Another Earth
USA, 2011, 92 min
Mike CahillHudba:
Fall On Your SwordHrají:
William Mapother, Brit MarlingPlakáty
Rhonda Williams (Brit Marling) by chtěla prozkoumat vesmír. Její sen se jí přiblíží přijetím do studijního programu astrofyziky na prestižní univerzitě MIT v Cambridge. Cestou z večírku odvede její pozornost od řízení nečekaný objekt na obloze - nová planeta, což se jí stane osudovým, protože zaviní autonehodu, při níž zemře celá rodina, kromě otce, a Rhonda tak skončí ve vězení. Po propuštění se rozhodne najít jediného přeživšího nehody Johna Burrougha (William Mapother) a hlavně chce zjistit, jaký je život na nové zrcadlové "Planetě Zemi" a zda nějak nemůže změnit minulost.
Filmový debut Mikea Cahilla si odbyl svou premiéru na Filmovém festivalu v Sundance v lednu 2011. (nightevan) -
Rhonda Williams, mladá žena nedávno prijatá do programu astrofyziky. John Burroughs, geniálny skladateľ, ktorý práve dosiahol vrchol svojej profesie, a bude mať druhé dieťa s milujúcou ženou. V predvečer odhalenia duplicitnej Zeme sa stane tragédia a životy týchto doposiaľ cudzích ľudí sa neodvratne spoja. Po vytrhnutí zo sveta, ktorý poznali, sa medzi dvoma outsidermi začne milostná aféra. Ale keď jeden z nich získal možnosť letieť na druhú Zem z alternatívnej reality, ktorý život si vyberú? (IceFan)
LihO
Aj napriek veľkému potenciálu na sci-fi, ostáva tento film na úrovni drámy, na pozadí ktorej sa postupne stráca geniálny, v úvode sľubne pôsobiaci, nápad so zrkadlovým obrazom Zeme. Hlavná dejová línia je postavená na emóciách, výčitkách svedomia a nenaplnených snoch Rhondy a jej vzťahu k Johnovi, čo jednoducho nestačí. Chýbalo mi tam viac postáv, nejaké oživenie scenára... miestami som sa nudil.(24.11.2011)
Kryšpín
Drama s prvky sci-fi, které ukázalo prvotřídní herecký výkon Brity Marling, až jsem si říkal, odkud se vzala (z jiné planety?). Tahle šikovná holka, co píše, produkuje a hraje, nám přinesla film, který otevřel bránu do Hollywoodu všem, kteří se na něm podíleli. Tyhle nízkorozpočtové nezávislé filmy se mi líbí, naposledy to byl Moon od Duncana Jonese.(26.12.2011)
Fr
,,POVÍM TI PŘÍBĚH. A JESTLI PAK BUDEŠ CHTÍT ABYCH ZŮSTALA – ZŮSTANU. JE O DÍVCE.......“ /// Už jste přemejšleli, jakej zážitek by dokázal naprosto ovlivnit váš život? Co to třeba napálit auťákem do spokojený rodinky? Předpokládám, že tomu se nevyrovná ani objevení nový planety. (Leda snad, že bych se na ní mohl podívat...?) Nádherně pozitivně depresivní atmosféra, umocněná padnoucím soundtrackem a zajímavou Brit Marling. Filosoficky hloubavej příběh, s neustálým (výstražným?) výhledem na obzor s ,,další Zemí“, ZRCADLEM ZEMĚ, kde MŮŽE přebejvat vaše druhý ,,JÁ“. Je lepší? (Stejný?) Můžu se od něj něco naučit? Ale hlavně – UDĚLALO STEJNÝ CHYBY? V mnoha pasážích dramatická a citlivě emoční snaha udržet si pokoj v mysli, či prožít zbytek času plachtěním prostorem v naprostém štěstí a míru. Vždyť to nejzajímavější ze všeho není malé, ani vzdálené. Jsme to MY, tak zblízka! AŽ DO OKAMŽIKU SETKÁNÍ!... Zvláštní příběh, kterej jistě potěší (nejen) všechny odpůrce Jasona Momoy. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Hledám film, se kterým můžu hledat cestu z deprese. 2.) Jsem stoupencem teorie ,,rozbitého zrcadla“. 3.) Thx za titule ,,Hlawoun“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *(8.11.2011)
StarsFan
Podobně jako Melancholia, ani Another Earth není primárně o sci-fi. A jsem za to ráda, protože po zhlédnutí traileru, který se snažil navnadit diváky na fakt, že ve vesmíru existuje naše přesná kopie a že hlavní hrdinku zajímá, zda její druhé já udělalo ty samé chyby, jsem se bála, jakou děsivou, nesmyslnou, nelogickou astronomickou šílenost z námětu tvůrci vykřešou. (Pokud existuje mně totožná, "druhá" verze mé osoby, znamená to, že se po miliony let muselo na obou planetách vše probíhat naprosto stejně. Z čehož zas můžeme dospět k závěru, že každý pohyb, každá má myšlenka by měla být naprosto identická a paralelní s tou, kterou má mé dvojče na Zemi č. 2, a že mezi našimi činy nemůže být sebemenšího rozdílu.) Another Earth však naštěstí "druhou planetu" nechává na pozadí, tvoří z ní jen metaforickou odpověď na otázku, jaký by asi byl život hlavních hrdinů, kdyby před čtyřmi lety dopadlo vše jinak. I proto k mému překvapení na základní problémy nalézá celkem racionální odpověď a svým odhodláním zkoumat spíše vztah mezi dvěma postavami, si žádné další nepřidělává. Zcela bez obav přiznávám, že nejsem nějaký fanoušek nezávislých filmů vyžívajících se v "ruční" kameře, neznámých hercích a pomalu vyprávěném příběhu, tentokrát mě ale ta sonda do života dvou lidí velmi bavila. A i když ta velká modrá koule na obloze může v závěru působit jako příběhová berlička (alespoň kamarád, který byl v kině se mnou, ji tak vnímal), mně se to metaforický, melancholický, pravdivě lidský a místy i filosofický (kde jinde postavy citují Platóna?) příběh včetně svého rozuzlení líbil a ani v jedné scéně mě nenudil.(15.12.2011)
petero
Scenár: Brit Marling, Mike Cahill(20.1.2012)
Artran
Nejlepší je na tom ten plakát. Dívá se na to hezky, dokud si divák nezačne klást otázky, kterých se díky rozporu mezi realisticky uchopovanou psychologickou linií a hyperbolizovanou sci-fi metaforou vynořuje až příliš mnoho. Škoda, neb snímek to není zcela bez náboje. V tomto ohledu se Another Earth podobá Eubankově Love.(7.4.2012)
Silas
Film jsem si rozdělil na dvě půlky. V té první jsem byl nadšen z toho, že nápad dvou Zemí je podporován slušným emocionálním a morálním příběhem, v té druhé mě mrzelo, že "sci-fi rovina" (časté záběry nebe hodně matou) je pořád tolik upozaďována na úkor lidských trablů. Po dlouhé době musím ocenit umění vyprávět především obrazem a hudbou, víc než kdy jindy působí pojetí kamery přirozeně a díky tomu dvě Země zcela přijatelně. Chci ovšem pokračování.(31.10.2011)
FateKEEPER
Kdybych měl za pár korun natočit film, který nebude pitomý a bude mít lehký sci-fi odér, dopadlo by to nějak podobně. Tady jsem se ale trochu sekl, jelikož Another Earth je sci-fi víceméně pouze metaforicky. Ústřední dramatická linka o pachatelce smrtelné autonehody, která se sbližuje s mužem, jemuž zabila rodinu, by sama o sobě ustála důstojný televizní film či nějaké to neambiciózní drámo. Scénář ovšem obsahuje zpestřující prvek v podobě zrcadlové planety Země dvě, která se od počátku všem zúčastněným ukazuje na obloze. Tady film nabírá trochu jinou hloubku a je škoda, že možnosti nevyždímal o něco více. Do hry vstupuje vědomí, že na té identické planetě existují naše duplikáty. Co víc přiměje člověka přemýšlet o sobě, než možnost potkat sebe samého? Trapné ticho by patrně vyhrálo a film také v nejlepší možné chvíli končí. Není dlouhý, je dobře zahraný, není náročný a zanechá podnět k zamyšlení. Ani chvíli si nehraje na něco víc. Výborně. 9/10(30.1.2012)
iamek
Takhle zvláštně jsem se dlouho necítil po skončení filmu. Another earth je ze začátku strašně krutý a smutný film, ale postupně času se změní něco v tak krásného a milého, že to nejde slovy ani vyjádřit. Opět a zase musím pochválit fantastický casting, skvělou práci pana režiséra a scénaristy. Jsem rád, že i v téhle težké době pro film se najde tolik talentovaných tvůrcu.(3.12.2011)
Chrustyn
Slušný ale režijně chudší komorní drama, které si udrží pozornost ne kvůli příběhu ale díky dvěma skvělým hercům, na kterých tento film stojí.(6.12.2011)
Marek#33
Brit Marling a Mike Cahill se poznali během studií ekonomie na Georgetownské univerzitě (třetím do party je Zal Batmanglij, se kterým Marling napsala a natočila Sound of my voice). Místo, aby se věnovali vystudovanému oboru, rozhodli se pro filmařskou kariéru. Another Earth je jejich první celovečerní projekt. Sami ho napsali a natočili za 200 tisíc dolarů. Jak Marling, tak Mapother se na psaní svých postav podíleli a i díky tomu jim jejich role velmi dobře sedly. Druhá Země osud obou hlavních hrdinů spojila a nakonec i trochu předvídatelně vyřešila, jinak se pohybuje spíše v pozadí příběhu. Nezávislé filmy se často stanou buď hitem, který zviditelní tvůrce a přinese jim nové nabídky, nebo upadnou v zapomnění. Tentokrát si myslím, že jde o jasný hit. Komorní psychologické drama o vinně a odpuštění, jehož zvláštní náladu dotváří skvělá hudba (Fall On Your Sword), se může směle srovnávat s hollywoodskými projekty za desítky milionů dolarů.(28.1.2012)
Hild
Stále nad tím hodnocením přemýšlím . Vesměs mám spíše kladné pocity z filmu, přece jen jde o skromný nezávislý snímek, který obsahuje ale docela dost zajímavých myšlenek (fyzikální zákony neřeším, tady o to ani nešlo). V centru filmu není planeta Země 2, ale lidské postavy, se kterými si osud pohrál. Co byste dělali, kdybyste věděli, že někde žije Vaše přesná kopie? Zajímalo by Vás, jestli udělala v životě stejné chyby? Nebo zdali si splnila sny, které jste Vy nikdy neuskutečnili? Viděli byste v nové Zemi svou naději? Ve filmu naleznete jen otázky, ale žádné odpovědi, ale to není vůbec mínus, právě naopak, na některé otázky odpovědi zkrátka neexistují, přestože se je zoufale snažíme najít. Zvlášť když chceme odpověď od svého zrcadla. Povedený snímek, který určitě stojí za zhlédnutí, po emoční stránce mě to však nechalo docela chladnou a to se režisér o emoce fakt snažil a když se na to člověk podívá pouze jako na drama bez sci-fi prvku, tak se vlastně o nic mimořádného nejedná. Proto tedy 3*.(3.11.2011)
Avalon820
Another Earth, to je nevlastní sestřička Melancholie se špetkou Kontaktu, která neměla peníze na šaty, a proto byla natočena naprosto ohyzdnou ruční kamerou. Ale i diamant, byť leží na dně popelnice, je krásný... No, dost bylo metafor, nyní k věci - sám se podivuji nad tím, co se mi může zalíbit. Tento film mě zaujal od samého začátku a ačkoliv o nic světoborného rozhodně nejde, dokázal si mě získat. Je to vlastně takové lehce abstraktní malé drama, kde daný sci-fi prvek je pouze jakousi absurdní okolností a zároveň prostředkem k názornému projevu emocí hlavních hrdinů, jejichž životy se značným množstvím smutných náhod propletly. A to je ostatně primárním úkolem dramatu, ne? Brnkat na emoce jako na struny kytary - efektivně a elegantně tak, aby to divák nepoznal a o to víc byl výsledkem učarován.(6.12.2011)
maseer2
je velká škoda, že nedostala větší prostor sci-fi stránka filmu..(11.11.2011)
vorheese
Mix Melancholie a 21 gramů, kterému k perferkci chybí to nejdůležitější z obou jmenovaných filmů.(13.11.2011)
honajz
Od začátku se mi nelíbí kamera, hudba, filtry, střih a mizerné herecké výkony. Nesympatická hrdinka. Námět včetně konce předvídatelný jak sníh v zimě na horách. Pokusy o psychologii naivní a trapné. Žádná hloubka, vše plave po klipovitém povrchu videokvašek.(20.11.2011)
sochoking
Pre mňa veľmi inšpiratívny film ako mať všetkých úplne v prdeli a sústrediť sa konečne na jednu vec!(10.11.2011)
vykur!
The story is of a cosmonaut who is all alone in his space capsule, looking down at the curvature of the Earth, and is lost in that beautiful moment. But then a tap, tap, tap starts somewhere inside the capsule. He tries to stop it but cannot. Few hours in this, begins feel like torture. Days go by and he now knows that this repetitive sound would break him. What’s gonna do, he is up in space. He gots 25 days left to go with this sound. The cosmonaut realised that his only chance is to fall in love with the sound. So he close his eyes, goes into his imagination and than he opens them and he doesn’t her the tapping. He hears music! And throughout the rest of his journey, he floats through space in total peace and bliss.(28.12.2011)
pevico
Film rozhodně zabaví a zaujme..já se ale nemůžu zbavit pocitu, že američtí tvůrci nám opět sáhli na Evropu a téměř okopírovali německý film Die Tür..(9.1.2012)
MartinezZ
Vůbec ne špatný nápad, ale mnohem starší Doppelgänger měl podobnou myšlenku trochu lépe domyšlenou a oproštěnou o lidské melodrama. Dokumentární roztřesená kamera mi taky nějak extra neseděla. Jinak řečeno, čekal jsem mnohem víc z možností, které dávalo zjištění existence oné Země2. Navíc mi přišlo nedomyšlené zjištění druhé planety teprve nyní a její poměrně hodně velké přiblížení, které by snad muselo obě planety nějak ovlivnit. ~~~ 2,5*(4.11.2011)