Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Dnes je 20.03.2010, svátek má Světlana

Last Man on Earth, The

Horor / Sci-Fi / Drama
Itálie / USA, 1964, 86 min

Režie: Ubaldo Ragona, Sidney Salkow
Hrají: Vincent Price, Franca Bettoia, Emma Danieli, Giacomo Rossi-Stuart

komentáře
diskuze
 ve filmotéce
v bazaru

Obsah:

Hrdinou tohoto snímku z roku 1964 je Robert Morgan (Vincent Price), který jako jediný člověk nepodlehl zákeřné epidemii, jenž proměnila lidstvo v bytosti vypadající jako upíři. Snímek je inspirován povídkou Richarda Mathesona " I Am Legend".   (V-Ray)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele Tsunami_X ***

Rozbití na tři samostatné kapitoly snímku zcela určitě neprospělo a přechod z apokalyptické vize budoucnosti do rodinného dramatu a závěrečné důchodcovské akční pasáže je zbytečně roztříštěný a nesouvislý. Místo očekávané deprese plné vnitřních monologů se dočkáváme tupé retrospektivy s ještě tupějšími herci a nezbývá než litovat, že název tohoto díla nelze brát doslovně. Atmosféra, která se zpočátku dala krájet, nadobro mizí a s ní i celková uvěřitelnost vyprávění. Scénárista odvedl standardní strojovou práci a nedokázal oživit epizodní postavy na malém ani hlavního představitele na velkém prostoru, což je vzhledem ke geniálnímu obsazení klíčové role velká škoda. Důkaz, že výtečný námět s uchvacujícím úvodem někdy přináší velké zklamání.

profil / všechny komentáře uživatele obitus *****

Mathesonovu knihu jsem necetl, ani jsem nevidel zadne jine zpracovani, takze o deji jsem mel jen hrubou predstavu. Tahle nestandardni upirina me po nekolika minutach naprosto vtahla a drzela me az do uplneho zaveru. Je sice fakt, ze po genialni prvni tretine jde atmosfera trochu dolu, ale neni to zadny propastny rozdil. Na prvni pohled jde o jeden z filmu, ze kterych Romero cerpal inspiraci pro NOTLD. Co ho ovsem vyzdvihuje do nebeskych vysin je Vincent Price v jedne ze svych nejlepsich roli vubec (a to je co rict). Neocekaval jsem depresi a vim ze upiri se boji cesneku a zrcadel, takze jsem se bavil dokonale.

profil / všechny komentáře uživatele EdaS ****

Výtečný film s krásně bezvýchodnou atmosférou a skvělým Vincentem Pricem v hlavní roli. Narozdíl od místních kritiků, začátek mi přišel ne až tak dobrý, právě od druhé třetiny (flashbacky) jsem se pořádně dostal do děje. Závěr byl přesně takový, jaký měl být (beznadějný).

profil / všechny komentáře uživatele petero ****

Natočené podľa knihy Richarda Mathesona "I am Legend". Snímka začína raňajším budíčkom Vincenta Prica do ďalšieho stereotypného dňa. Noc je vždy ťažká, zaspávať za zvukov dobíjajúcich sa zombíkov do domu nie je ktovie čo a tak ráno nabrúsi pár kolíkov a vydáva sa do mesta ich pár pozabíjať. Keďže títo zombíci majú vlastnosti upírov tak cez deň spinkajú ako batoliatka. Prebodnutých ich potom spaľuje. Asi v tretine filmu nasleduje flashback kde sa pekne dozvieme čo sa vlastne stalo. Prekvapivo atmosferický no škoda tej poslednej tretiny kde to už nie je vončo. Ale vždy lepšie ako podivný The Omega Man (1981) s Charltonom Hestonom.

profil / všechny komentáře uživatele YURAyura ****

Pekna deptacka s bozskym Pricem! Je pravda, ze krome nej tam snad ani nikdo nehral, ale to se po jeho boku snad ani neda. Ale zambici bojici se cesneku a zrcadel, to me trochu vyvedlo z miry - ze by trochu crossover? ;]]]

profil / všechny komentáře uživatele erl ****

Hm tak už vím kde Romero sebral nápad natočit svůj debut:) Ten i přesto zůstává pro mne geniálním ale Last Man on Earth k tomu nemá rozhodně daleko. Pesimistická atmosféra , originální Vampíro - Zombie a především velice přesvědčivý Vincent Price činí tento film zajímavým a zábavným.

profil / všechny komentáře uživatele curunir ***

,,POČIATKY AKEJKOĽVEK SPOLOČNOSTI NIKDY NEBOLI KÚZELNÉ, ROVNAKO TAK AKO KONCE." __ Už vtedy legendárny Vincent Price sa svojej úlohy zhostil nadmieru dobre, škoda však len, že okrem neho a občas hutnej atmosféry nemá tento filmu už čo viacej ponúknuť. Réžia je slabá a netreba sa ani poriadne pozerať aby človek objavil nielen množstvo logických ale i filmových chýb. Okrem toho je snímka naozaj nešťastne rozvrhnutá a ja som sa ani pri 86-minútovej stopáži neubránil ustavičnému pozeraniu na hodinky. Námet je pritom v súčasnej dobe plnej rôznych vtáčích a prasacích chrípok veľmi aktuálny. Slabé 3*.

profil / všechny komentáře uživatele willis ***

Ok, tak jsem shlédnu všechny tři (do této chvíle) filmové verze na motivy knížky Já, legenda a musím konstatovat, že jsou na tom všechny zhruba stejně. V každém filmu jsou nějaká pro a proti... tady jednoznačným pro je to, že se nejvíc drží knižní předlohy. Výběr Vincenta Price je ale výstřel mimo. Měl by to být spíše někdo mladší, méně strejdovitý, když zápasí s upíry a při závěrečné akční scéně, která je oproti knize zbytečně přidaná a posouvá vyznění uplně jinam, je hodně nepřesvědčivý až srandovní.

profil / všechny komentáře uživatele vitekpe *****

Ponury a beznadejny "upirozombie" film, prekvapive i s obcasnym (zato dokonalym) cernocernym humorem. V. Price famozni. (P.S.: ...cim vic nad tim premyslim, tim vic zjistuju, jak se mi tenhle film libil. Zvysuju hodnoceni na max)

profil / všechny komentáře uživatele _-0-_ ***

Zohledním-li remake z roku 2007 (I am Legend), tak je to i přes stáří o něco méně "sračkové" zpracování literární předlohy.

profil / všechny komentáře uživatele M.Mayers *****

Viděl jsem The Omega Man s Charltonem Hestonem i Já, legenda s Willem Smithem a s The Last Man on Earth se ani jeden film nedá srovnávat... A to je dáno nejen mnohem lepší atmosférou, ale především napřekonatelným Vincentem Pricem...

Hodnocení uživatelů:
Tsunami_X ***