Reklama

Reklama

Jak byl dobyt Západ

  • Česko Jak byl dobyt Divoký západ (více)
Trailer
USA, 1962, 162 min

Scénář:

James R. Webb, John Gay

Hudba:

Alfred Newman

Hrají:

Carroll Baker, Lee J. Cobb, Henry Fonda, Carolyn Jones, Karl Malden, Gregory Peck, George Peppard, Robert Preston, Debbie Reynolds, James Stewart, Eli Wallach (více)
(další profese)

VOD (1)

Odvahou, houževnatostí a bojem. Tak byl dobyt západ. Tři režiséři, pět provázaných příběhů, několik nejznámějších scén filmové historie a zářivé souhvězdí hereckých talentů – tak byl natočen film. Henry Fonda, Gregory Peck, Debbie Reynolds, James Stewart a John Wayne mezi dalšími známými jmény v příběhu sledujícím osudy několika generací jedné rodiny během jejího přesunu na západ. Plavba po divoké řece, stádo splašených bizonů nebo střílečka ve vlaku jsou jen pouhým začátkem... Jedeme na západ! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlá rodinná sága zasazená do prostředí divokého západu. Členové rodiny jsou různí a tak se dostáváme do nejrůznějších společenských vrstev, jejichž prostřednictvím sledujeme příběh o tom, jak byl dobyt západ. V průběhu několika desetiletí se změnil z panenské krajiny v osídlenou oblast s městy spojenými železnicí. Tento film je skutečně výpravná podívaná s několika velmi působivými scénami. Zajímavé je, že prakticky všechny tyto scény jsou podmalovávány variacemi na irskou baladu Greensleeves a že v prakticky všech těchto scénách šlo o důležité životní rozhodnutí hlavních hrdinů. Kromě kvalitního obsazení stojí též za zmínku nádherná hudba Alfreda Newmana. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Na mě až (přes)příliš popisný film; ve smyslu, malé věci se scénáristicky rozváděly ad libitum, kdežto velké věci se přecházely jako tacitus consensus. Takhle by se Američané asi rádi viděli; jako potomci drsných zápaďáků, jejichž ústa chrlí vtipné sentence a jejich kolty olovo. Pokud je tohle klasika, pak dodnes byla mnohokrát překonána těmi westerny, které si uřízli sice menší krajíc, ale dokázaly ho lépe namazat; snažili se přijít na kloub věcem, které i přes svojí cizost (pro nás, nás) dokázaly přimět zamyslet se nad "tam někde, někdy", a nesměšovat to s romantikou traperských převleků, vyjížděk na koni a imitacemi rodea. Jak praví čeští westernoví klasici (Vostrý/ Šturc): "bledých tváří z daleka přišlo jako much, bojovníkům z prérie otrávilo vzduch." Pozn.: V USA se film promítá s názvem "Jak byl získat Západ" (jako by v nějaké čestné soutěži), v Česku "Jak byl dobyt Západ" (tady už jde o válku); možná by se mohlo uvažovat také o tom, "Jak byl vybit Západ". ()

Reklama

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Nechutně nezáživná záležitost nabitá celebritami, jedna směšnější než druhá. Zarostlé westernové bezdéčko Henryho Fondy je ale nic oproti šedivému Old Shatterhandovi Jamese Stewarta. Čiré zoufalství zvítězilo nad úmorným přemáháním dodívat se, protože na umřití se ještě necítím. Dvacet minut před koncem jsem to pohřbila s tím, že jak to s nima dopadne, mě ani trochu nezajímá. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najširokouhlejší film všetkých čias a najkratší výstup Johna Waynea vo filme, kde je uvádzaný ako jeden z hlavných predstaviteľov (je tam dokopy asi 2 minúty)... ;-) A vzhľadom na ten úctyhodný menoslov aj celkom slušné sklamanie. Kvalita je veľmi kolísavá. Všetky poviedky sú výpravné (snáď až na tú štúdiovú občiansku vojnu, stále som čakal, kedy niektorý jazdec rozvlní to plátno s namaľovanou oblohou v pozadí) a majú vynikajúco natočené a nápadmi hýriace akčné scény (prepadnutie vlaku, nájazd bizónov, útok Indiánov na vozovú kolónu). Kostýmy, dekorácie, rekvizity, kamera, všetka česť, úplná paráda. Príbehy, ktoré sa však v tej nádhere odohrávajú, sú buď sladko romantické, prehnane patetické alebo proste o ničom. Najlepšia je nakoniec prvá poviedka, v ktorej Stewartovi tá parochňa sedí ešte menej ako úloha zamilovaného zálesáka, ale celý príbeh má hlavu a pätu a speje ku prekvapivo dramatickému a krvavému vyvrcholeniu. Celkom sa dá aj druhý príbeh s netradične nehrdinským Peckom, ale potom už to ide dolu vodou, už to nie sú naozajstné príbehy, iba roztrieštené epizódky bez pointy a vlastne bez zmyslu, len s nejakými deklamovanými prehláseniami (my sme tých Indiánov vlastne nechceli vyhubiť a pod.). Posledná poviedka je najwesternovejšia, ale zároveň je to aj najotrepanejšia báchorka vôbec, hoci ju zdobí tradične uvoľnený Eli Wallach. Vôbec sa nečudujem, že sa tento studený film bez jedinej fakt zaujímavej postavy nestal takou klasikou ako iné žánrové kusy z toho obdobia. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľmi sa mi páčia výpravné rodinné ságy, ktoré nám počas niekoľkých generácií vyrozprávajú nielen históriu jednej rodiny, ale aj históriu celej krajiny. HTWWW splnilo všetky moje očakávania, navyše je ozdobené plejádou veľkých hereckých legiend a úžasnou panoramatickou kamerou, vďaka ktorej som na viacero scén pozeral s otvorenými ústami, lebo aj po toľkých rokoch a napriek úplne novým možnostiam v oblasti filmu, pôsobia úžasne. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (13)

  • Snímek byl natočen unikátní technologií Cinerama, spočívající ve snímání na tři samostatné 35mm filmové pásy, které jsou následně promítány třemi promítačkami vedle sebe na zaoblené plátno, čímž se dosahuje poměru stran 2.65:1. (Anarion)
  • Role Linuse Rawlingse byla nabídnuta Garymu Cooperovi. Ten však zemřel dříve, než se film začal natáčet, a tak byla role nabídnuta Jamesi Stewartovi, který souhlasil. (Mol)
  • Jelikož byl film natočen na tři samostatné filmové pásy a nebylo možno přesně skrýt přechody mezi nimi, bylo ve filmu použito mnoho maskovacích technik v místech těchto přechodů, jako jsou stromy, sloupy veřejného osvětlení, okenní hrany, verandy, zábradlí, stavební rohy, vchody a dřevěné bedny. (Mol)

Související novinky

Coeni míří do televize

Coeni míří do televize

12.01.2017

David Fincher, Martin Scorsese, Steven Soderbergh nebo Frank Darabont jsou na malé obrazovce jako doma. No a teď tu máme další velký úlovek - bratry Coenovi. Oscaroví režiséři natočí minisérii The… (více)

Reklama

Reklama