Reklama

Reklama

Profesor George Falconer (Colin Firth) je vyschlou řekou. Po smrti svého dlouholetého partnera (Matthew Goode) nemůže přijít životu na chuť. Nezvedá telefony, zůstává v kontaktu pouze s jedinou kamarádkou (Julianne Moore) a svět se pro něj stal jen nepříjemnou rutinou. Každý den začíná s jedním cílem: nějak jej protrpět do dalšího. Dnešní den ale bude jiný. Všechno to skončí a nebo znovu ucítí smysl a chuť do života. Single Man režiséra Toma Forda, původně módního návrháře stojícím za oživením značek Gucci a Yves Saint Laurent, je příběhem o lásce a osamění, zdánlivě bezejmenných okamžicích a záblescích smyslu života. Filmově nádherné zpracování „padne“ jako na míru šitý oblek. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (550)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Opravdu citová záležitost zahalená v hávu dojemnosti a úvah, která se opírá o neuvěřitelný výkon Colina Firtha, kterému skvěle sekunduje Julianne Moore. Hra s barvami podtrhuje celkovou vizuální dokonalost, kterou načala dobře situovaná kamera. A do toho ještě hraje úžasná hudba (ještě teď si broukám Clock Tick), která pomáhá diváka více vtáhnout do děje. Je to možná další případ klišé - úvaha o životě a smrti. Ale s dobrým obsazením a režisérem se to dá zdolat a to se povedlo. Ten konec mě fakt dostal. Nečekané a úderné! ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

A few times in my life I've had moments of absolute clarity, when for a few brief seconds the silence drowns out the noise and I can feel rather than think, and things seem so sharp and the world seems so fresh. I can never make these moments last. I cling to them, but like everything, they fade. I have lived my life on these moments. They pull me back to the present, and I realize that everything is exactly the way it was meant to be. Jsem idiot! Colina Firtha jsem vždycky upřímně nenáviděl a každýmu filmu s ním se obloukem vyhejbal. Když se nedávno objevila oceňovaná Králova řeč, jenom jsem tupě prohlásil, že to nechci nikdy vidět. A pak? Bum! Králova řeč byla v závěrečný minutě a já v blahu. Firth mi najednou nevadil, ba naopak, svým hereckým projevem atakoval mojí TOPku (ne, nemám ho tam). Neváhal jsem tedy a opatřil si jeho předchozí film A single man, kterej mě sice vzhledem k tématu nijak moc nezajímal, ale i tak jsem byl zvědavej jestli můj čerstvě nabytý dojem z Firtha přetrvá. A přetrval, dokonce posílil. Colin Firth je perfektní charismatickej herec, A Single Man perfektní film s úžasnym hudebnim doprovodem, pěknou kamerou, bezvýchodně smutnou atmosférou a se zatraceně srdceryvnym koncem. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Film z technického hľadiska spĺňa i tie najprísnejšie požiadavky. Forma je dokonalá, hudba úžasná, je tu niekoľko naozaj zaujímavých momentov, navyše výkony hercov sú bezchybné. Tak čo mi chýbalo? Pútavejší príbeh, zdalo sa mi to akési plytké. Navyše v "gay" filmoch sa necítim práve doma a ak už dám takému filmu šancu, chcem vidieť niečo ako Skrotená hora. Nakoniec som nebol ani sklamaný ani nadšený, ale chápem tie vyššie hodnotenia. Z filmárskeho hľadiska to kvalitné naozaj je, no ja som čakal niečo iné. 60%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Dá se říct, že nebýt Colinovi nominace na Oscara, tak mě tento film zcela mine. Naštěstí se tak nestalo a já mohl prožít něco nevšedního. A v čem že je tento snímek výjimečný? Především tím, že hlavní postava (která je gay) není karikaturou. Není to ani přehnaný slušňák (jako Tom Hanks v Philadelphii) ani nějaký blbeček (většina komedií, kdy gayové jsou spíše těmi šašky). Zde je postava Colina Firtha naprosto reálná, je to normální člověk, kterého byste možná ani netipli na gaye, kdybyste jej neznali. Mimochodem, Colin podal opravdu obdivuhodný výkon a nominaci si určitě zasloužil. A co dál? Julianne Moore byla i na malém prostoru skvělá a okouzlující a Tom Ford odvedl skvělou práci. A Single Man je opravdu skvělý snímek, který si určitě ještě pustím (a to říkám jako chlap, který se řadí do té 96% většiny :-)) ()

Madison 

všechny recenze uživatele

70%. Vizuálnymi detailmi prekrásne pojatý film, pri ktorom som nadobúdala pocit, že sa doň sám režisér úplne ponoril a nechal vyniknúť ubíjajúce myšlienky, pocity a úzkosti prostredníctvom úchvatnej sugestívnej hudby a jemných obrazových perličiek. Nemôžem sa však večne rozplývať iba nad technickými záležitosťami, ten film si po obsahovej stránke zaslúžil väčšie zanietenie, viac psychológie hlavných postáv a najmä vášne schopnej zájsť až za hranice ľudskej rozvážnosti. Pekné, ale dalo sa s tým urobiť viac. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (22)

  • George (Colin Firth) sa v rozhovore s Kennym (Nicholas Hoult) zmieni, že v minulosti užil drogu meskalín a dopadlo to tak, že si oholil jedno obočie. Niečo podobné sa skutočne stalo režisérovi Tomovi Fordovi. (jofffo1)
  • Kniha, kterou George Falconer (Colin Firth) čte svým studentům, je novela "After Many a Summer Dies the Swan" od spisovatele Aldouse Huxleho, která pojednává o milionáři z Hollywoodu, který se bojí blížící se smrti. (sarinka)
  • Kniha Trumana Capota "Snídaně u Tiffanyho" se ve filmu neobjevuje náhodou. Capote se při psaní "Snídaně" inspiroval dílem Christophera Isherwooda, autora předlohy filmu, konkrétně titulem "The Berlin Stories". Ve filmu se často mluví i o Aldousi Huxleymu, který byl Isherwoodův blízký přítel. (JayZak)

Reklama

Reklama