Reklama

Reklama

Případy detektiva Murdocha

(seriál)
  • Kanada Murdoch Mysteries (více)
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní
Kanada / Velká Británie, (2008–2024), 219 h 14 min (Minutáž: 42–88 min)

Hudba:

Robert Carli

Hrají:

Yannick Bisson, Helene Joy, Jonny Harris, Thomas Craig, Lachlan Murdoch, Georgina Reilly, Kristian Bruun, Mouna Traoré, Arwen Humphreys, Jonathan Watton (více)
(další profese)

Série(17) / Epizody(288)

Obsahy(1)

Seriál vychází z detektivních románů Maureen Jenningsové, které čtenářům představily Williama Murdocha, člena torontské policejní stanice, muže, obdařeného zvláštním druhem přímo vizionářské intuice, a především člověka, jenž na hony předběhl svou dobu. Neboť Murdoch si na rozdíl od mnoha svých policejních kolegů i nadřízených moc dobře uvědomuje význam a váhu všech vědeckých objevů, jimiž konec devatenáctého století doslova překypuje. Objevů, jejichž použití v kriminalistice najednou otevírá netušené možnosti detektivní práce, vyšetřovacích metod, jejichž použitím lze nad jakoukoliv pochybnost usvědčit pachatele nejrůznějších - i těch nejzávažnějších trestných činů. S obrovskou chutí se tak vrhá do všech dobrodružství, které před něj kriminalistika a jednotlivé případy staví. Ani Murdoch by ve světě, nepříliš přejícím novotám a pokroku, samozřejmě nemohl pracovat zcela sám. Naštěstí našel víc než schopnou pomocnici v doktorce Ogdenové, patoložce, ochotné vyzkoušet každý, byť na první pohled sebebláznivější Murdochův nápad. (Takovým je například pokus o rekonstrukci podoby člověka z jeho lebky.) A nezapomínejme ani na konstábla Crabtreeho, který se ve svém moderně uvažujícím šéfovi vidí, jednou by chtěl být jako on a zatím mu alespoň spolehlivě sekunduje.
Seriál se v Kanadě stal doslova diváckým hitem a s úspěchem je sledován i v řadě dalších zemích. Velkou zásluhu na přitažlivosti má představitel hlavní role, sympatický Yannick Bisson, jenž zatím u nás není příliš znám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Grogan k tomuto seriálu (5)

Případy detektiva Murdocha (2008) 

Co se týče detektivních příběhů, jde o velmi slušný nadprůměr, většina případů je promyšlená (někdy až trochu moc) a pachatele je těžké odhadnout, často tu máme hodně podezřelých, kteří jsou průběžně vyřazováni z okruhu podezřelých nebo se tam v souladu s novými informacemi vracejí. Často je zde užíván i humor, hlavně v postavách inspektora Breckenreida nebo konstábla Crabtreeho, a i ten ve většině případů funguje. Je zde ovšem řada epizod, která si vypůjčují náměty z oblasti fantasy nebo sci-fi a tady už to vždycky nevyjde, hlavně ty epizody, kdy nám autoři představují nějaké nadupané technické objevy, které vypadají vyloženě směšně - třeba ten slavný Pendrickův oblek, který hrdinové používají pro zneškodnění rakety. Ty díly s fantasy prvky byly ze začátku zpracovány velmi slušně, později už to byla křeč i tady (trapná epizoda s údajným pramenem mládí nebo Pendrick jako doktor Jekyll). Taky s postupem času autoři z Murdocha dělají supermana, který kromě řešení případů zachraňuje celé Toronto před zničením raketou, zabrání atentátu na prezidenta USA a podobně. Taky té osobní omáčky je tu někdy neúměrně moc - třeba vztah Murdocha a doktorky měl skončit jejich svatbou už někdy po 3. řadě, ne ji natahovat o manželství s jiným, problémy s rozvodem, postavu pomstychtivého švagra a podobně. A pak ta trapná úlitba moderní době - žena by v té době na pitevně jako doktorka pracovat nemohla, tady nám jako hlavní patoložky pracují po sobě 3 nebo 4 ženy, muži hned odejdou nebo umřou na infarkt dřív, než mohou nastoupit, dlouhá dějová linka s volebním právem žen, řešení problematiky menšin, kdy Murdoch svou moudrostí a tolerancí vyniká nad své přihlouplé kolegy a podobně. Přesto vcelku slušné 4 hvězdy, i když převážně za prvních několik řad, čím novější řada, tím víc ta kvalita klesá. I když i v nich si epizody, kde se řeší normální kriminální případy, většinou drží slušnou úroveň. ()

Loch Ness Murdoch (2013) (S07E07) 

Vcelku slušná epizoda, kde ohledně údajné vraždy dojde k překvapivým zvratům a čin pachatele se dá lehce pochopit, ve vzteku člověk udělá věci, které mu můžou zničit celý život. Pobavila linie inspektora, kdy vlastně přebírá Crabtreeho obvyklý zápal pro podivné věci a snaží se získat důkazy o existenci jezerní příšery, je přitom podporován Murdochem, který se samozřejmě snaží věc vysvětlit vědecky. Jsem jediný, komu přijde úplně mimo, že Crabtree, který nemívá problém věřit kdejaké pitomosti, nevěří v jezerní příšeru, kterou viděl Brackenreid i Murdoch? A ten motiv, kdy se nějaký zatrpklý dědek snaží odněkud vyhnat lidi tím, že vytvoří fiktivní příšeru, ten už mi přijde dost oběhaný... ()

Nevyléčitelné případy (2015) (S08E13) 

Jeden z mých nejoblíbenějších dílů seriálu. Eve Pearcová byla za mě nejlepší záporačkou seriálu, skvěle zahraná manipulativní mrcha. I ty ostatní psychobáby byly zahrány velmi slušně, navíc je třeba ocenit i kontinuitu seriálu - až na jednu jsme je všechny už v seriálu předtím viděli. Sice jednoduchá zápletka, ale pěkně zpracovaná. ("Určitě máte strach, jednáte jak smyslů zbavená.") ()

Ďábel uvnitř (2017) (S10E10) 

Tenhle seriál měl dva dlouhodobé záporáky - Eve Pearcovou a Jamese Gilliese. Zatímco u první jmenované si myslím, že dokázali její působení v seriálu roztáhnout tak akorát, tak tady to trochu přešvihli, jeho účinkování mělo skončit nejdéle tou epizodou, kdy ho převáželi ve vlaku, možná by to i stačilo po jeho zatčení za vraždu Darcyho Garlanda. Už to pohrávání s tím, zda zemřel či nezemřel v druhé polovině 7. série, mi tam přišlo navíc a když se to nakonec uzavřelo s tím, že je mrtvý, tak se mi ulevilo. Takže jen tak ho vytáhnout z hrobu, když se jim to zrovna hodí, mi přijde hodně laciné. Navíc epizodu tak ze 3/4 tvoří otravné flasbacky z předchozích epizod s Gilliesem a kriminální zápletka téhle epizody má minimum prostoru. Nehledě k těm nelogičnostem ohledně toho zařízení, kterým Gillies promlouvá k vrahovi Foleymu a nutí ho k vraždám - zda by mohl k němu promlouvat, to nechám stranou, ale tady to chvílemi vypadá, jakoby Gillies přebíral nad Foleyho tělem kontrolu, jakoby do něj vstoupila jeho duše nebo co, což je totální nesmysl. Plus to otravné dramatické nasvícení, když Gillies promlouvá a podobně... Opravdu to není dobrý díl. I dobré záporáky mají nechat scénáristi spát. ()

Nic není, jak má být II. (2021) (S14E11) 

Vlastně nevím, jak bych měl hodnotit, tak asi nechám bez hodnocení. Seriál jsem pravidelně sledoval až do konce 9. řady, pak už mě to ale přestávalo bavit, tak jsem pravidelného sledování zanechal a sledoval jsem občas namátkově nějaký díl - i tehdy jsem občas narazil na nějaký povedený díl. Nicméně zhruba od 12. série jsem už skoro žádný díl neviděl. Ale když jsem tenhle díl včera zahlédl v televizi, tak jsem se v duchu ptal - co to sakra je? je to ještě vůbec detektivní žánr? není to náhodou nějaká telenovela? Jestli tam nějaký případ zabral pět minut, tak to bylo moc. Celou stopáž se řeší porod Higgsonovy dívky, Murdochův nemanželský syn, Ogdenová se hroutí z toho, že sama Murdochovi dítě nedala, Crabtreemu se ztratí přítelkyně, gay Watts si užívá s přítelem těsně před jeho svatbou a budoucí manželka  je načapá, inspektor Breckenreid má černošskou nevlastní dceru (kde k ní přišel?) a požadují od něj kvůli tomu odchod do důchodu. A kde je sakra nějaká detektivka? Jestli jsou všechny nové díly takové, tak jedině dobře, že jsem s pravidelným sledováním skončil už dávno. Kdybych dal hodnocení, tak bych s odpadem neváhal.... ()

Reklama

Reklama