Reklama

Reklama

Výpravný historický film kanadského režiséra Jena-Marca Valléea sleduje první roky vlády královny Viktorie, která nastoupila na britský trůn v pouhých osmnácti letech. Mladičká panovnice si musí vybojovat své místo v rámci zkostnatělého systému a emancipovat se jak ve vztahu k vlivným politikům své doby, tak ve sféře soukromé ve vztahu k panovačné matce a jejímu ctižádostivému tajemníkovi lordovi Conroyovi. V prostředí plném intrik nachází tolik potřebnou oporu ve vztahu k princi Albertovi. Viktorii ztvárnila Emily Bluntová, která byla za svůj výkon nominována na prestižní Zlatý glóbus, prince Alberta hraje Rupert Friend. Ve vedlejších rolích obrazově i technicky dokonale zpracované podívané se představují Jim Broadbent, Mark Strong, Paul Bettany a Miranda Richardson. Snímek získal celou řadu cen, včetně Oskara za nejlepší kostýmy. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nežná, romantická a očarujúca kostýmovka. Neprináša veľké otázky ani odpovede a nerieši svetový mier - ale je vidieť, že ju nakrútili poctivo a s láskou. Emily Blunt sa už narodila s trochu povýšeneckým výrazom v tvári, ktorý príjemne kontrastuje s mäkkosťou jej úsmevu a robí z nej ideálnu kandidátku na takúto rolu (na rozdiel od takej Romy Schneider, ktorá bola v mladosti skrz-naskrz sladučká). No a Rupert Friend rolou Alberta vytvoril vzor asi najhebkejšieho zamilovaného plyšového zajačika, akého filmové plátno kedy nosilo :-) ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Mladá Viktorie se dlouho rozhoduje, jestli a za koho se vdá, potom si vybere, přijde zamilost, pak první neshody a nakonec usmíření. Spoiler? Těžko.Tenhle film je slušně natočené kostýmní drama, které ale skutečný příběh Viktorie a Alberta cukruje pro potěšení divaček. Nečekejte víc než historickou romanci, která vás emocionálně nerozruší. Potěšil mě především zajímavý part Alberta jako osoby, co stojí vedle trůnu, což je samozřejmě obvyklá ženská role. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Malá okružní jízda mladým viktoriánským obdobím je poučná pro turisty z jiných století a ještě potěší oko estéta, ucho milovníka Strausse, Schuberta i Handela a kdo ještě vlastní duši romantika, sedl si do správného kočáru. Příjemný historický kousek, co neotráví, Emily Blunt není chvályhodně za krasavici, ovšem jako panovnice má svou důstojnost a v nekrálovských chvílích je půvabná jak porcelánová panenka, Paul Bettany ve svém přirozeném projevu rozsvítil každou scénu, ve které se zjevil, obavy byly z Ruperta Frienda, který u mě rozhodně neaspiruje na titul "Muž roku 2009" (ani 2010, 2011, 2012......∞ ), ale v roli okouzleného Alberta byl natolik milý, že jsem o něm nakonec ani nevěděla:-). ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Hezký snímek s fajn herci. Délka 100 minut je naprosto adekvátní a film vás tak akorát nestihne nudit. Příjemní herci jako Emily Blunt, Paul Bettany, pro mě neznámý Rupert Friend (a popravdě, co jsem viděla fotografie z jiných snímků, tak mi přijde že tato role mu sedla asi nejvíce a zaujal mě v ní, ale podle jiných jeho rolí by se tak asi nestalo) a hlavně krásné kostými a troufám si říci, že snad i dobře vyobrazená tehdejší atmosféra. Myslím, že tu byla především dobře vykreslena role manželů aka princů královen - asi nezáviděníhodná činnost. ()

Sokkk_y 

všechny recenze uživatele

Staré dobré Spojené království miluji. A královnu Viktorii ještě více. A opravdu mě naštvalo, že film o této britské osobnosti točil francouzsky mluvící Kanaďan. WTF? ... No, ovšem opět se mi vymstily mé předsudky vůči frantíkům etc. Jean-Marc Vallée se fakt hodně snažil a The Young Victoria dotáhl na sakra hodně vysokou úroveň. K tomu samozřejmě byl důležitý správný výběr lidí, protože bez lidí, kteří neví, co dělají, by historický film neměl žádný smysl. Perfektně vybraná ústřední dvojice mě doslova ohromila. Z béčkové herečky Emily Blunts, jež se proslavila filmem The Devil Wears Prada, se díky této roli vyklubal velmi nadějný talent a doufám, že u královny Viktorie neskončí a půjde ještě výše. Rozhodně má co nabídnout a nebojím se říct, že se máme od ní ještě na co těšit. To samé platí o Rupertu Friendovi, typickém Anglánovi, jehož pět minut slávy jistě nemine. S dalšími kšefty může určitě počítat i Ilan Eshkeri - autor nádherné hudby, která byla pěkně doplněna Händelovým slavnostním Zadok the Priest. Když se ještě k tomu všemu připočtou pestré scény a kostýmy, máme zde takřka perfektní film. Bohužel, scénář, na kterém já si tak trochu potrpím, už tak perfektní nebyl, a to se raději ani nebudu zmiňovat o historických chybách. První polovina byla super, ta druhá už trochu pokulhávala. Vypadalo to, jakoby si tvůrci uvědomili, že už musí asi končit (podobně to máme u ságy Harryho Pottera), ale jejich obavy byly zbytečné. Však 100 minut na historický film není moc a myslím si, že kdyby scénáristé přidali další půlhodinku, mohli by vytvořit zcela ideální konec a ne takový zásek, jaký udělali. To jediné zkazilo celkový dojem z filmu, ale nic to nemění na tom, že ten frantík z Kanady to dokázal. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (11)

  • Většina záběrů interiérů se natáčela na zámku Belvoir v hrabství Leicestershire v Anglii. Na posteli, kterou vidíme o svatební noci, spala opravdová královna Victorie. Ložnice je tak malá, že kamery musely být umístěny za okny. (HellFire)
  • Smrt prince Alberta Viktorií silně otřásla a až do své vlastní smrti se s touto ztrátou nedokázala plně vyrovnat. Začala se vyhýbat veřejnému životu a na princovu památku nosila po zbytek života černé šaty. (Petulka88)

Související novinky

McConaughey léčí AIDS drogami

McConaughey léčí AIDS drogami

11.03.2011

Na nějakou dobu si dal pohov od rolí hezounů v romantických komediích, takže jej uvidíme v právnickém dramatu The Lincoln Lawyer a pak možná i v jeho vysněném projektu nazvaném The Dallas Buyers Club… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama