Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Nejlegendárnější scéna: Maher se dohaduje o náboženství s hercem, který hraje Ježíše. Je ač neuvěřitelné jak ho ten "Jesus" zdánlivě argumentačně smetával a okolní věřící mu pomalu aplaudovali ve stoje, a když se přitom člověk zaměřil na ty jeho líbezná slova, byla účelová, prázdná a nafouklá, jako celé křesťanské náboženství. Víra v Boha je v dnešní době skutečně jen pro trochu méně bystré lidi, kteří se nechají utáhnout na špagetě. Jenom netuším, proč ještě někdo nepřišel s teorií, že pravý Bůh je mimozemšťan, ono by to totiž dávalo větší smysl než dědek na obláčku... Více podobných dokumentů s racionálním myšlením a věcnými argumenty (řeč je pochopitelně o ateistech, ne o těch ovcích) 90% ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Manipulativní prasárna, která mě ovšem strašně bavila. Nehodnotím obsah. Bill Maher se snaží zpochybnit všechno a sám je neuvěřitelně radikální. Zvláště posledních 5 minut dokumentu hodně uškodilo. Ono totiž více než dokument o náboženství se jedná o vtipné pošťouchnutí do několika velmi ožehavých témat, což je naprosto bez diskuze kladem. Navíc to i zde mnoho diskuzí vyvolalo - další klad. Se spoustou nnázorů Billa Mahera nesouhlasím (vlastně možná s drtivou většinou) a jeho "dokument" je značně značně manipulativní. Ale je neuvěřitelně vychcaný, zábavný a dojem udělal. To nepochybně. Víra má klady, ale útápí jí zápory a ty nám Maher ukazuje a šikovně. Škoda jen, že Maherovi nedocházejí základní věci. Natočené je to božsky a já i jako kritik všech jeho argumentů jsem se pobavil. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

"Nemluvíme o osobnostech jako jako Matka Tereza, Desmond Tutu nebo Dalajláma. Víme, že to jsou dobří lidé, kteří se snaží předat mírumilovné poselství. Na poli náboženství jsou ale menšinou." (Lerry Charles) Zábavná cesta do hlubin ateistovy duše (o žádný dokument samozřejmě nejde). Škoda těch posledních teatrálně apokalyptických pár minut, které tu srandu obrací proti sobě samé. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Víra dělá z nepřemýšlení ctnost." Zažili jste někdy ten pocit, že jste se smáli nahlas a zároveň vám vzteky vařila krev v žilách? Tak přesně tohle jsem zažíval takřka celých 100 minut. Ten film je zároveń skvělý i strašný. Pro nás ateisty svým způsobem satisfakce. Do prdele, je jednadvacáté století... Tímhle filmem opět utrpěla má víra, víra v člověka coby rozumné bytosti. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument je nepopsatelný, dokonale vystihuje, jak náboženství (jakékoli, včetně sekt), vymývá lidem mozky. Pro někoho, kdo s náboženskými fanatiky má osobní zkušenost, je to jednoduše řečeno pastva pro oči i duši. A navíc tomu nechybí satirický tón. Děkuji tvůrcům, že měli odvahu něco takového natočit. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • V souvislosti s příjezdem papeže Benedikta XVI. do USA v dubnu 2008 se Maher postaral o pořádný skandál, když o papeži ve svém pořadu Real Time prohlásil: „Dámy, je svobodný, býval to nácek a nosí divné klobouky.“ Vášnivá odezva pravicových médií a věřící veřejnosti ho přiměla k „omluvě“: „Už nikdy ten vtip s náckem neudělám, protože odvádí pozornost od toho, co jsem se opravdu snažil říct. A to, že kdyby se zjistilo, že vedoucí firmy zaměstnává tisíce lidí, co zneužívají děti, skončil by ve vězení. Pokud máte pár stovek příznivců a někteří z nich zneužívají děti, tak jste hlava sekty. Když jich máte miliardu, tak jste papež.“ (kiddo)
  • Maher proslul tím, že o Bohu mluví zásadně jako o „vesmírném taťuldovi“ a o Ježíší jako o „imaginárním příteli“. (kiddo)
  • Bill Maher se nechal slyšet, že považuje náboženství za poruchu myšlení, která lidi odvádí od skutečně podstatných věcí v životě. (Krissty)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama