Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je niekoľko dní pred uskutočnením vylodenia v Normandii. Anglická kontrarozviedka zisila, že Nemci na obranu pobrežia chcú použiť nové druhy rakiet, poháňané špeciálnym palivom z nórskej továrne. 633 eskadra bombardérov Mosquito má za úlohu túto továreň riskantným náletom zničiť. (andykovac)

Recenze (32)

Mol 

všechny recenze uživatele

BLUE LEADER TO ALL SECTIONS. ENEMY ANTI-AIRCRAFT INTACT. KEEP YOUR EYES OPEN. WE'RE GOING IN!!! Takový průměrný válečný snímek, ale jo proč ne? Asi nejvíc mi tam chyběla postava, která by mě uhranula. Roy se snaží a nakonec získá i nějaký ty jizvy na tváři, díky čemuž je pořádnej "tough guy", ale pořád to není ono. Závěrečné peklo v Norsku, kde hořící stroje i s klukama uvnitř padají z oblohy rychleji, než bys řekl "was fuer ein kerl", do toho sviští německé protiletadlové kulomety, to už je něco jiného. Adrenalínek mi to vyhnalo, ne že ne. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Poměrně neznámý, ale zato celkem slušný válečný letecký film ze 60. let. Nemůžu si pomoct, ale chvílemi mi to připomínalo známější a musím říct, že kvalitnější Bitvu o Británii. Nicméně v tomto snímku sledujeme osudy speciálně postavené eskadry 633, která má za úkol zničit tajnou továrnu na paliva do německých raket, která se nachází v Norsku. Příběh je prolínán také se situací kolem norských Resistans. Co mě určitě zaujalo nejvíce, byly na tu dobu výtečně natočené záběry náletu. Celý příběh pěkně ubíhá a nemá žádná velká hluchá místa. Ale jak jsem psal, Bitva o Británii je minimálně o třídu lepší. ()

Reklama

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Rozhodně si nemyslím, že jde o nějaký neprávem opomíjený film. Tento snímek si totiž žádnou velkou pozornost snad ani nezaslouží, protože ve srovnání s Bitvou o Británii, Where eagles dare či dalšími válečnými filmy, hraje až tak třetí ligu. Jedna hvězda za Mosquita a manévry, které jsou na svou dobu natočeny zdařile. Druhá za to, že si velice vážím mužů a žen, kteří v té zatracené válce padli ,abychom my ostatní žili... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborný a neprávem opomíjený film s překvapivě mizerným hodnocením. Dokonce bych řekl lepší, než protežovaná Bitva o Británii. Kolega -hektor- už stihl většinu napsat. Já bych jen doplnil, že hudba mi místy připomínala už zmíněný Where eagles dare (můj neoblíbenější válečný film vůbec, dalo by se dokonce říci, že mě k opravdovému fanouškovství přivedl). Walter Grauman se vyvaroval mnoha detailů, nepustil postavy k divákovi tak blízko - a dobře udělal. Snad jen ta rychlá láska tam nemusela být (ale zase známe ta rychlá vzplanutí za časů válečných), naopak sestra Hilda byla tou nejhezčí Hildou, co jsem kdy viděl. Jen ať Náckové puknou vzteky.___A protože typy letadel opravdu neumím rozeznávat, je to u mě tutovka. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Nebudu zde hýřit superlativy, zda se jednalo o dobrý, vynikající nebo průměrný film. Je mi jasné, že je to film z r.1964. Ale je mnoho válečných filmů z tohoto období a přesto tam není tolik pitomých a nelogických ba směšných scén. Tak na př. Při seskoku parašutistů je poledne,protože mu nad hlavou svítí slunce. Přesto partyzáni mu vstříc blikají baterkou o síle s jakou chodím ven se svým psem. No dejme tomu, že to z výšky 100 m parašutista viděl ! Vzápětí však jede po lesní cestě auto naložené německými vojáky, a ti svítí v pravé poledne reflektorem !!! kolem sebe v lese. Dlouho jsem se tak upřímně nezasmála. Bombardování skály a její následné zhroucení a zavalení továrny bylo samozřejmě efektní, ale stálo až příliš mnoho životů. Jsem si jistá, že by se aspoň jedno letadlo pokusilo ve skutečné válce napřed zlikvidovat kulometná hnízda Němců, aby eliminovali útoky na jejich letku. Oni se nechali sestřílet jako hejno holubů. To by Rusové nikdy nepřipustili. Navíc film nemá žádné zvláštní dialogy ani žádné superhvězdy. Z mého pohledu je to typický anglický film, který války moc neuměl točit. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • 633. squadrona ve skutečnosti neexistovala. (Foxhound#1)
  • Pro účely filmu byla upravena poválečná Mosquita TT.35 určená k vlečení cvičných cílů. Byla jim zatřena prosklená kabina v předku trupu a doplněny atrapy hlavní kanónů, aby se podobala válečné stíhací-bombardovací verzi FB Mk.VI. (p3tris)
  • Ve 38. minutě můžeme vidět spojenecký letoun B-25 Mitchell. (Winster)

Reklama

Reklama