Reklama

Reklama

Borgiové

(seriál)
  • Česko Borgiové - moc a vášeň (více)
Trailer 1
Kanada / Irsko / Maďarsko, (2011–2013), 24 h 42 min (Minutáž: 46–58 min)

Tvůrci:

Neil Jordan

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Jeremy Irons, François Arnaud, Holliday Grainger, Peter Sullivan, Sean Harris, Joanne Whalley, Lotte Verbeek, Colm Feore, David Oakes, Gina McKee (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Řím roku 1492, centrum křesťanského světa, sídlo papežství. Papež měl moc korunovat krále a mohl je také koruny zbavit, měl sílu ovlivnit chod impérií. Papež Innocent VIII. umíral, církev se utápěla v korupci a papežský trůn byla výhra, kterou chtěl každý… Seriál Borgiové je ucelený nepřikrášlený portrét jednoho z nejvíce fascinujících rodů minulosti. Oscarem oceněný Jeremy Irons hraje Rodriga Borgiu - vychytralého, manipulativního patriarchu rodinného klanu, který stoupá do nejvyšších kruhů moci na pozadí renesanční Itálie. Buduje své impérium prostřednictvím korupce svaté katolické církve a nastoluje nelítostnou nadvládu síly a okázalé krutosti. Seriál začíná v době, kdy Rodrigo podplácí, kupuje si a protlačí se na cestu k papežství, stává se papežem Alexandrem VI. Po boku mu stojí jeho dva machiavelističtí synové Cesare a Juan a skandálně krásná dcera Lucrezia. Seriál se odehrává v jednom z nejvýznamnějších období historie - právě vrcholí renesance a je objevován Nový svět. Současníci Da Vinciho, Michelangela a Medicejských - Borgiové byly kontroverzní a kacířští, ani ne tak proto, že prováděli činy do té doby neslýchané, ale proto, že v tom byli lepší, než jejich nepřátelé. A přitom se dopustili prakticky každého ze seznamu hříchů a nemálo dalších sami vymysleli. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (33)

Borgiové (2011) 

Seriál se zařadil k mým oblíbeným "historickým" počinům od HBO podobně jako Řím a Tudorovci. Ani v tomto případě se tvůrci nenechali příliš svazovat skutečnými událostmi a ohýbali si historii tak, jak zrovna potřebovali, ale já s tím u těchto HBO záležitostí počítám, takže mi to nekazí výsledný dojem. Navíc mám pak důvod pátrat po tom, v čem se od skutečných událostí odchýlili, takže je možné, že budu o něco vzdělanější:-) Jako bonus jsem dostal naservírovány různé pokrytecké církevní praktiky, takže jsem měl další důvod k blahé spokojenosti. ()

Série 1 (2011) (S01) 

Po první sezóně jsem spokojený. Nadšení ve mně sice tvůrci vyvolat nedokázali, přece jen jsem narazil na nějaká hluchá místa a i v těch lepších epizodách mi chybělo něco, co by mé hodnocení o tu hvězdičku zvedlo, ale většinu času jsem se slušně bavil. ()

Otrávený kalich (2011) (S01E01) 

Léto je obdobím repríz, takže jsem se rozhodl, že si zopakuji další seriál, který jsem viděl už před lety. Hned úvodní epizoda mě okamžitě vtáhla do děje, a jako zavilého odpůrce náboženství obecně a všech možných církví zvláště mě velice bavila. Jen jsem měl pocit, že byly některé pasáže (jako třeba korunovace nového papeže) příliš zdlouhavé. ()

Zabiják (2011) (S01E02) 

Ani druhá epizoda mě nezklamala, církevní preláti se naplno pustili do toho, co jim jde kromě sodomizování malých ministrantů nejlépe, totiž do intrikování a honby za majetkem. U tohoto dílu jsem se velmi dobře bavil, a kdyby se tvůrci s neřestmi vysoce postavených flanďáků přece jen nedrželi příliš u zdi, přidal bych i pátý kousek. ()

Maur (2011) (S01E03) 

I tentokrát jsem se (podobně jako v obou předchozích případech) slušně bavil. Tvůrci nezapomněli na Torquemadův vliv na migraci obyvatelstva v Evropě a chystaná, politicky výhodná svatba vhodně doplnila děj. Na pět hvězdiček to sice nebylo, ale na čtyři to s přehledem stačilo. ()

Lucrezia se vdává (2011) (S01E04) 

Putování odbojného kardinála po italských državách ho tentokrát přivedlo do Florencie, což mě nemálo potěšilo, protože došlo i na Niccolo Machiavelliho, kterého jsem na rozdíl od různých církevních zmetků viděl hodně rád. Děj měl opět příjemné tempo, které nezpomalila ani Lucreziina svatba. ()

Zamilovaní Borgiové (2011) (S01E05) 

Přestože silně ubylo církevních intrik na úkor milostného života členů rodiny Borgiů, nemusel jsem snižovat hodnocení, nejenže nedošlo na recitaci veršů rozněcujících vášeň a vlahé pohledy se podařilo udržet ve snesitelném množství, navíc se kuly pikle, které si ve výsledku s těmi vatikánskými nezadaly. ()

Francouzský král (2011) (S01E06) 

Jestliže mě předchozí díl nijak nezklamal, šesté epizodě se to už povedlo. Tvůrci se do různých milostných afér ponořili tak úspěšně, že se jim podařilo veškerý zajímavý děj dostat jen na okraj zájmu, případně ho obětovali úplně. Poprvé jsem se u tohoto seriálu místy nudil, a to určitě není dobře. ()

Smrt na sinavém koni (2011) (S01E07) 

Sedmá epizoda se zbavila zbytečného balastu, který zatěžoval předchozí díl, a hned to bylo znát. Děj nabral svižné tempo, události se daly do pohybu, signor Machiavelli byl zase jednou sám sebou a já jsem se opět bavil. Proti minulému zážitku šlo o výrazný posun k lepšímu. ()

Umění války (2011) (S01E08) 

Přestože se tentokrát spíše mluvilo, byl jsem s epizodou spokojen. Stateční obránci víry mě velice bavili a jejich interakce s papežem neměly chybu. Podobně mě pobavil i gonfaloniere Juan Borgia, který se projevil jako "geniální" taktik, a vylepšil mi den. ()

Nikdo (2011) (S01E09) 

Závěrečná epizoda první sezóny se tvůrcům vcelku povedla. Mě každopádně nejvíce pobavilo papežovo totální vítězství v nevyhlášené válce proti kolegiu kardinálů, ale ani ostatní události a rozhovory mi nezpůsobily žádné výraznější zklamání, takže šlo o solidní zakončení první řady. ()

Série 2 (2012) (S02) 

Ani ve druhé sezóně se tvůrci nevyhnuli hluchým místům, víc mi ovšem vadily některé záležitosti postrádající logiku při obléhání Forli. Ale tím bych asi své kritické poznámky uzavřel, protože jsem byl jinak s celou řadou vcelku spokojený, a nechci proto zbytečně rýpat. I druhá série si po celou dobu udržela vysoký standard, bavila mě, a je proto jasné, že se rád podívám i na další sezónu. ()

Býk Borgiů (2012) (S02E01) 

První epizoda druhé řady mě tedy ničím zvlášť neohromila, řekl bych, že tvůrci předvedli svůj standard. Nejzajímavější pasáž pro mě byla ta, ve které papež rozebíral nutnost pomsty na všech zrádcích, pak ale příběh uhnul úplně jiným směrem, a to mu vůbec neprospělo. 4*- ()

Paolo (2012) (S02E02) 

U druhé epizody jsem se k vlastnímu překvapení bavil víc než u předchozího dílu, přestože jsem měl velké obavy z návratu přebujelé romantiky. Obavy to byly naštěstí zbytečné, děj měl solidní tempo a v žádném případě mě nenudil, takže si své čtyři kousky zasloužil. ()

Kouzelný klam (2012) (S02E03) 

Tentokrát jsem se opravdu dobře bavil, protože se ve Vatikánu zase jednou radostně intrikovalo, Sforzové přešli otevřeně na stranu nepřítele a pomstychtivá Lucrezia mě zaujala mnohem víc, než když byla v naivně romantickém módu. Byly by to asi silnější čtyři hvězdičky, na pět kousků jsem hodnocení zaokrouhlil, díky Potěmkinově artilerii. ()

Toulaví psi (2012) (S02E04) 

Ve čtvrté epizodě se tvůrci konečně rozhoupali k nějaké ucelenější akci a na ději to bylo hned znát. Aby toho nebylo málo, potěšily mě i papežovy intriky, takže jediné, co mi trochu vadilo, bylo obvyklé: "Teda řeknu vám, to byla ale bitva." Já to chápu rozpočet nepustí, ale mrzí mě, že všechny důležité boje probíhají mimo záběr. ()

Volba (2012) (S02E05) 

Druhá sezóna pokračuje pátou epizodou ve správně nastaveném kurzu. Zatímco jsem předchozí díl chválil hlavně za to, že jsem konečně dostal pořádnou akci, tentokrát se mi líbilo hlavně intrikování (papežovo i proti papeži). Hodně mě bavily i dialogy ve Forli, takže jsem se znovu rozhodl pro plný počet. ()

Popeleční středa (2012) (S02E06) 

Asi jsem se u předchozích dílů příliš namlsal, takže mi v šesté epizodě něco chybělo. A bylo to právě to něco, které bylo potřebné pro udělení páté hvězdičky. Měl jsem prostě dojem, že dílu trochu chybí tempo, na které jsem si v předchozích částech rychle zvykl. ()

Obléhání Forli (2012) (S02E07) 

Tak nějak jsem předpokládal, že si v tomto případě zase zapětkuji a napovídal tomu i detailně vysvětlený urologicko- chirurgický zákrok, ale nakonec mě obléhání Forli poněkud zklamalo. Tentokrát za to nemohl ani tak evidentně omezený rozpočet, jako spíš celá řada drobných nelogičností. ()

Pravda a lži (2012) (S02E08) 

Osmá epizoda nebyla vůbec špatná, její děj ovládla nenávist a intriky mezi bratry, a když se k tomu přidaly protipapežské pikle, nemohl jsem se nudit. Veškeré dění probíhalo ve velmi slušném tempu, a bavily mě i šachy okolo případného sňatku Lucrezie, takže jsem byl spokojen. 4*+ ()

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

Meče v televizi: Noví seriáloví bouchači

03.07.2012

Máme tu herecké posily pro Hru o trůny 3 a nový historicko-dobrodružný seriál od History Vikings. Začněme se Seveřany. History, které se věnuje hlavně dokumentům, se rozšouplo i s hranými věcmi –… (více)

Reklama

Reklama