, keď ochorie. Andew Beckett nebojuje kvôli krivde, ale kvôli tomu, že je právnik a vie, čo má robiť. Ale musím sa priznať, že ma na prvý krát dostal. Za to má tri body. ()

Pekisan 

všechny recenze uživatele

Komentare, ktore hovoria o tom, ze film len robi dobru reklamu homosexualom a ze neznasaju ako su gayovia vykreslovani bud ako zzenstila karikatura alebo ako vzor cnosti su trosku vedla. Philadelphia je "len" dalsi film o boji proti diskriminacii, o boji Davida s Goliasom. Film vycnieva tym, ze sa jedna prave o diskriminciu vzhladom na sexualnu orientaciu, ale tato tema bola ovela viac aktualna v roku 1993 ako v sucastnosti, kedy sa stava moderne byt minimalne polovicny gay, nech uz to znamena cokolvek. Uz len Tom Hanks vo svojej zivotnej roly, Bruce Springsteen na zaciatku a Neil Young na konci su dobre dovody pozriet si film. Urcite ich vsak najdete ovela viac ()

wata 

všechny recenze uživatele

Tento film je označovaný za prvý film o homosexualite a AIDS, ktorý bol vytvorený v maistreamovej produkcii. Hoci sa mu nepodarilo vizuálne zachytiť homosexualitu (nie je tu jediná scéna, v ktorej by si Andrew a Miquel dali poriadnu pusu, Miquel predstavuje skôr akéhosi osobného opatrovníka), aspoň sa mu podarilo o homosexualite a AIDS hovoriť. Je dosť pas, že Andrew je znázornený ako stále pasívnejší hrdina (hrdinka?) melodrámy, nemôžem však filmu uprieť to, že bol vytvorený z dobrým zámerom.. ()

Fat'Fatal 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jsem z toho nebyl tak vydřenej jako většina, hlavně díky tomu, že jsem to viděl až po My Sister's Keeper. Sice jiná nemoc, ale průběh hodně podobný. Nicméně obsazení je hodně dobré, především teda Denzel Washington se mi moc líbil, stejně jako minirole pro Bradleyho Whitforda, to jsem ho málem nepoznal :) Dále mě potěšila i Mary Steenburgen, hrála dobře. Jinak cílený slaďák na konci je dost brutální, až mi to u toho videa jak byl malý lezlo trochu krkem. Hanksova proměna dejme tomu, ale ten make-up byl dost průhledný... Škoda. Není to špatný film, ale k dokonalosti mu velký kus chybí. // Viděl jsem v originálním znění s titulky. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Opravdu dojímavý příběh, Tom Hanks v jedné z nejlepší, možná i v nejlepší roli, kterou ztvárnil. Navíc jedinečný soundtrack. ()

Blacker94 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené dílo o diskriminaci a odvrhnutí člověka, který je jiný, celou společností. Hanks zde hraje velice dobře. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Zákony a právo jsou v tomhle filmu jen druhořadým tématem, tím hlavním o čem totiž snímek pojednává je postavení homosexuálů a lidí s onemocněním AIDS a jejich postavení ve společnosti, to jakým způsobem na ně nahlížejí ostatní ale i oni sami. Hanksovo psí herectví tu přesně zapadá a řekl bych, že neméně dobrý je i výkon Denzela Washingtona. Herectví obou z nich dává dokupy asi přesně to co bylo v úmyslu zachytit a k filmu je přikováno stejně pevně jako krásná průvodní píseň. ()

Joppo88 

všechny recenze uživatele

Fúúúúúúú, čo k tomu dodať??? Jednoznačne najlepší výkon pána T. Hanksa!!! To ako sa zhostil tejto tak náročnej roly - sedem hviezd je málo. To, že je Hanks skvelý herec, tak to sa vie, ale to čo predviedol vo "Philadelphii" je až mrazivé. Silný príbeh so skvelým obsadením a výbornou réžiou J. Demmeho + ten soundtrack.... ()

joker30 

všechny recenze uživatele

Ak sa ma niekto spýta na najlepšiu drámu, je to práve tento film. Tom Hanks podal svoj životný výkon a určite nenechal chladným nikoho. Kompletný balík dotvára Bruce Springsteen a jeho skladba 95% ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Ani lákavé téma, natož obsazení. Přes to výborný film se skvělými výkony jeho představitelů. Zejména Denzel Washington je vynikající. Natočeno velmi dobře a poctivě, inu to ještě vystužování efekty patřilo velkofilmům a akčnost a sprostota béčkové produkci. I po letech a několika reprízách mají tyhle dvě hodiny precizně a poutavě vystavěného a předvedeného příběhu více co říci, než vetšina letošních premiér. Docela smutný, ne? ()

Související novinky

Stmívání nad Hamletem

Stmívání nad Hamletem

08.06.2009

Ultimátní zmodernizovanou verzi Shakespearovy klasiky předvedl Arnold v Posledním akčním hrdinovi, ale brzy se dočkáme další. Catherine „vykopli mě od Stmívání“ Hardwicke je teď spojována s mnoha… (více)

Reklama

Reklama