Reklama

Reklama

Stalker

  • Sovětský svaz Stalker (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Film STALKER režiséra Andreje Tarkovského je alegorické sci-fi, stejně jako jeho předchůdce, drama Solaris. Příběh sleduje tři muže - Profesora, Spisovatele a Stalkera - kteří cestují napříč záhadným a zakázaným územím ruské divočiny zvaným Zóna. V Zóně nic není takové, jaké se na první pohled zdá. Předměty mění svá místa, krajina se sama přesouvá a přeskupuje. Vypadá to, jako by neznámá inteligence aktivně mařila každý pokus o proniknutí za hranice této oblasti. Říká se, že se v Zóně nachází bunkr, v němž je kouzelná místnost, která dokáže splnit každé přání. Stalker je najat jako průvodce, který si díky svým opakovaným návštěvám Zóny zvykl na její složité pasti, nástrahy i záludná zkreslení. Jen pokud jej budou následovat (což často znamená podstoupit tu nejdelší, nejnepříjemnější cestu), dostanou se Spisovatel s Profesorem k bunkru a kouzelné místnosti živí. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (38)

Fantastic Children (2004) (seriál)

  • Seriál několikrát cituje slavný Tarkovského film Stalker. Lze zahlédnout např. travou zarostlý zrezlý tank či v posledním díle parafrázi scény s mizejícím ptákem. Především však v obou dílech hraje ústřední roli tajemná Zóna. (Subjektiv)

Lynne Ramsay

Amos Gitai

Nicolas Winding Refn

Chat écoutant la musique (1990)

  • V letech 1990 až 1993 Chris Marker instaloval v Centre Georges Pompidou (Paříž) multimediální projekt nazvaný „Zapping Zone“ (podtitul: Návrhy pro imaginární televizi). Francouzské slovo „zapping“ v názvu odkazuje k bezhlavému přepínání TV programů, typickému chování diváků v 80. letech, kdy se velmi rozšířila nabídka TV programů. Součástí instalace byly fotografie, interaktivní počítačové programy a filmy na videokazetách. Vše bylo rozděleno do zón inspirovaných filmem Stalker (1979) od Andreje Tarkovského. V zóně nazvané „Bestiář“ se promítalo pět krátkých filmů: Chat écoutant la musique (1990), An Owl Is an Owl Is an Owl (1990), Zoo Piece (1990), Bullfight in Okinawa (1992), Slon Tango (1993). (bratr.Milan)

Perverzní průvodce filmem (2006)

Reklama

Reklama