Reklama

Reklama

Pomáhat a chránit

  • Irsko The Guard (více)
Trailer

Komediální thriller POMÁHAT A CHRÁNIT se odehrává na západním pobřeží Irska. Policista z malého městečka Gerry Boyle (Brendan Gleeson) má konfliktní povahu, zvrácený smysl pro humor, umírající matku, zálibu v prostitutkách a hlavně ho vůbec nezajímá mezinárodní obchod s kokainem, kvůli kterému mu jednoho dne na dveře klepe agent FBI Wendell Everett (Don Cheadle). Víc než aktivnímu řešení případu se Boyle věnuje posmívání a podrývání Everettovy autority, okolnosti mu ale nepřejí. Nejprve jeho nový horlivý parťák zmizí, pak ho začne vydírat jeho nejoblíbenější šlapka a nakonec se ho ¨C podobně jako všechny ostatní členy místní policie ¨C pokusí podplatit samotní pašeráci drog. To už je příliš i pro Boylea, který pochopí, že musí vzít věci konečně do vlastních rukou a jediným člověkem, kterému může věřit, je právě Everett. Vše se schyluje k výbušnému finále. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (432)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Asi jsem čekal něco trochu jiného. Ze začátku jsem měl docela velké problémy se naladit na styl humoru tohoto filmu a zábava přišla až s příchodem Dona Cheadleho, který byl okamžitě pasován do role nahrávače pro výborného Brendana Gleesona a scény s nimi byly nejvtipnější (filozofujícím záporákům jsem se zasmál přesně jednou, viz konec komentáře a přišli mi dost divní). Sečteno a podtrženo, sem tam nějaká hláška či úsměvný dialog mezi Boylem a Everettem, jinak docela nuda. Výborné finále s nadsázkou spolu s chytře neuzavřeným koncem dojem z filmu sice zlepšily, ale na 4* mi to přecejenom nestačí. "Proč je to vždycky na mě?" - "Protože jsi psychopat" - "Sociopat, ne psychopat. To mi vysvětlili v blázinci." - "V čem je rozdíl?" - "To nevím. Je to složitý." ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Rozpoluplné pocity, ktoré som mal pri sledovaní, na konci vystriedala skvelá zábava. The Guard nie je úplne špecifický film, pre svoj žáner. Nepotrebuje šialené prestrelky, naháňačky na autách, ani veľa krvi. Je to o hláškach, prostredí - ktoré tak silno rezonuje v každom jednom zábere, že už to dodáva filmu na drsnosti a špinavosti, a postavách. Gleeson bezpochyby dokázal, že dokáže utiahnúť celý film a že mu postava bola ušitá priamo na telo. Na týchto filmoch zbožňujem spôsob akým vykresľujú záporákov. Žiadny prehnane gestikulujúci pakovia, ale parta týpkov citujúcich filozofov , a nezáväzne kecajúci o nie celkom potrebných veciach. McDonagh natočil naozaj prvotriednu chuťovku, ktorej by sa dala vytknúť určita neucelenosť rozprávania, ale ktorá ma veľa svetlých momentov a čo je hlavné veľa pamätných a uverieľných postáv. Mimo to fotograf a chlapec na bycikly ako dve stálice v živote hlavného hrdinu - absolútne bezchybný. Film, ktorý je ľahko stráviteľný, keď máte na neho náladu. Rozhodne dokáže pobaviť a jeden z tých filmov, ktorých pokračovanie by ma potešilo, ale pri ktorom si musím vravieť, že lepšie to skončiť ani nemohlo a zase načo variť niečo čo už bolo raz dobre uvarené. ()

Reklama

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Irové nám předvádí, jak využít švejkovskou postavu v současném filmu. Seržanta Boyla jsem si zamiloval, skvělý herecký výkon Brendana Gleesona, suchost a dvojjakost, břitký humor podávaný s kamenným výrazem, nekorektní proslovy, takový film by v Americe ani nemohli natočit. To byl jistě záměr, je to kritika společnosti, poměrů a vymizení cti. Celkově totální nářez, strašně dlouho jsem neviděl tak nenásilně geniální film. Napůl Tarantino a napůl zahořklej Irčan se smyslem pro trpký humor. Gangsteři debutující o smyslu života, Boylovo kecy o děvkach a závěrečná kulervoucí scéna, dokonalá hudba, prochcaná irská atmosféra. Díky a pusťte to našim režisérům. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Filmy z ostrovů mě málokdy zklamou. Tohle jsem našel úplnou náhodou na MyPrime (takový ty hbo filmy v mobilu). A naprosto supr krimi film, který je až po koule nabitý britskými (irskými?) konverzacemi, u kterých jsem se místy smál nahlas. Cynický tlustý irský policajt, černý agent FBI ("Ty lyžuješ? Fakt? Myslel jsem, že černý nelyžujou."), filozofující mafiáni... má to celé docela podobnou atmosféru jako V Brugách. A hraje tam i stejnej chlapík. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Prostředí je fajn, herci jsou fajn a humor se taky objeví, ale nemohu se zbavit dojmu, že se z toho dalo vytěžit daleko víc. Vztah dvou hlavních poldů není příliš rozvinutý a všechno jede tak nějak na půl plynu. Navíc mě zklamal konec. Irská odplata, kterou jsem viděl nedávno a pochází z podobného prostředí, mě zaujala mnohem víc. 50%. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (6)

  • Film se kompletně natáčel v Irsku, rodišti Brendana Gleesona. (toy79)
  • Po tom, čo Brendan Gleeson stvárnil hlavné úlohy v čiernych krimikomédiách Martina McDonagha Six Shooter (2004) a V Brugách (2008), odskočil si zahrať do žánrovo veľmi podobného filmu The Guard (2011), ktorý natočil Martinov brat John Michael McDonagh. (SarumanKo)

Reklama

Reklama