Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Režie:

Martin Ťapák

Předloha:

Peter Jaroš (povídka)

Hrají:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Legendární slovenská komedie režiséra Martina Ťapáka vypráví svéráznou pověst, inspirovanou příběhy o zbojníku Jánošíkovi. Pacho z horské vesnice Hybe je skoro ve všech ohledech pravým opakem svého předchůdce: je malý a slabý, na velká slova a velké činy ho také neužije. Jenže ani jemu se nelíbí arogance místní šlechty, a tak se poddaných začne zastávat. Vyzbrojen proříznutou pusou, zdravou drzostí, vychytralým mozkem a smrtelně silnou pálenkou frndžalicí, zvítězí Pacho v souboji o místo zbojnického vůdce. Ostatně stát se nejlepším mezi tou bandou mameluků nebylo zase tak těžké. A začnou se dít věci. Pověst o Pachovi se dostane až do Vídně k samotné Marii Terezii, která – podobně jako hraběnka Erdödyová – shledává zbojníky vysoce přitažlivými. Proto padne rozhodnutí poslat do Pachova horského doupěte armádu… V hlavní roli svérázného zbojníka se objevil Jozef Kroner, na vtipných a zároveň libozvučných dialozích se podíleli vynikající komici Milan Lasica a Július Satinský. Zejména díky souhře těchto autorů vznikl takřka kultovní film, jehož humor dodnes nezestárnul. (Česká televize)

(více)

Recenze (172)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Veliké zklamání. Pacho, hybský zbojník je spíše dekorativní než komický, spíše pitvorný než parodický, spíše průměrný, než výjimečný. Vysloveně protivná je stylizovaná normalizační "náznaková erotika", která přesně podle hesla "aby se vlk nažral a koza zůstala celá" ukazuje všechno a nic. Také mýtus o neschopné a zdegenerované šlechtě opakuje Pacho nejen vytrvale, ale i naprosto nevynalézavě. Slušné herecké výkony zúčastněných zabíjí všudypřítomná "umělecká" stylizace, působící dojmem, že si ji autoři půjčili od nějakého souboru písní a tanců. 60% a to jsem ještě shovívavý... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

"Pacho ist nie ein klein Mensch. Er ist ein Ozruta! Ein Slowakisch Herkules!" Tak keď už si niekto dovolí parodovať Jánošíka a zbojníkov, tak nech sú to Slováci. A že sa im to podarilo fajne. Len škoda, že okrem legendárnych hlášok a slovných spojení, ktoré využívajú hlavne nárečia nie je viac, lebo bavia len tie a potom dlho prázdno. A škoda aj to, že film takéhoto zamerania, má len určite geografické hranice pochopenia. No a onééé, tak sa neoňdejte, fľasnite si frndžalice a pustite si Pacha! 75%. ()

Reklama

odvedle 

všechny recenze uživatele

"Ach Bože môj, čože nás to len čaká!"... musím si film pridať k obľúbeným, inak bude kuca-paca, pretože ani sté opakovanie nenudí a rozchechtá do popukania. Film obsahuje toľko nezabudnuteľných hlášok ako máloktorý iný, a zbojník, ktorý kýchnutím váľa stromy a vyvoláva hromy, porúča spevu vtákom, ktorý na domácu pálenú odpovie "a mocnejšiu nemáte" si musí získať každého. Nezabudnuteľný Ján Kroner, Labuda a ďalší! oné! ... "- Nááa-kóóó-neee - A kde by sme ich vzali? - No tak utekajme!" (obávam sa, že väčšina súčasných Čechov film nedocení práve kvôli jazyku, čo je škoda) ()

noctambule 

všechny recenze uživatele

Jsem moc ráda, že jsem tento skvost československé kinematografie konečně viděla:D No, ale teď vážně...Pacho je neskutečný film se znaky kultovnosti, je tam spousta hlášek, problém však je, že většině jsem se nesmála, nebo alespoň ne z těch správných důvodů:-) Buď mi vtipné nepřišly a nebo jsem je nepochopila, obecně si myslím, že tento film si spíš vychutnají Slováci a já jelikož jsem měla štěstí to sledovat se slovenskými kamarády, chtě nechtě jsem si to též užila, ale hlavně díky jejich společnosti. P.S. To jak je v hybském zbojníkovi vykreslena Marie Terezie je síla. ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Na tejto možno najlepšej slovenskej, nezabudnuteľnej komédii ja nič nevidím. Zdá sa mi to príliš odľahčené aj keď je to komédia a strašne nereálne bez štipky vážnosti. Áno, niektoré vtípky pobavili, ale väčšina sa stále opakovala stále dookola a zneli už dosť trápne. Herci alebo skôr ľudia čo tu vystupovali sú dosť nevýrazní až na Kronera, ktorý to celé ťahá. Táto šašovská, parodická, pre mňa trochu trápna komédia ma vôbec neoslovila. Možno v tej dobe to bolo úžasné, ale teraz..... Bohužiaľ 50%. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (19)

  • Natáčalo sa aj v rímsko-katolickom kostole v obci Brezovica, ktorý je maľbami najviac vyzdobený artikulárny kostol na Slovensku a je zapísaný medzi pamiatkami UNESCO. (Raccoon.city)
  • Na scénu, kde Ida Rapaičová (grófka Erdödy) hladí kukuricu, ju musel režisér prehovárať. Zdala sa jej príliš vulgárna. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)
  • V scéne, keď posol cvála s listinou od grófov za Máriou Teréziou, prechádza okolo stromu, na ktorom je vidieť modernú turistickú značku. (bacon)

Reklama

Reklama