Z hříček o královnách: Nevěra po císařsku (útržek římský) (TV film)

Drama / Historický

Česko, 1994, 53 min

Oldřich Daněk

Oldřich Daněk v sobě nezapře zkušeného autora s citem pro dramaticky vyhrocený konflikt týkající se základních principů morálky, výborně napsané dialogy a se schopností vyhmátnout z historických událostí to nadčasové. Televizní inscenace z doby římského císařství pojednává o jeho oblíbeném tématu moci neomezované zákony ani ohledy. Despota se chce zbavit dvou poddaných ve svých službách a jedin, co k tomu potřebuje, je najít vhodnou záminku. Zlo má ale na výběr... Celkový dojem: 90 %.(5.10.2009)

Omamně báječné klasické antické drama s pikantní Terezou Brodskou, mateřsky dojemnou Janou Brejchovou a vynikajícím stoickým Luďkem Munzarem. Skvělé, báječné, úžasné. A tentokráte se nedržíme výlučně jen interiéru, ale jsme odvážně poctěni i prostřihy do exteriéru. Neronova doba Daňkovi svědčí. Útržky jsouť nade vše.(29.7.2011)

Daňkův text i režie jsou obvykle dokonalé, Tereza Brodská je pro mne nečekaně dobrá a všechno povyšuje Luděk Munzar v herecké poloze pro něj ne zrovna typické, ale skvěle zvládnuté.(14.9.2011)

Pro Daňka je příznačné, jak dokáže z jedné situace, jednoho příběhu vystihnout rozsáhlost, košatost osudu následujícího i předcházejícího. Jak dokáže z pouhých několika okamžiků dávné minulosti stvořit živý obraz plný náznaků, ironie a sebeironie. Přesně takový se zdá být i římský útržek, kterému kralují mimořádně skvělé herecké výkony stále ještě začátečnické Terezy Brodské a zkušeného Luďka Munzara. Jaká doba, takoví lidé a o antice to platí dvojnásobně.(29.7.2011)

Oldřich Daněk dokáže napsat skvělé dialogy i v případě vcelku nezáživného setkání císařovny s velitelem loďstva. Útržek je velmi "divadelní", ale po pěti deseti minutách strhne, a drží diváka až do konce. I když jsem měl pocit, že Brodská ve své roli "plave", Munzar vše zachránil a byl opět (!) bezchybný. 80%(8.11.2011)

Kdybych to nebyl, byl by to někdo jiný, tak proč né já (mluví o vraždění).(14.8.2011)