Reklama

Reklama

Český žurnál

(seriál)
  • angličtina Czech Journal
Trailer
Česko, (2013–2020), 30 h 50 min (Minutáž: 52–84 min)

Hrají:

Vít Klusák, Filip Remunda, Martin Dušek, Jan Keller, Václav Bělohradský, Radovan Klučka, Jana Lorencová, Jana Bobošíková st., Jiří Krytinář, Aneta Langerová (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Dvacet autorských dokumentárních filmů, které se kriticky vrací k důležitým událostem a tématům v rozmezí let 2012 - 2020. Autoři zprostředkovávají kauzy a fenomény z různých oblastí společenského a politického života neotřelým pohledem a odhalují i nečekané souvislosti. Režie jednotlivých se ujali výrazní čeští dokumentární režiséři a režisérky. Většina filmů podnítila polemické společenské debaty. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šašský čur:a:nál v praxi... Hahaha, ejhle jak protekční pražská čudlárna projevila zase jednou svou občanskou angažovanost. Dokumentární? Tak leda (snad maličko krom pátého dílu) lacině rádobykontroverzní kvazipolitická homovidea. Pochcat! - - - - - (Sledováno z plezíru na jeden zátah 16.4.2013, hodnocení cyklu jako celku 207., komentář zde s úšklebkem a pohrdáním jako devatenáctý - 16.4.2013) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Hodnotím Spřízněni přímou volbou. Ufff, z lidí ale padají nesmysly, když mají najednou odůvodnit něco, co je sice zásadní skutečnost, ale jim to nestojí ani za zamyšlení. Nejlepší mi připadal ten kulisák s prostým emotivním: "Mám z něj takový pocit temna." Smutný je politik, který přivede zoufalého dokumentaristu k výkřiku: "Jak můžete být tak komunikačně neobratný." Bojme se věcí příštích. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vemte někdo Remundu s Klusákem na rýžové plantáže severní Korei místo vodních buvolů, nechte je tam pár let dřít, pak proveďte nějakou menší terapii elektrošoky. Ne že by to pomohlo, aby zase začali natáčet dobré dokumenty a ne poloodpady, ale aspoň by uvolnili místo mnohem lepším, kteří nepodlézají a nedělají z diváků idioty tím, že jim musí vysvětlit, co si mají myslet. Nebo zapnout deset robertků a minutu je natáčet, jak si na stole poklidně vibrují (dělníci bulváru). ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Klusák s Remundou opět progresivní. Aktivistický politický dokument není u nás úplně běžný (i když teď mě třeba napadá Mareček s Auto*Matem), jen je na snímku příliš vidět v jakém tempu vznikal. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem díl o Chorvatsku..Podle mě docela dobře vymyšlené ale strašně blbě moderované, nezábavné otázky, kamera otřesná a hudba ... ()

dvopet 

všechny recenze uživatele

Po Smetanovi, Tanvaldu a Lidících s konečným hodnocením ještě vyčkám. Nicméně už v této chvíli je potřeba ocenit odvahu k otevírání naprosto aktuálních témat a formální otevřenosti při práci s natočeným materiálem, který má opravdu velký potenciál. Projektům Klusáka s Remundou fandím, obzvlášt když se jim tentokrát podařilo spolupracovat se zkostanatělou ČT, a jen doufám, že se neozve nějaký "příkaz shora" a povede se odvysílat všech 5 dokumentů. Na další části se velmi těším! ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný a rozmanitý cyklus. Často je to sebeironické (ze svého hrdiny - řidiče Smetany - neváhají udělat Švejka), jen výjimečně je to zcela vážné (Blízký daleký východ). Někdy řeší tvůrci dokonce až v průběhu natáčení jak to vlastně pojmou (etika snímání v Dělnících bulváru). Velká většina dílů je ale každopádně režijně zvládnutá, ba co víc: i v jednom z režijně NEzvládnutých dílů vykřešou dobrý a o mnohém vypovídající materiál :) (zpovídaní na útěku v Rozezlených Lidicích). __________ Jednotlivé díly: I - Tanvald ****, Rozezlené Lidice ***, Pančování ****, Přímá volba ****, řidič Smetana *****; II - Dělníci bulváru *****, Gadžo ****, Zločin Opencard **, Horník! **, Obnažení ***; III - Zrození ***, Babišův Matrix ****, Ubytovny ***, Afghánistán ***, Blízký daleký východ *****; IV - Český Alláh***, Výchova k válce ****, Zájem dítěte *****, Exekuce ****, Krtek a Lao-C' ***; V - Hranice práce *****, Spolužáci ****, Teorie rovnosti **, Děti státu *****; VI - Bratři Okamurovi ****, Reality **, #SandravUgandě ***, Češi jsou výborní houbaři ***, Vojna Ztohoven *****, Slepice ****. ()

MoTeelka 

všechny recenze uživatele

„To, že je Roman Smetana hrdinou dnešní doby o ní vypovídá víc než výsledky dnešních voleb,“ říká ve finální části dokumentu ve volebním štábu ODS Pavel Blažek. A má vlastně pravdu. Pravda je ale také to, že takového "hrdinu" prostě Češi potřebovali. Někoho, kdo jim konečně ukáže, že nadávat na situaci z tepla hospody není to pravé ořechové. Sám dokument pak mapuje relativně nedávné zvraty v této kauze a umně dokazuje její absurditu. ()

Burdock 

všechny recenze uživatele

To je tak špatná dokumentární série, že by se na ní lidi neměli dívat ani dnes, natožpak za pár let, kdy už nebudou chápat, o co v těch dokumentech jde. V jednotlivých dílech není moc vysvětleno, o co se jedná, takže divák, neznalý tématu, se snadno ztratí. Velmi nekvalitní, amatérské + natažení na 50 minut = obrovská ztráta času... Kdo žil v roce 2012 a občas se podíval na zprávy, může tyto dokumenty s čistým srdcem vynechat...... Doplněno po třech letech: tahle série se postupně vyvinula v něco, co velmi rád sleduju a co mi doplňuje moje představy o české společnosti a o jejích jednotlivých problémech. Na první pohled banální tvorba, která ale ve výsledku donutí k zamyšlení. ()

Paity odpad!

všechny recenze uživatele

Už jen to, že někdo věnoval svůj čas a natočil něco o tom pomateném Smetanovi, který se vydává za obět sousedního systémy- ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Zhlédnuto asi 9 epizod, které mě tematicky oslovily, z toho 3 jsem ani nedokázal dokoukat, ty ostatní považuji buď za průměrné, anebo tendenční, vyloženě doporučit tak nemohu žádnou. ()

B_EyE 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celá série mi přijde docela nevyvážená - některé díly jsou docela dobré a zajímavé, zatímco o jiných se nebojím prohlásit jiné docela zbytečné a bez pořádného zaměření / tématu... taky je v některých dílech cítit určitá tendenčnost, která by se v dokumentech tak úplně vyskytovat neměla ... ()

Likan7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Některé díly jsou zajímavé, některé téměř vynikající, převážně se ale bohužel jedná o nudné dokumentární filmy, které častokrát neříkají ani nic nového. Po filmové stránce je například vynikající Češi jsou výborní houbaři, po stránce obsahové zase vede Matrix AB, který je umocněný současnou koronavirovou dobou. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Některé díly vůbec nejsou špatné - naopak. Člověk spadne ze svého pomyslného mráčku a opět se dozví, že některé věci se sice stávají "pouze těm druhým" ale pro ty druhé jsme to zase my. Neviděla jsem všechny díly - pouze ty, na které jsem narazila "omylem" - času tráveným sledováním nelituji ale nejsem cílovou skupinou obdobně vyprávěného "dokumentu". Rozhodně si jej nevyhledám, nenarazí-li na mě v momentě zoufalství nad výběrem čehosi edukativního. Obecně nemám ráda komentování podobných témat v kombinaci s vyhraněným názorem komentátora. Upřímně ale nerozumím některým opravdu špatným hodnocením - možná to bude tím, že jsem neviděla všechny díly a některé skutečně mohou mít politický podtext, nicméně z těch, které jsem viděla (Exekuce, V nejlepším zájmu dítěte a obdobná sociální témata) se to politiky téměř nedotýká a pokud ano, tak zcela objektivně. Hodnotím průměrem. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TANVALD - jsou Češi ve většině rasisti s argumenty jak z Ameriky v době otroctví ? Podle tohodle to tak vypadá. Příhoda s přepadením má dvě verze, které si obě strany hájí, ale že nejsou schopný spolu vůbec mluvit ? Názory dětí na koupáku, že "je Cikánů tady moc a měli by mít vlastní koupaliště" mě děsí. ()

Reklama

Reklama