Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

kinej 

všechny recenze uživatele

Kdykoliv se scénárista Jiří Křížan pustil do válečné tématiky dopadlo to velmi dobře. Signum Laudis je snad kromě Švejků jediný film v kulisách první světové války co si vybavím. Díky kvalitní produkci a hlavně režii Martina Hollého se scénář dočkal velice důstojného zpracování, díky němuž válečné prostředí působí opravdově a neošizeně. Film je také přehlídkou velmi dobrých hereckých výkonů představitelů výtečně napsaných postav. Samozřejmě nejvíce pozornosti strhnul Vlado Müller coby naivně úslužný kaprál Hoferik, ale ve vedlejších rolích vynikají i Josef Bláha nebo Ilja Prachař. Depresivní atmosféru zdatně dotváří i hudební motivy Zdeňka Lišky, pro mě největší osobnosti české filmové hudby. V rámci tuzemské tvorby odivuhodný počin. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

V.Muller v roli kaprála Hoferika který se se svýma podřízenýma rozhodně nepáře a jeho slovo znamená tvrdou pěst.Jenže jak už to tak někdy chodí méně je někdy vice a tak se kaprál znelíbí poseroutkům jako sou např.general Berger a ti mají v plánu se raději vzdát než bojovat za císaře pána a jeho rodinu a tak staví kaprála před vojenský soud a tam ho čeká jediný možný trest-Poprava zastřelením.Naprosto souhlasím s níže uvedenými komentáři že tohle byla životní role V.Mullera(i když hajnééé Horyna též nebyl špatnej)a svým charismem naprosto zastínil slavné české herce(Lukavský,Prachař,Kodet) ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vlado Muller v ničom nezaostáva za Klausom Mariom Brandauerom v podobne ladenom Kapitánovi Riedlovi, uznanlivo musel hlavou pokyvovať aj tvorca Paths of glory, Stanley Kubrick (ak by film videl, čo pochybujem), nad vyváženosťou všetkých filmových zložiek antimilitaristického filmu zpoza "opony". Mňa najviac Signum laudis okrem nepredvídateľného deja (najlepšie vopred nič nevedieť) a zobrazeného násilia dostal svojim cynizmom. Hláškami, ktoré nie sú ani tak fórikmi, ako skvele pasujúcimi mrazivými bonmotmi jednotlivých postavičiek. Kedykoľvek otvorí hubu napríklad Zedníček a dáte si to do kontextu deja, začnete chápať Hollého perspektívu zobrazovaných udalostí a charakterov. "Veď on nie je predsa žiaden vodca! V danom momente je ten najlepší..." O dvadsať sekúnd divák pochopí... ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

"Tak jsem zařval bodák auf!..a bylo to!" Rakouský vojenský pluk se dostane do obklíčení.Všichni přemýšlejí jak vyváznout se zdravou kůží a jak se galantně vzdají nepříteli.Jen jediný voják na tom nemá nejmenší zájem..kaprál Hoferik.. který svou jednotku povede kupředu tváří v tvář kulometnému ohni za každých okolností...prvoválečná lahůdka plná důstojnických sviní,kořalky a mašinkvérů. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kedy sa dá najlepšie poukázať na nezmyselnosť vojny? Myslím si, že práve na jej konci, keď už nemá zmysel bojovať no aj tak sa bojuje, pričom to stojí len zbytočné mrhanie životmi. Presne ako tu vo filme. Práve som videl ten najlepší film s Vladom Müllerom a to som si myslel , že tým dlho ostanú Vianoce s Alžbetou. Tiež musím pochváliť výpravu, pričom ani akčné scény neboli na svoju dobu zlé. Jediné čo mi trocha vadilo bola hudba, tá sa skôr hodí do českých rozprávok. Tak sa mi zdá, že niečo podobné odznelo aj v Popolvárovi. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Signum Laudis je bronzové vojenské vyznamenání, které rakouská armáda udělovala svým důstojníkům. (zigot7)
  • Scenárista Jiří Križan dostal za film cenu Klementa Gottwalda, tu ale odmítl převzít z odvodněním, že Gottwald podepsal jeho otci v 50. letech trest smrti. V podstatě zázrakem za to nebyl potrestán a dál zůstal jako dramaturg na Barrandově. (sator)
  • Slovné označenie "Signum Laudis" znamená v preklade "vec cti". (Jello Biafra)

Reklama

Reklama