Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tento zvláštny dokument, by mal vidieť každý. Vlastne som si nikdy neuvedomila, aký veľkolepý a premyslený byznys náboženstvo je. Prekvapuje ma však, že sa k téme viery v Boha nevyjadril o strachu, ktorý má na jej vzniku velikánsky podiel. Páčila sa mi interpretácia samozvaného Ježiša, ktorá sa týkala hlasu v hlave, čo občas hovorí k nám všetkým-ako ducha svätého:)) Niečo, ako osobnosť, podvedomie či svedomie? Tým sa rozhodne nezaťažoval! Alebo pasáž o tmavej farbe pokožky u neveriacich a o vyblednutí, ako následku viery v Boha? Diera v srdci, ktorú zaplní len viera...PREBOHA! Musela som sa dobre baviť, inak to nešlo.Ďaľší z dôvodov prečo musím dať plný počet je, že som takých snímkov veľa v živote nevidela a myslím, že sú naozaj veľmi potrebné a snáď aj prospešné, keď padnú na aspoň trochu úrodnú pôdu. Faktom je, že nie najkvalitnejší preklad mi dosť prekážal, ale vďaka mojej priemernej angličtine, ma snáď o veľa neochudil. A pretože humor a nadsádzku dokážem oceniť, zvlášť u vecí, ktoré majú hlavu a pätu, hodnotím 5*mi. Naviac sa mi páčila hudba, ktorá túto malú sebevražednú misiu sprevádzala. Môžem jedine doporučiť. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Skvělý, netypický, odvážný dokument. V lehkém tónu a s humornou nadsázkou podávané poznání, že všechna náboženství těží z toho, že se člověk bojí smrti, a tak rád přijme jakoukoliv báchorku, která skýtá naději, že smrt není definitivní, a že všechny církve a náboženská hnutí daleko více než o blaho svých oveček usilují o to, získat nad nimi moc; ze které nemusí mít mnohdy víc, než právě ten pocit ovládání lidí. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Náboženství. Skupinová halucinace, jejíž zastánci bohužel mají pocit, že mohou druhým říkat co je správné a co nikoli. Zároveň nás učí být hodnými ze strachu před ohni pekelnými. Co je to pak za dobrotu, když za ni čekám odměnu? Náboženství tvrdí, že přináší absolutní morálku, přitom porovnáme-li tu biblickou (dosaďte zdroj jakéhokoli jiného náboženství) s tou, jakou moderní společnost skutečně uznává, dojdeme ke značným rozdílům (na což se ve filmu nejednou narazí - "to mustíte brát v kontextu doby" - ano, beru, leč svědčí to právě a jen o tom, že morálka je relativní a podléhá proměně, těžko tedy bude od absolutní bytosti). Náboženství učí lidi spokojit se s jednoduchými nevysvětleními (Richard Dawkins), se všeodpovědí a jistotou, o které nesmíme pochybovat ani ji zkoumat. Douglas Adams: "Religion . . . has certain ideas at the heart of it which we call sacred or holy or whatever. What it means is, 'Here is an idea or a notion that you're not allowed to say any-thing bad about; you're just not. Why not? – because you're not!" Na toto téma doporučuji také logicky sevřenější přednášku Richarda Dawkinse. "Nemusíte skládat IQ test, aby vás zvolili do senátu." ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

"Ak má jedného dňa svet naozaj skončiť, nebude to rukou Boha, ale rukou človeka" (moja myšlienka, nie Billova). Dokument, ktorý si nekladie servítku pred ústa, ale zároveň nechová voči náboženstvám zášť. Kritizuje ich, iste - ale s tak ľadným a vtipným podtónom, ako ste to ešte nezažili __ Všetko čo som chcel zo seba dostať už bohužiaľ napísala užívateľka kiddo - jej názor = môj názor = podpisujem sa. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Sám seba by som nazval beznádejne stratenou ovečkou. Podobne ako moderátor som v detstve povinne a "rád" chodil do kostola. S rokmi pribúdali otázky na ktoré nepoznám odpoveď ani dnes a tak sa postupne stal z "veriaceho" ateista. I podľa mňa sú veriaci iba hlúpe stádo, ktoré manipuluje vždy ten, čo vodu káže a víno pije. Všetka tá noblesa , luxus a neskutočné majetky je vo veľkom rozpore s ich učením. Čím viac o cirkvi viem, tým viac ju nenávidím. Nemyslím len minulosť - upaľovanie, vraždenie, križiacke výpravy, ale i súčasnosť. Zneužívanie detí, hrabanie majetku, falošnosť...Existujú stovky náboženstiev, stovky bohov a každý verí v toho svojho. Koľko veriacich vošlo počas 2. svet. vojny do koncentračných táborov, neskôr gulagov a koľko ich vyšlo? Ani jeden,,,, ak, tak len hlupák. Kto sme, odkiaľ sme , ako vznikol život, to sú otázky na ktoré asi nikdy nepoznáme odpoveď. Dokument je robený zábavnou formou a je na čom sa baviť. Jeden blbec väčší než druhý...80%. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Bill Maher se nechal slyšet, že považuje náboženství za poruchu myšlení, která lidi odvádí od skutečně podstatných věcí v životě. (Krissty)
  • Při natáčení používali tvůrci falešný pracovní název „Duchovní cesta“, aby získali rozhovory s náboženskými představiteli. Ti nevěděli, že se na snímku podílí Bill Maher, dokud se nedostavil na rozhovor. (kiddo)
  • V souvislosti s příjezdem papeže Benedikta XVI. do USA v dubnu 2008 se Maher postaral o pořádný skandál, když o papeži ve svém pořadu Real Time prohlásil: „Dámy, je svobodný, býval to nácek a nosí divné klobouky.“ Vášnivá odezva pravicových médií a věřící veřejnosti ho přiměla k „omluvě“: „Už nikdy ten vtip s náckem neudělám, protože odvádí pozornost od toho, co jsem se opravdu snažil říct. A to, že kdyby se zjistilo, že vedoucí firmy zaměstnává tisíce lidí, co zneužívají děti, skončil by ve vězení. Pokud máte pár stovek příznivců a někteří z nich zneužívají děti, tak jste hlava sekty. Když jich máte miliardu, tak jste papež.“ (kiddo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama