Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Borata a slavný politický komentátor a komik Bill Maher, který se nikterak netají svým názorem, že náboženství je porucha myšlení a brání lidem používat selský rozum, spojili své síly a natočili dokument Religulous (spojení slov „religion“ a „ridiculous“), v kterém navštěvují slavné náboženské destinace, vedou rozhovory s věřícími z různých náboženských skupin a snaží se formou satiry dokázat, že organizované náboženství je zdraví a mozku především smrtelně škodlivé. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

Morien 

všechny recenze uživatele

Náboženství je způsob, jak udělat ctnost z toho, že nemyslíte samostatně. To bych z filmu vyextrahovala jako věc, se kterou souhlasím. Jinak je to bída... dělat blbečky z lidí sice neumí každej, ale každýho taky nebaví se na to dívat. Navíc argumentační postup: "Líbí se vám tyhle boty? -"A proč se líbí vám?" nepůsobí nijak zvlášť proklatě intelektuálně, jak asi podle záměru měl, a je vskutku nadužíván. Co mě spíš udivuje, že se to tolika rebelům, co rádi myslí sami, líbí. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Američania sa vyrovnávajú s americkým katolocizmom. Prízemné útoky striedajú tie o málo racionálnejšie, pozornosť som však zbystril až pri narážke na spoločný prameň všetkých náboženských legiend. Rozvinutia tejto myšlienky sa ale nedočkáme... Tragické, že takýto dokument vôbec musel ešte v 21. storočí vzniknúť, ešte tragickejšie, že vzhľadom na cieľové publikum musel voliť formu akú volil. Hlavne ale nerozumiem, prečo bolo potrebné útočiť na vieru ako takú a zameriavať sa na pomýlených jednotlivcov-fanatikov. Sústredený útok proti inštitucionalizovaniu (akejkoľvek) viery by bol ďaleko hodnotnejším príspevkom k téme. No pre autora ďaleko náročnejší... čím som si veľmi pravdepodobne svoju otázku hneď aj zodpovedal. ()

Reklama

KrestanFilms odpad!

všechny recenze uživatele

Tento rádobydokument by byl zajímavým námětem k zamyšlení. Nebýt jednoho podstatného faktu - je sestříhán tak, aby "dokázal" neexistenci Boha. Ze stejných materiálů si tak můžou obě strany sestříhat něco, co bude plně podporovat jejich tvrzení. Tohoto autora ale neberu vážně. Jak mohu kritizovat a zpochybňovat třeba film, který jsem nikdy neviděl? To umím taky... Teprve až si "Boha" (ne náboženství, ale Boha) vyzkouší, a bude tedy vědět o čem mluví, pak ho budu brát vážně... Proč né náboženství? Protože i tam se často vloudí lidé, kteří hledají své cíle - jak přijít k penězům, nebo k moci... Znám solidní romy. Jsou dokonce solidnější než někteří "bílí" v mém okolí. Přesto když na ně přijde řeč, lidé je automaticky házejí do jednoho pytle s ostatními nepřízpůsobivími romy. A stejně je to s věřícími. Jaxe točí takový snímek? Najde se několik lidí, kteří mají "nálepku věřící", ale žijí si po svém - na nich se postaví základ filmu. Paxe přidá pár opravdových věřících, vystřihne se pár vět z kontextu (obvykle ta část, kde jim nějaká ta vědomost chybí, nebo kde mají osobní problém s něčím) a máme tady dokument, který hází všechny věřící do jednoho pytle - "bláznů"... A ty zesměšňující prostřihy z toho dělají zcela lacinou frašku... ()

charlosina

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit rádoby dokumentární počin hloupého člověka, který mluví s podivnými lidmi? Nevím, tedy nehodnotím, jen pár slov kolem: Bill Maher klade velmi stupidní otázky s jasným cílem - zesměšnit dotazované a tenhle způsob humoru (rozuměj humoru ponižujícího druhé, nikoli sebe sama) fakt nemám ráda.... To však neznamená, že náboženští fanatici jsou mi sympatičtí. Jen dodatek: náboženství a víra spolu nesouvisí. A dodatek k dodatku: jeden výlet do Evropy (Vatikán) a jeden mimo Evropu (Izrael) jen poukazuje na tvůrčí omezenost... možná pánům měl někdo říct, že to, co se děje ohlendě "víry" (rozuměj náboženskému fanatismu) ve Státech, není tak zcela běžný standard. // ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V otázkách víry a Boha se obvykle nevyjadřuji, ale jsem rád, že se Bill Maher pustil do souboje s všemocným, vševědoucím a kdovíjakým ještě. Jeho zarputile ateistický pohled na náboženství sice nemá ani na dohled hranici seriozního dokumentu, neboť jeho účelem je, za pomoci demagogicky povrchních otázek, zesměšnit víru v cokoli, ale akademická přesnost by stejně pouze ubírala snímku na zábavnosti. Nebudu předstírat fundovanost v dané problematice, protože jsem chyběl při velkém třesku a ani v mém okolí nikdy nevstal z mrtvých žádný tesař - nehledě na to, že je mi to stejně jedno. Mé hodnocení je tedy pouze prostým důsledkem toho, že jsem se velmi dobře pobavil a neodpustím si na závěr nepřidat jednu skvělou hrozbu: "Klystýr Ducha svatého na vás!" ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Při natáčení používali tvůrci falešný pracovní název „Duchovní cesta“, aby získali rozhovory s náboženskými představiteli. Ti nevěděli, že se na snímku podílí Bill Maher, dokud se nedostavil na rozhovor. (kiddo)
  • V souvislosti s příjezdem papeže Benedikta XVI. do USA v dubnu 2008 se Maher postaral o pořádný skandál, když o papeži ve svém pořadu Real Time prohlásil: „Dámy, je svobodný, býval to nácek a nosí divné klobouky.“ Vášnivá odezva pravicových médií a věřící veřejnosti ho přiměla k „omluvě“: „Už nikdy ten vtip s náckem neudělám, protože odvádí pozornost od toho, co jsem se opravdu snažil říct. A to, že kdyby se zjistilo, že vedoucí firmy zaměstnává tisíce lidí, co zneužívají děti, skončil by ve vězení. Pokud máte pár stovek příznivců a někteří z nich zneužívají děti, tak jste hlava sekty. Když jich máte miliardu, tak jste papež.“ (kiddo)
  • Bill Maher se nechal slyšet, že považuje náboženství za poruchu myšlení, která lidi odvádí od skutečně podstatných věcí v životě. (Krissty)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama