Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Režie:

Martin Ťapák

Předloha:

Peter Jaroš (povídka)

Hrají:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Legendární slovenská komedie režiséra Martina Ťapáka vypráví svéráznou pověst, inspirovanou příběhy o zbojníku Jánošíkovi. Pacho z horské vesnice Hybe je skoro ve všech ohledech pravým opakem svého předchůdce: je malý a slabý, na velká slova a velké činy ho také neužije. Jenže ani jemu se nelíbí arogance místní šlechty, a tak se poddaných začne zastávat. Vyzbrojen proříznutou pusou, zdravou drzostí, vychytralým mozkem a smrtelně silnou pálenkou frndžalicí, zvítězí Pacho v souboji o místo zbojnického vůdce. Ostatně stát se nejlepším mezi tou bandou mameluků nebylo zase tak těžké. A začnou se dít věci. Pověst o Pachovi se dostane až do Vídně k samotné Marii Terezii, která – podobně jako hraběnka Erdödyová – shledává zbojníky vysoce přitažlivými. Proto padne rozhodnutí poslat do Pachova horského doupěte armádu… V hlavní roli svérázného zbojníka se objevil Jozef Kroner, na vtipných a zároveň libozvučných dialozích se podíleli vynikající komici Milan Lasica a Július Satinský. Zejména díky souhře těchto autorů vznikl takřka kultovní film, jehož humor dodnes nezestárnul. (Česká televize)

(více)

Recenze (172)

papadoce 

všechny recenze uživatele

Nikdy som Pacha nebral ako paródiu na Jánošíka. Pacho bol prosto Pacho, samostatná jednotka. A film je oprávnene takto vysoko na osemdesiatke. Je to nahláškované od prvej po poslednú minútu. Je tu toľko pamätných viet, že len máloktorý film ich má také množstvo. Mne však obrovsky vadila hudobná zložka. Bola odporne výstredná, hlučná a ak ku tomu pripočítam nudnejšiu pasáž z párty hard, tak som musel dať dve hviezdy dole. A aj som myslel, že tu budem voľačo citovať, ale nerozhodol som sa ktoré. Nuž, oné ..... onééé. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

"Naaa kooneé! Nemáááme: tak utekajme!" :) Pacho, hybský zbojník je klasika, na ktorú sa nedá zabudnúť. Skvelý Jozef Kroner, tak ako aj jeho družina. Nezabudnuteľné hlášky s nezabudnuteľne veseloú atmosférou... Súhlasim s YURAyura, že Cehuni to možno nepochopia. Hlavné je, že v srdciach Slováku ostane Pacho Pachom a že na IMDB to taktiež pochopili... :)))) Onéééé 5* ()

Reklama

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Paródia na Janošíka je taká vlažnějšia. Nevtipnější je Juraj Herz ako generál. Jeho němčina na poradě vojska ve stanu je jedna z nejlepších scén. Jinak je to taký ľudový humor po slovensky. Na Trošku to sice trošku nemá, ale dialogy nejsou alespoň hloupé a občas i hláška zazní. Sexuální podtext má mnoho scén a při pohledu na Labudu a jeho choť se mi okamžitě vybavil Parouback a jeho nynější manželka - menší, tlustý, samolibý suvenýr a vcelku hezká, na něho úplně jiná liga opačného pohlaví. Slovenské filmy se k nám na dvd moč často nedostanou, jak už jsem vzpomínal nedávno a tak díky bohu za ty kvapky. ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že máme tak málo komédií (v porovnaní s českou úspešnou produkciou nemáme žiadne!). A Pacho, hybský zbojník je dokonca jediná a našťastie skvele natočená paródia. Ak pán Bôh dá a niekedy motyka v slovenskej kinematografii vystrelí, tak bude mať nová slovenská generácia rezisérov čo robiť, aby dosiahla aspoň uroveň Pacha! Zatiaľ len prešlapujeme v depresívnej a veľmi zle realizovanej filmovej "produkcii"!!! Čo už:-( keď ich nemáme... tak aspoň pozerajme...!!! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každé Vianoce doháňam určité resty, čo sa týka slovenskej klasiky, tento rok prišiel na pretras aj Pacho, Hybský zbojník. A je z toho hneď najrozpustilejšia zábava sviatkov! Ako vznikajú mýty, ako sa dá urobiť z celej našej vážnej histórie poriadna švanda a ukážka toho, že naše pudy sú v živote to najdôležitejšie! V slovenskej kinematografii nemáme veľa bláznivých komédií, o to viac si treba Pacha vážiť a vidieť ho je rovnaká povinnosť, ako hociktorého Jánošíka. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (19)

  • Filmovalo sa za horúčav, teplomer dosahoval hodnoty 32 až 35 stupňov Celzia, čo hercov riadne unavovalo. (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)
  • Hlavní představitel Jozef Kroner získal Cenu 27 filmového festivalu pracujících a Cenu Sympatie života v roce 1976. (M.B)

Reklama

Reklama