Reklama

Reklama

Epizody(3)

Znalec černé magie Ivan Trojan a policejní komisař Jiří Dvořák pátrají po pachateli série rituálních vražd. Napínavý kriminální příběh inspirovaný existencí tajemné Ďáblovy bible. (Česká televize)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (435)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 6/10 Hudba 8/10 Efekty 6/10/// +hvězdné obsazení, vydařená tajemná atmosféra, příběh, občas dialogy které pobaví -rozdělení na 3 části/// Na české poměry hodně netradiční krimi zápletka. Na televizní film velice hvězdné obsazení, jež snad už lepší být nemůže. Dobré herecké výkony a dobře rozdělné role. K tomu všemu napínavá atmosféra. V tomhle si člověk libuje. Je jen škoda, že je film rozdělen na tři části. Divák tak strácí souvislosti a film ztrácí tempo. Nikdy mě toto téma nebralo a myslím si, že Šifra mistra Leonarda je o něco lepší, přesto jsem si tenhle film docela užil./// Celkem 72%/// ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Napíšu to obráceně srovnáním se "Ztracenkou", ve které kromě už samotným panem režisérem reflektované a akceptované výtky na nečekaný žánrový skok fantasy konce "Ďáblovky" ubylo dějových klišé, které trochu, ale jen trochu, snižují dojem ze staršího seriálu. Právě množství klišé v Ďáblově lsti je mou největší výtkou (kromě obsazení neherečky Voříškové, kterou by v každém jejím filmu stálo /minimálně/ za to předabovat). Mustr z Ďáblovky zůstal i pro nový seriál, a to je dobře, protože spojení Dvořák/Geislerová/Trojan/Němec šlape na výbornou (a pokud už další projekt půjde maličkou jinou cestou, bude vše v pořádku). Hodnocení: o maličko slabší než Ztracenka, ale v kontextu současné české tvorby pořád nemůžu dát tři. ()

Reklama

johnys

všechny recenze uživatele

A kde jste to vazeni videli? (psano 13.2.2009) uzivatele typu "igi B." ci "mil@n", takoveho "experty" by mel administrator techto stranek preventivne mazat, vcetne jejich reklamnich profilu (viz. "clen" igi B.) Takovyto lide jsou rakovinou kazdeho hodnotneho filmoveho serveru, ostudou a odpadem slusne spolecnosti... ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu zatím není možné hodnověrně ohodnotit, ale pár postřehů už mám. Tradiční herecké obsazení, tedy to nejlepší dostupné, nepředvádí vrcholné výkony, ale kvalita je patrná. Scénář je typicky Vašíčkovský, tedy lehce pomotaná mystika, střihnutá trochou detekvivky. Uvidíme, ale asi to vyleze maximálně na 3. Po druhém dílu už je možné hodnotit, ale ještě počkám, nicméně kvalita je špatná, zápletka překonstruovaná a výkony nevěrohodné. Nejhorší je snad mladý satanský pěvec Dyk a starý mníšek Zindulka. Chroptivá Tereza, zachmuřený Němec i vyhulená Áňa s vizáží špendlíku podávají takové tradiční, průměrné výkony. Suverénně zklamal Trojan, Hádek i Štěpánková Po třetím dílu zase hvězda dolů. Zápletka ztratila poslední špetky soudnosti a převraty v ději byly k nevydržení. Z hodného zlým, ze zlého hodným a zpět, to bylo něco. Odpad nedám jen proto, že...proč vlastně nedám odpad? Po debilním komentu schizofrenního PDcz jsem odpadu zase o kousek blíž, protože mu, žel Bohu, musím dát za pravdu:-( ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mě se to teda osobně sice vůbec nelíbilo, ale to víte než jsem stihl ohodnotit, tak přišel Jirka Strachů až ke mě domů, že prej jako potřebuje, aby to mělo na ČSFD dobrej průměr, že by mu na to jináč nekoukala ta televizní lůza a von by z toho neměl žádnou škváru. Slovo dalo slovo a tak jsem se nechal koupit (pro případné zájemce z řad tvůrců/dramaturgů: zaprodávám se lacino, podrobnosti přes poštu). Takže buďto to bylo takhle nebo se mi to prostě a jednoduše líbilo. Zatím jediné čeho se do příštích dvou epizod obávám je přílišná naivita co se týká vztahů mezi postavami. Aneb každý se zná s každým. To já strašně nerad. Ale nějaká ta stovečka by i tenhle zápor spravila, co ty na to Jirko? A vůbec, co na to Jan Tleskač? PS: Tak tedy to co předvádí závěrečná epizoda, to je skutečné peklo na zemi a trapnost nad trapnost. Na druhou stranu poslední záběr dokazuje, že si tvůrci celou dobu dělali z diváka šoufky. Teda doufám, že ten poslední záběr nebyl myšlen vážně. Upřímně v to doufám. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (19)

  • V hebrejštině je každé písmeno skutečně zároveň číslem. Jejich hodnotu se A. Vašíček snažil co nejvíce zachovat (u souhlásek to platí na 100%), ale malé úpravy byly pro potřeby seriálu nezbytné, především kvůli zjednodušení a srozumitelnosti. Ve staré hebrejštině se totiž nepsaly samohlásky: písmeno A, alef, se vyskytovalo jen výjimečně. Písmena O,U a W nahrazovalo V, které má číselnou hodnotu 6. Jméno slunečního démona Sorath, které vyšetřovatelé najdou v jeskyni, se v hebrejštině psalo jako SVRTH. Když sečteme číselnou hodnotu jednotlivých písmen: S (60) + V(6) + R(200) + Th (400) dostaneme také 666. (artcha)
  • Úvodní gregoriánský chorál (Urbs Ierusalm Beata) je stejný jako ten, který zpívá Sean Connery ve filmu Jméno růže. Dalším odkazem je věta "v tom spočívá veškerý smysl trezoru" (MeaCulpa)

Reklama

Reklama