Reklama

Reklama

Drákula

(seriál)
Trailer
USA, (2013–2014), 7 h 10 min (Minutáž: 43 min)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Píše se rok 1896 a Drákula přijíždí do viktoriánského Londýna v přestrojení za Alexandera Graysona – pohledného
a charismatického amerického průmyslníka, který o sobě prohlašuje, že chce do viktoriánské společnosti přinést trochu vědy. Ve skutečnosti se spojil se svým úhlavním nepřítelem, Van Helsingem, aby se brutálně pomstil starému společenství jménem Řád draka, které před více než 400 lety zabilo jeho milovanou ženu Ilonu. Grayson ale nepředpokládal, že se setká s krásnou studentkou medicíny Minou Murray, která je podivuhodně podobná Iloně. Osud narušil Drákulovy pečlivé plány a Grayson bude muset bojovat s pokušením smrtelníků. Po dlouhých staletích, která strávil s pevným odhodláním k odplatě,
se teď Drákula přesvědčí, jestli ještě pořád dokáže milovat. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Při práci se sešlo pět režisérů, každý natočil dva díly. (M.B)
  • Seriál vznikl v Londýně a Budapešti. (M.B)
  • Vlad III., Vlad Tepes také zvaný jako Dracula, byl valašský kníže žijící v letech 1431-1476. Pro svou krutost byl lidmi nazýván také jako napichovač, neboť své protivníky narážel na kůly. Podobu upíra mu dal až v roce 1897 irský spisovatel Bram Stoker v románu "Dracula", jenž se stal nejznámější hororovou legendou. (Skyfall)
  • V originálním příběhu podle Brama Stokera nebyl Jonathan Harker (Oliver Jackson-Cohen) novinář, ale právní koncipient, později majitel právní firmy, Mina Murray byla učitelka a Renfield (Nonso Anozie) chovanec Carfaxkého blázince. V knize také nebyl Van Helsinga spolčený s Dráculou a ani ho nevysvobodil, jak je tomu v seriálu, naopak stáli proti sobě. (LucyZ)
  • Rád Draka, proti ktorému vystupuje Dracula v seriáli, je vytvorený podľa skutočného rádu Draka s tým rozdielom, že reálna historická osobnosť Vlad III. Dracula bol v skutočnosti členom tohto rádu. (mackyns)
  • Iniciály hlavnej postavy Alexandera Graysona (Jonathan Rhys Meyers) sú AG. Táto dvojica znakov sa používa pre chemické označenie striebra, ktoré je pre upírov nebezpečné. (mackyns)
  • Rád draka, niekedy označovaný aj ako Uhorský rytiersky dračí rád (Ordo equestris Draconis Hungariae), skutočné existoval. Založil ho uhorský kráľ Žigmund Luxemburský 12. decembra 1408. Po jeho smrti stratil na vážnosti. Za úlohu mal chrániť kresťanskú Európu proti Turkom alebo proti náboženským povstaniam. Nikdy sa nedostal na územie Britských ostrovov, jeho pôsobisko bolo Uhorsko a jeho okolité krajiny. (vavrinec)

Související novinky

Tvůrci Sherlocka chystají nového Drákulu

Tvůrci Sherlocka chystají nového Drákulu

18.10.2018

Steven Moffat a Mark Gatiss (Sherlock, Doctor Who) se plánují znovu spojit pro novou seriálovou adaptaci Drákuly na BBC One a Netflixu. Bude se jednat o třídílnou minisérii, kterou producentské duo… (více)

Reklama

Reklama