Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Česká filmová komedie o kanadském žertíku, který mohl přijít hodně draho. Velmi pracovitý, ale také velmi naivní úředník pojišťovny Valentin Plavec se stává terčem nekonečných legrácek, vtípků a recesí svých kolegů Bejšovce a Voborníka. Poslední vydařený kousek se jim však poněkud vymkl z ruky. Připsali totiž k výhernímu číslu 8456 jedničku a namluvili Valentinovi, že vyhrál v loterii milion. Jelikož si však Valentin nemůže vyzvednout výhru okamžitě, vybere dvacet tisíc, což jsou veškeré úspory, které našetřil společně se svou snoubenkou Helenou a začne nakupovat na zálohu. Koupí auto, najme personál do vily. Jako čerstvý milionář je práci povýšen a dokonce se k němu začne hlásit i lakomý strýc Kudrna. Pravda však brzy vyjde najevo a když mu kolegové prozradí, že šlo jen o žert, všichni ho opustí, jen věrná Helena zůstane a dokonce pomůže nešťastnému snoubenci zrušit všechny zálohované a domluvené obchody. Když vyjde v novinách zpráva, že došlo k chybě a vítězný los má číslo 18456, rozhodne se Valentin oběma vykutáleným vtipálkům pomstít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

junxi91 

všechny recenze uživatele

V každé firmě existuje jistá hierarchie, kdy podřízený přitakává až podlézá nadřízenému a naopak se vozí po svých podřízených. Přesně tak to je také v pojišťovně, kde si prezident něco usmyslí, předá to řediteli a ten to deleguje na přednostu kanceláře, který pak zadává úkoly těm na nejnižší příčce - řádovým zaměstnancům. Tím je v této pojišťovně nepříjemný pedant Bureš, který rád kontroluje a peskuje své zaměstnance, a hlavně zakazuje kouření v kanceláři (dneska standard). Mezi zaměstnanci jsou vtipálci Bejšovec a Voborník, kteří mají rádi především vybuchující cigarety a falešnou kaňku od inkoustu. Jejich kolega je pečlivý, pracovitý a nervózní Vladimír Plavec, který se stane obětí jejich největšího vtípku. Má u sebe loterijní los číslo 18456, a v novinách je psáno, že výhru milion korun získal los číslo 8456. Není nic jednoduššího, než přidat na začátek jedničku, podstrčit noviny Vladimírovi a čekat na jeho reakci. Vladimír je z obrovské výhry nadšený a koupí vilu, auto a Helence do bytu také piano. Prostě se pořádně rozšoupne a jeho okolí si jej najednou začíná vážit. Ředitel jej povýší do sekretariátu a zve jej na večeře. Kolegové si uvědomí, co způsobili, a tak řeknou Vladimírovi pravdu. Všechno se mu zhroutí, ostatní se k němu začnou chovat stejně, jako předtím a je opět poslán do Burešovi kanceláře. Nakonec se na něj však usměje štěstí. Prostě povedená komedie se skvělými hereckými výkony Nového a Marvana, ukazující, jak povrchní je společnost a jak se mění chování a respekt ostatních vůči jednotlivci v závislosti na jeho bohatství a společenském statutu. ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Jeden nevinný fóreček a co všechno dokáže změnit. Po všech těch letech a přes všechen čas co uplynul od doby vzniku tohoto snímku, je jeho nestárnoucí atmosféra tak citelně euforicka a podmanivá... Až jsem dojat . To je kouzlo naší postarší výtečné kinematografie ,které naneštěstí stihlo rychle vymizet. Není co dodat - staré a dobré. - 7/10 - ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Já se nedivím, že si z Valentina pořád dělali srandičky. On je, chudák, k tomu svým chováním a povahou přímo vybízel. Mě ho bylo až líto. Přála jsem mu jen to dobré. Oldřich Nový byl v roli ušlapnutého úředníčka výborný. Takové role mu krásně sedly. Byl tak uvěřitelný a naprosto civilní. Tady k tomuto filmu se váže ta tragická událost s Annou Letenskou? Já jsem měla za to, že to byl jiný film. Proto moc díky za info.(monolog) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Na podobne tema asi nejlepsi ceskoslovensky film. Oldrich Novy v roli placheho a duveriveho urednika se opet osvedcil. Jen nektere jeho momentalni milionarske manyry byly trochu krecovite. Vyborne jsou zde ale vykresleny postavy ve vedlejsich rolich a jejich postaveni k novemu milionari. Stale aktualni a proto tak casty a vdecny namet pro filmove zpracovani. Ostatne, kdo z nas se nekdy nezasni, jake by to bylo, ze:-)? Velmi dobre herecke obsazeni, Hana Vitova vsak postrada kvalitu a glanc Mandlove ci Gollove. ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

Áno áno, začátek byl trošičku slabší, ale sakra fix, pak se to příjemně rozjelo. Opět prostě další příjemný, povedený snímek Maca Friče, který jsem si náramně, díky hromadě úžasných gagů užil. Po tom, co jsem si ale přečetl tadyhle recenzi od uživatele monologa, o tom, jaká věc se během natáčení stala (doporučuji jeho recenzi, je skvělá), tak doopravdy všech, v tu dobu zúčastněných hodně lituju. Atmoška totiž musela v tu chvíli těžce upadnout, stejně jako v snímku samotném, když Valentin zjistí, že vlastně nic nevyhrál, a že (skoro) všichni parchanti žijící a pracující okolo něj, byli vlastně falešní kamarádi. Dobrý konec to ale stejně spravil! Tenhle snímek tedy krásně ukazuje tu, pro některé chudáky hnusnou, ale zároveň v podstatě dobrou skutečnost, že opravdového, správného a nic nepředstírajícího přítele poznáme opravdu až v nouzi. 5/5 ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • K natáčení Valentina Dobrotivého se váže jedna tragikomická zajímavost. Souběžně se točil film Přijdu hned, v jehož průběhu byla gestapem zatčena (a později popravena) herečka Anna Letenská. Její tragický osud zasáhl do práce všech ostatních filmařů, následující den po zatčení Anny Letenské pracoval Martin Frič na scéně odchodu Valentina Plavce do úřadu. Oldřich Nový byl stejně jako všichni členové štábu rozrušen zprávami o Letenské a při snímání scény se sice převlékl, ale zapomněl se přezout a do úřadu odešel v bačkorách. Na tuto chybu se přišlo až později ve střižně a z provozních důvodů nešla již přetočit. I když scéna v podstatě logicky do děje zapadá (a pozorní diváci si jí jistě všimnou), její vznik měl zcela jiný podtext. (argenson)
  • Valentin Dobrotivý bydlel v Praze na Malé Straně poblíž Kampy, konkrétně v dnešní Všehrdově ulici v domě číslo 562/6. Když se na konci filmu potají přiblíží ke svému bytu a vidí, že se před domem vytvořilo hotové shromáždění, utíká opačným směrem (opět dnešní Všehrdovou ulicí) kolem kostela Jana Křtitele Na Prádle. Většina staveb v záběru, ve kterém se Valentin dívá ke vchodu svého domu (směrem k dnešní Vítězné ulici, tehdy Knirschova), stále stojí a pohled zůstal v podstatě nezměněn (Google mapy). Pohled na opačnou stranu, kudy Valentin utíkal (Google mapy), je dnes sice už trochu jiný – hlavně díky tehdy malému stromku, který na dvoře domu za kostelem od té doby značně zmohutněl – ale nejvýraznější dominanty, včetně zmíněného kostela jsou stále na svém místě a jasně rozpoznatelné. (Luxocculta)
  • Automobil, o který měl Valentin (Oldřich Nový) zájem, byl Aero 50 Dynamik. Malosériový, na zakázku vyráběný vůz ze slavné vysokomýtské Carrosserie Sodomka. Z původních asi 9 kusů vyrobených mezi lety 1939–1941 jsou k vidění už pouze dva, jeden v Kalifornii a druhý ve vysokomýtském Muzeu českého karosářství. (Saur.us)

Reklama

Reklama