Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele swamp k tomuto seriálu (2)

Svobodu pro Smetanu (2013) (S01E05) 

"Já jsem.. něco se dozvěděl, ale.. ale v politice toho slyšíte. Kdybyste bral všechno vážně, co.. co slyšíte v politice, tak byste se daleko nedostal." Díky, pane premiére (teď už naštěstí bývalý) Nečasi. Asi nejdiskutovanější díl dokumentárního cyklu Český žurnál, ve kterém se řeší kontroverzní případ "TYKADLA". Ano, je to na polemiku - měl si Smetana odepřít svobodu a podřídit se systému ihned - ovšem neukázal by pak tím, že je to jen pouhý vandal, který tykadly vlastně nechtěl vůbec nic říct? Neměly by se soudy raději zabývat všemi těmi potrefenými husami, které se k tomu vyjadřovaly? Všichni ti tuneláři a korupčníci - je nikdo netrestá (často jsou pod ochranou imunity), jejich počet nebezpečně roste a nebojí se nám smát do tváří z ploch billboardů... Kéž by jim tak někdo přikreslil tykadla a upozornil tak na jejich jednání... ()

Pět zrození (2015) (S03E01) 

Erika Hníková a její příspěvek dokumentárnímu cyklu Český žurnál. Ačkoliv bych si od dokumentu představoval větší nestrannost a rozptyl (více porodnic / případů), nelze režisérce odepřít zajímavou ukázku z porodnice ve FN Královské Vinohrady. Po zhlédnutím musím říct, že chování personálu (od naparujícího se Bohuslava Svobody až po uklízečku) zde není v pořádku. Divák má pocit, že se dívá na velkovýrobnu dětí, kde není čas na trpělivost (i když toto slovo několikrát slyšíme třeba i z úst Svobody) - ba naopak - čím dřív je dítě venku, tím líp; místo rodící maminky může zaujmout další a penízky se sypou... ()

Reklama

Reklama