Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový britský thriller pojednává o osmičlenné skupině lidí, kteří musí zodpovědět otázku v osmdesáti minutovém časovém limitu. Překvapení kandidáti zjišťují, že na jejich papírech není napsána žádná otázka, čímž se situace dosti komplikuje. Prostory, ve kterých se film odehrává, jsou velmi skromné, a thriller tak umožňuje divákům nahlédnout hlouběji do psychiky postav. Je zřejmá inspirace filmovou sérií SAW. (goodnic)

(více)

Recenze (243)

Dharter 

všechny recenze uživatele

Konečně po delší době geniální thriller - jenom doufejme, že z toho nebude série typu Saw. Určitý druh zadních vrátek si tvůrci nechali, ale snad jich nevyužijou. A hlavně na to nebudou ani peníze, pokud... (: _ _ _ Existují dvě teorie vysvětlující konec filmu. Jednu přijímá většina, a druhou menšina. Úplně stejný případ jako u seriálu Lost. Platí-li následující: • V této místnosti platí pouze naše zákony a pravidla. • Před vámi je jedna otázka, a je vyžadována jedna odpověď. • Pokud se pokusíte komunikovat se mnou nebo strážným, budete diskvalifikováni. • Pokud zničíte váš papír úmyslně, nebo nechtěně, budete diskvalifikováni. • Rozhodnete-li se opustit místnost z jakýchkoliv příčin, budete diskvalifikováni. vyvstává otázka „Jaké zákony, jaká pravidla?“. Samozřejmě lze věřit tomu, čemu tvůrci chtějí, aby se věřilo - anebo... Anebo využijeme pravidla #1 a vše se nám projasní. Francouz, který nemohl být šéfem téhle hry taky má v takovém případě vysvětlení, že. (: _ _ _ Velmi se mi líbilo, že bylo vysvětleno, proč limitovaný děj trval méně, než 80 minut. 2× totiž šel odpočet na hodinách jaksi „zmanipulovaně“. ✔ ()

rowdys 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý nápad, ale odfajčený, až je to do plaču. Myšlienkové pochody postáv sú absurdné - buď prídu na niečo, čo by vás napadlo až ako nejaké krajné riešenie, keď všetko ostatné zlyhá, alebo im uniká tá najzrejmejšia do očí bijúca skutočnosť. Navyše, ak ste videli Kocku, Saw alebo dokonca i LOST, tak vám bude hneď jasné, kto z kandidátov akú úlohu zohrá, kto kedy vypadne z hry a kto zvíťazí a tak ďalej. Jednoducho Exam je fiasko pre každého, kto od od filmu čaká aspoň štipku inteligencie. Prevedením príbehu by som to prirovnal k nedávnemu Devilovi, akurát, že tam aspoň čo-to dotvárala atmosferická kamera. Tuto si po 15 minútach začnete z filmu akurát tak uťahovať a to nie je vôbec ideálne rozpoloženie pre budovanie thrilleru. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Námět existenciální situace během neotřelého výběrového řízení do zaměstnání je hodně zajímavý. Samotný film má však pro rozhleděného diváka značnou smůlu v tom, že ze Zkoušky (ač není rugelérně horrorem) až příliš často cítit, jak se doslova ponáší na podobně vystavěné horrory z uzavřeného prostoru. Takže jakkoliv zápletka působí v prvních minutách originálně, v průběhu filmu začínáte mít pocit čehosi už x-krát viděného. Obzvlášť, když v průběhu řízení začínají přítomní doslova vypadávat ze hry, nemohl jsem si nevzpomenout na starší, dávno viděný kanadský horror Kostka, kterým obrovská popularita podobných filmů v posledních 25ti letech nejspíš začala, či o něco mladší napínavou „vyvražďovačku“ Circle. Působí to sice zajímavě, použít stejnou výstavbu i na děj, kde nehrozí nebezpečí tragické smrti, jen riziko jednoho neúspěchu a také je děj Zkoušky v jistých ohledech napínavý. Pointa ohledně záhadné otázky i odpovědi hodně zajímavá, překvapivá i smysluplná. Ale poté, co mi stále více docházelo, jakým způsobem se zhruba většina děje bude ubírat, od jisté chvíle se mi film začal táhnout a působil až jako místy zbytečně vyhrocené a prodloužované čekání na pointu. Opakované zhlédnutí s její znalostí poněkud ztrácí význam. Uvítal bych méně žánrových prkvů s laděním do thrilleru a naopak hlubší propracování psychologie postav či v ději přítomného morálního dilematu. Vedle pointy oceňuji funkční využití opakovaně použitých prvků (např. sponka, tužka) a postavu „Hluchého“ Francouze. [60%] ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Když spojíte námět vycházející z výborné španělské Metody, skupinku zdánlivě kultivovaně vypadajících lidí, o nichž však vůbec nic nevíme a která se stejně tak dobře mohla o něco dříve ocitnout ve výtahu v hororu Devil, "barevná" krycí jména hlavních postav odvozená z Gaunerů a hudbu podobně laděnou té z Telefonní budky, vyjde Vám značně tísnivý minimalistický (psycho)thriller odehrávající se mezi čtyřmi stěnami, s bravurně vystavěnou atmosférou, důmyslně propracovaným scénářem a příběhem, který je nebývale smysluplný a logický. Vše do sebe zapadá, následující akce potvrzuje předchozí a předchozí nevyvrací následující. V celém snímku jsem snad nenašla jediné slabé místo, ani nenastal okamžik nepochopení, nebo dojem, že věci do sebe nezapadají, jsou zmatené či nepravděpodobné. Závěr není sice nijak šokující, ale příjemně překvapivý a tím tak jen potvrzuje to, že tato Exam nehrála vůbec na prvoplánovost, kde spousta diváků jistě očekává nějaký zdrcující konečný zvrat či mrazivou pointu, nýbrž přirozeně navazuje na celý předchozí děj a logicky tak potvrzuje vše, co se v něm událo. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

8 kandidátov, 1 miestnosť, 80 minút, 1 neznáma otázka. V jednoduchosti je často krása. Nápad s typologicky odlišnými ľudmi v jednej miestnosti síce nie je úplne nový ale spracovaním obstojí. Scenár diváka spočiatku necháva tápať a až s pribúdajúcim časom odhaľuje viac nielen o kandidátoch, ale aj o o spoločnosti, ktorá tento test pripravila, či okolistom prostredí v ktorom sa film odohráva. Postupné stupňovanie napätia tak funguje a hoci záveru chýba väčšia údernosť, zároveň je sympatické, že nehrá vyložene na efekt. Hlbšie zamyslenie nad samotným konceptom dokonca do istej miery odôvodňuje aj správanie postáv a posúva túto minimalistickú psychologickú konverzačku niekde inde.70% ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy bere Černý (Chukwudi Iwuji) pistoli strážnému, bere mu Glock. Když mu ji však bere Bílý (Luke Mably), jde o pistoli Sig Sauer. Poté je z pistole zase Glock. (Caaslav)

Reklama

Reklama