Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adamovi, čtrnáctiletému romskému chlapci z osady, zabijí otce. Nikdo neví, co se stalo. Nejsou svědkové ani důkazy. Matka po pohřbu dlouho netruchlí. Chce zabezpečit děti, a tak se provdá za otcova bratra – zloděje a lichváře Žiga. Adamovi se ze dne na den změní život. Najednou dospěl. Pomáhá matce, stará se o sourozence a snaží se je ochránit před Žigovým vlivem. Má jen dvě radosti – boxerský trénink a černookou Julku. Když matku odvezou do porodnice, otčím vtáhne Adama a jeho bratry do svých pochybných kšeftů. Při jedné krádeži chlapce zadrží policie a před vězením je zachrání jen to, že nejsou plnoletí. Adam postupně ztrácí všechny jistoty. Vyhodí ho z boxerského oddílu, Julku rodiče pošlou do Čech. Chlapec se čím dál častěji dostává do konfliktu se zákony vlastní komunity. V hádce s cynickým Žigem pochopí, kdo stojí za otcovou smrtí. Pokouší se uniknout z beznadějné situace, ale jeho snaha končí tragicky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

Psema 

všechny recenze uživatele

Smutná ukázka scenáristické roztříštěnosti, jejímž důsledkem je směsný film, který se naoko snaží působit realisticky, ale milerád do sebe vpchá i četná scenáristická klišé a mysteriózní prvky, díky nimž ho nelze brát jako sociální drama nikterak vážně. Aneb není nad deus ex machinu v podobě zesnulého otce a "tradiční" pohovor se záporákem za vesnicí za dohledu pobíhajících pštrosů. Jeden z nejvýznamějších filmů MFFKV? Houbeles, další slovenský film, jenž se sice tváří světově (technicky kvalitní a víceméně nevyhraněná filmařina), ale ve skutečnosti jde jen o lokální frašku (šílené postsynchrony, režijně nezvládnuté časové předěly) zajímavou leda námětem. Velká škoda. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film je sledom sekvencií, vyplňujúcich všetky stereotypy, spojené s rómami. Takže z môjho pohľadu mu chýba silnejší príbeh, ktorý by nás ihneď od začiatku zahákol a pri ňom by len tak mimochodom vyvierali všetky problémy, na ktoré chcú tvorcovia upozorniť. Tuto je to presne naopak, akoby bol príbeh chlapca a jeho otčima skôr na príťaž. Posolstvo je jasné, zacyklenosť a bezvýchodnosť života v osade, kde je jediným východiskom z biedy iba "ženská nindža". Tú náš chalan ale nemá. Inak Jano Mižigár je sympatický (výzorom pripomína M.N.Shyamalana), ale jeho postava je tak nejako zbytočne pasívna, čo je škoda a tak potom ani záver nemôže vyznieť tak, ako by mal. Šulík čiastočne opustil svoju poetickosť a pripomenul ju vlastne iba v záverečnom zábere a svojim spôsobom aj veľmi problematickými, podľa mňa absolútne zbytočnými, hamletovskými duchárskymi vsuvkami. Nedokázal ju ale nahradiť bezprostrednou autenticitou a surovosťou života v osade. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Hoci sa dej na začiatku akosi kostrbato rozbieha, diváka o chvíľu pohltí. Skutočne, aj herecké výkony sú veľmi dobré. Azda najsilnejším momentom vo filme bolo, pre mňa, to , ako jeden z dokumentaristov, ktorí v osade nahrávajú rómske piesne, rozpráva vtip o Rómoch. O Cigánoch pri smetiakoch... To bol akýsi zlomový bod. 7/10 ()

jondoe 

všechny recenze uživatele

Normalne som mal chvylku chut dat stryri hviezdicky, ale predca by to bolo moc a tri budu zasluzene. Pan Sulik si naozaj zasluzi uznanie. Velmi sa mi paci vo filme nic neprikrasloval. Natocil film o ciganoch z osady a vykreslil zivoty ludi, ktory ziju v inych podmienkach ako ostatby velmi hodnoverne. K pribehu sa vyjadrovat moc nejdem. Ten je poslabsi a aj preto som uchylil k trom hviezdickam. Rozhodne vsak stoji za to pozriet si to. Cakal som horsie a celkom ma to prekvapilo a aj pobavilo. Niektore hlasky si stobodove. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Odvážný pokus o osobité zpracování hamletovského sociálního dramatu, středoevropsky experimentálně se vymykající zažitým filmařským stereotypům. To se díky Šulíkově jistotě a čitelnému poetickému režijnímu rukopisu poměrně daří, nedotaženosti scénáře ale ani zvládnutá civilně symbolická rovina nezachrání. Překvapením jsou kvalitní výkony vyrovnaných neherců, na hony vzdálené trapnému přehrávání mnoha dnešních profesionálů. Jakkoliv zúžený vhled do prostředí osady je lepší než u některých dokumentů. Landové v kápích se ovšem vzteky obracejí v buginách. 3-4* ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • V osadě je možné všimnout si automobilu, který má volant na pravé straně místo na levé. (Claude Speed)
  • Film sa natáčal v rómskych osadách v Richnave, na Levočských lúkach a pri Krompachoch. (pista_baci7)
  • Snímek byl uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (VášaVF)

Související novinky

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

MFF CINEMA MUNDI Brno (29.2.-7.3.2012)

20.02.2012

Brněnská filmová komunita v březnu ožije festivalem CINEMA MUNDI. Ten ve své jedinečné koncepci přinese během osmi dnů kolekci těch nejlepších českých a světových filmů za uplynulý rok. V hlavní… (více)

46. ročník MFF Karlovy Vary

46. ročník MFF Karlovy Vary

19.06.2011

Od 1.7. do 9.7. se v Karlových Varech uskuteční nejvýznamnější filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě. Festival představí 178 celovečerních filmů, převážná většina z nich bude mít… (více)

Reklama

Reklama