Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tento zvláštny dokument, by mal vidieť každý. Vlastne som si nikdy neuvedomila, aký veľkolepý a premyslený byznys náboženstvo je. Prekvapuje ma však, že sa k téme viery v Boha nevyjadril o strachu, ktorý má na jej vzniku velikánsky podiel. Páčila sa mi interpretácia samozvaného Ježiša, ktorá sa týkala hlasu v hlave, čo občas hovorí k nám všetkým-ako ducha svätého:)) Niečo, ako osobnosť, podvedomie či svedomie? Tým sa rozhodne nezaťažoval! Alebo pasáž o tmavej farbe pokožky u neveriacich a o vyblednutí, ako následku viery v Boha? Diera v srdci, ktorú zaplní len viera...PREBOHA! Musela som sa dobre baviť, inak to nešlo.Ďaľší z dôvodov prečo musím dať plný počet je, že som takých snímkov veľa v živote nevidela a myslím, že sú naozaj veľmi potrebné a snáď aj prospešné, keď padnú na aspoň trochu úrodnú pôdu. Faktom je, že nie najkvalitnejší preklad mi dosť prekážal, ale vďaka mojej priemernej angličtine, ma snáď o veľa neochudil. A pretože humor a nadsádzku dokážem oceniť, zvlášť u vecí, ktoré majú hlavu a pätu, hodnotím 5*mi. Naviac sa mi páčila hudba, ktorá túto malú sebevražednú misiu sprevádzala. Môžem jedine doporučiť. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem ve spoustu nadhledu a dostal jsem demagoga z druhé strany barikády. Je škoda, kolik účelovosti Bill Maher nabídl. Celé to na mě působilo, jako když poměrně inteligentnímu dítěti seberete hračku a ono se vám za to rozhodne šeredně pomstít. Podobného závěru, který dokument nabízí, mohl autor s tupějšími hranami dosáhnout i bez toho, aby na hloupé a nepřipravené lidi sypal promyšlené a účelové otázky. Vytýká nepravdu a dovolí si jako fakt položit jeden úhel pohledu. (Gen homosexuality mě vyloženě nasral.) Tady máte jednu pravdu, tu správnou. Prdíme na to jak je ten závěr kontroverzní, což je u racionalisty dost smutný. Ne že by o tom nevěděl, ale prostě by jeho prodávaný pohled na věc nebyl tak ,,čirý a jednoznačný''. Říká, že mu jde o to pochybovat, zbořit jistotu. Většinu dokumentu se toho absolutně nedržel a jen se posmíval a odsuzoval, účelově. Ten pán ani nechtěl poslouchat, jinak by si nevybíral tak tupé oponenty, kterým věčně skákal akorát do řeči. On šel do tohohle mokumentu aby sám soudil. O to víc mě rozčiluje, že jeho pohled na věc vlastně, umírněněji, zastávám. Ale stydím se za způsob jeho argumentace. Nehodnotí duši náboženství, nezmiňuje vše podstatné ani pozitivní. To bych si v diskuzi prostě nedovolil. Vyděluje pouze nesmyslnosti, faktologické blbosti a chyby. Hodnotí organizaci, instituce. Vytýká lidem lidství a říká tomu náboženství, což je špatně. Jedinej, kdo měl hlavu na svém místě byl ten kněz-samorost ve Vatikánu. K tomu by si měl Bill Maher přihlásit jako padavan a přestat k tématu přistupovat jako uražený dítě co dostalo mokrý vysvědčení a rozšlápl mu ho kněz. Jsem více méně ateista, lidi, které zapojil do snímku můžu šmahem skoro všechny odsoudit. Ale na tu drzost, kterou si dovolil shrnout na konci a to stylem, že to vyplývá z předchozího nabídnutého materiálu, tak na tu se zhnusením plivu. Každej není takovej silák, Bille. A nebezpečnejch hlupáku je všude spousta i bez náboženství. Čim víc nad tím zpětně přemýšlím, tim víc mě jeho manipulace připomíná kosmos, proti kterýmu tak brojil. Navíc etnocentrismus jako prase. ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Bill Maher naprosto stírá "argumenty" amerických věřících a dělá z nich jen směšné figurky. A co víc: on má pravdu! Vrcholem snímku je pro mě (jako pro mnoho jiných) rozhovor s americkým senátorem (!!!) z Arkansasu, který mimojiné ke konci rozhovoru prohlásí: "Nemusíte být žádný Einstein, aby jste se mohl stát senátorem." . Ten výraz, který nasadí krátce poté, co si uvědomí co že to řekl, stojí za vidění! :-) ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

sympatizujem so skeptikmi - a bill maher je ich nekorunovaný vodca, tento dokument si berie na paškál náboženstvo a aj keď sa z neho častokrát vysmieva (a častokrát právom) nerobí to urážlivo, ale sofistikovane, decentne a vtipne, ja som mal odjakživa k náboženstvám a cirkvám skeptický postoj, ale pán maher mi kopec ďalších vecí ozrejmil . . . nehovoriac, že som sa naozaj dobre bavil; výborný dokument! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Myslím, že kdybych zůstal jen u úvodních titulků a na zbylých 95 minut jsem se nedíval, nepřišel bych vůbec o nic zásadního. Proboha! je počin dost podobný Super size me, zkrátka až nehezky jednostranný film, co kromě věřících zesměšňuje (to už ale nechtěně) i samotné tvůrce. Ovšem pokud se Larry Charles s Billem Maherem chtěli především zviditelnit tím, jak jsou odvážní, že jdou rýpat do náboženství, tak to se jim nejspíše povedlo. Stejně jako se to ve zmíněném hamburgerářském dokumentu podařilo Morganu Spurlockovi, který při natáčení málem zemřel. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • V souvislosti s příjezdem papeže Benedikta XVI. do USA v dubnu 2008 se Maher postaral o pořádný skandál, když o papeži ve svém pořadu Real Time prohlásil: „Dámy, je svobodný, býval to nácek a nosí divné klobouky.“ Vášnivá odezva pravicových médií a věřící veřejnosti ho přiměla k „omluvě“: „Už nikdy ten vtip s náckem neudělám, protože odvádí pozornost od toho, co jsem se opravdu snažil říct. A to, že kdyby se zjistilo, že vedoucí firmy zaměstnává tisíce lidí, co zneužívají děti, skončil by ve vězení. Pokud máte pár stovek příznivců a někteří z nich zneužívají děti, tak jste hlava sekty. Když jich máte miliardu, tak jste papež.“ (kiddo)
  • Bill Maher je členem „The Reason Project“, charitativní organizace, která se snaží o šíření vědeckých fakt a sekularismu ve společnosti. (kiddo)
  • Maher proslul tím, že o Bohu mluví zásadně jako o „vesmírném taťuldovi“ a o Ježíší jako o „imaginárním příteli“. (kiddo)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama