Reklama

Reklama

Temný případ

(seriál)
Trailer 14
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2014–2025), 31 h 7 min (Minutáž: 54–86 min)

Hrají:

Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly, Vince Vaughn, Michael Potts (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(31)

Obsahy(1)

Toto drama s Matthewem McConaugheym a Woodym Harrelsonem v hlavních rolích se soustředí na dva detektivy státní policie z Louisiany. Sleduje jejich osobní i profesionální vztah během sedmnáctiletého pátrání po děsivém rituálním vrahovi. Čím déle pátrání trvá, tím více se mění jejich životy a jejich partnerství dostává zabrat - každý z nich musí sám zjistit cenu odplaty a projít si ztrátou iluzí. V roce 2012 je znovu otevřen případ vraždy z roku 1995, na němž pracovali detektivové Rust Cohle a Martin Hart, kteří se mají znovu pustit do vyšetřování. Vše probíhá v současnosti prostřednictvím samostatných výslechů. Oba detektivové vyprávějí příběh svého vyšetřování, přičemž znovu otevírají nezhojené rány a začínají pochybovat o tom, že se jim podaří vyřešit případ bizarní rituální vraždy z roku 1995. Jednotlivé časové linie se rozcházejí a znovu sbíhají v roce 2012 a oba muži jsou opětovně vtaženi do světa, o kterém si oba mysleli, že je dávno pohřbený v minulosti. Ve chvíli, kdy poznají sami sebe i vraha, je jasné, že temnota je přítomna na obou stranách zákona. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele hroubek k tomuto seriálu (4)

Temný případ (2014) 

Osobně jsem chtěl s komentářem a hodnocení počkat až po poslední epizodě, ve kterém se spojí všechny linie, nám se ukáže kompletní obraz. Velkou pochvalu si zaslouží HBO a všichni, kdo na seriálu pracovali, jelikož se jim podařilo vytvořit seriálovou událost roku a to už v lednu, což je obdivuhodné. Rád bych vyzdvihl skvělou režii Cary Fukunaga, která zajistila polovinu úspěchu. Z jeho režie je cítit špína, znepokojení a nesmiřitelnost s tím jak vyšetřování pokračuje. Další velkou pochvalu si zaslouží scénárista Nic Pizzolatto, který donutil půlku internetu vymýšlet konspirační teorie a hledat v každé maličkosti význam. A v neposlední řadě bych můj velký dík patří dvou hereckým bohům v hlavních rolí. Matthew McConaughey je tady famózní, skvělí, boží a ještě další přídavné jména, která Vás napadnou. Jeho postava je tak moc dobře zahraná, že jen co vkročí na scénu, tak na něm visíte očima a žere každé jeho slovo. Woody Harrelson měl k zahrání jednoduší postavu, ale to nic nemění na tom, že jí ztvárnil skvěle. Jeho výkon je mnohem odměřenější a v jistých okamžicích mnohem přirozenější, jelikož dává najevo emoce, radost a lásku. Co se týče v průběhu seriálu, tak mě bavil od začátku, ale k naprostému zlomu došlo během čtvrté epizody, kdy se mu totálně propadlo a nemohl se dočkat další epizody. Velmi bych chtěl tvůrcům poděkovat za příjemné mrazení v zádech během každé epizody, ze kterého jsem neměl nikdy dobrý pocit. A v neposlední řadě bych se rád vyjádřil k závěru, který sice nebyl přesně takový jaký jsme si většina z nás vysnili, ale rozhodně byl přesně takový jaký měl být a krásně uzavírá příběh, nebo jeho hlavní linii. True Detective/Temný případ je seriálová událost roku, která si Vaši pozornost zaslouží, jelikož sází na prvotřídní atmosféru, skvěle napsané dialogy a velmi povedený příběh, ale hlavně je to ohromně kvalitní podívaná. Kdo viděl ví, kdo neviděl ať kouká naběhnout k televizi a dohnat to. ()

Série 2 (2015) (S02) 

S02 - První řada se hned po odvysílání stala skoro kultovní a její tvůrci s herci byly vynášeni do nebes. A pak přišla druhá řada. Řada, které je pro spoustu hardcore fanoušku první řady kontroverzní, rozporuplná, nudná, zdlouhavá, nic neříkající a jiná. Nic Pazzolatto udělal to nejlepší co mohl, a rozhodl se, že podruhé do stejné řeky nevstoupí. Druhá řada je totiž ve všem jiná a spoustu fanoušků to nemůže rozdýchat. Postavy nejsou tak sympatické, samotný případ není, tak zajímavý, žádná konspirace není tolik zajímavá a ke všemu je tam dost logický chyb. A pak je tu druhá strana mince, kde je jasně vidět, že to Pizzolatto udělal zcela naschvál. I když, jsem byl hodně spokojený, tak občas jsem musel dát odpůrcům druhé řady za pravdu, že dialogy a logika nebyly zrovna nejsilnější. Co se týče herců, tak tam je to hodně složité. Někomu se jejich výkon líbil a někdo v tom viděl jasné přehrávání. Colin Farrell je nejlepším hercem druhé řady, mám nejzajímavější postavu a příběh a rozhodně je to zajímavá postava od začátku do konce a Farrell jí zahrál skvěle. Rachel McAdams se mě dost líbila, a svojí postavu zvládla velmi dobře, škoda že nedostala více prostoru na nějaký flashback. Taylor Kitsch z mého pohledu nebyl špatný, jen jeho příběh byl dost průhledný a pro někoho nezajímavý. Vince Vaughn mě mile překvapil, jelikož jsem si ho v této pozici krásně užil, ale je pravda, že několikrát přehrával až to nebylo hezké, ale drsnou pózu jsem mu věřil. Kelly Reilly má méně prostoru, ale rozhodně ho využila na výbornou. Druhá řada má spoustu zajímavých scén, které jsou hodně atmosférické, ale taky má hodně pomalejších a někdy nudnějších, než byly v první řadě. Druhý Temný případ se mi hodně líbil a já od něho dostal něco jiného, než jsem čekal a za to jsem tvůrcům nesmírně vděčný, to že to pak neocení i jiný je věc názoru. ()

Série 3 (2019) (S03) 

Na jedné straně mírné zklamání, a na té druhé celková spokojenost. Každá řada True Detective to po fenomenální první sérii bude mít neskutečně těžké, a je jedno s jakým příběhem a obsazením přijde. Nic Pizzolatto umí psát charaktery jako málokdo, ale dotáhnou dobře rozehraný příběh do konce se mu už tolik nedaří. A nebo mu o to ani tak nejde. Třetí řada True Detective je pomalejší a dává si hodně na čas. Je to taky dáno tím, že zde jsou tři časové roviny, kde každá má své vlastní zakončení. Což by samo osobě nebyl žádný problém. Tím největším problémem, krom samotné pomalosti(při sledování na jeden zátah tolik nehrozí), je absence silný a nezapomenutelných scén. Neříkám, že zde silné scény nejsou, ale opravdu zde chybí nějaký moment, který bych si chtěl pouštět do kola, nebo nadšeně o něm vypravovat kamarádům. Samotný případ je zajímavý, ale není tak "temný", jak nám bylo poodhaleno v průběhu celého seriálu. A zde je asi to nejdůležitější co je potřeba si uvědomit, Pizzolattovi jde více o postavy, než o samotné řešení temných případů. Mahershala Ali je zde velmi dobrý a předvádí parádní výkon. Carmen Ejogo je velmi dobře obsazená a její výkon se mi dost líbil. Nicméně nejlepší výkon podle mě podal Stephen Dorff, který si krade scény pro sebe a skvěle zahrál svou postavu. Dorff má taky jednu z nejsrozumitelnější a nejobyčejnějších postav, a proto bude většině divákům nejbližší. Seriál má poctivou atmosféru, skvělou práci se střihem a prolínání časových rovin, jen s tou gradací je to horší. Rozhodně to graduje jinak, než bychom jako diváci chtěli nebo čekali. Neříkám, že je to vyloženě špatně, ale dovedl bych si to představit lépe. Ve výsledku jsem se třetí řadou True Detective dost spokojený, na druhou stranu obě předchozí řady mě sedly více. 8/10 ()

Noční krajina (2024) (S04) 

AU!!! Tak tohle hodně bolelo. Fakt mě mrzí, že to musím napsat, ale tvůrci čtvrtou řadu True Detective nezvládli, a přitom měli v ruce samé esa. Hodně jsem se těšil, užíval jsem si každý trailer, a když jsem viděl první díl, tak jsem slintal blahem - 9/10. První díl se mi moc líbil a já byl z něho opravdu moc nadšený. Sedlo mi všechno. Atmosféra, vizuální stránka, hudba, intro, práce s napětím, budovaní vztahů mezi postavy, všichni herci byli skvělý. Prostě jsem byl nadšený a projektu jsem věřil. Pak přišli další díly a mé nadšení začalo lehce klesat, ale pořád jsem se moc dobře bavil, a byl jsem natěšený, co si pro mě tvůrci připravili. Jenže někde v půlce se to zlomí. Atmosféra je pořád povedená, vizuálně to vypadá stále luxusně, herecky je to moc dobře odehrané, ale po příběhové stránce se to začne rozpadat. Dialogy jsou divné, postavy se chovají jako po lobotomii, objevují se tady zvraty, které jsou prostě extrémně hloupé a divné. Na jedné straně tu máte zajímavé věci, o kterých se dá moc hezky přemýšlet, a na té druhé tu máte tuny blbostí, logických lapsů a momentů, u kterých si říkáte, jak tohle sakra mohlo projít. To tam nebyl nikdo soudný, kdo by jim řekl, že je to blbost a nedává to smysl. Poslední kapkou pro mě v tomto případě bylo samotné finále, o kterém nevím co si mám myslet. Protože jestli toto myslí tvůrci vážně, tak je někde chyba. Nechci tvrdit, že je v seriálu všechno špatně, protože není. Na druhou stranu ho fakt nechci obhajovat potom, jak moc velký kvalitativní sešup to pro mě byl od prvního k poslednímu dílu. Z mého pohledu velké zklamání. Radši si znovu dejte fenomenální první řadu. ()

Související novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (více)

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (více)

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Blade naverboval scenáristu Temného případu

Blade naverboval scenáristu Temného případu

29.04.2023

S blížícím se začátkem natáčení nového Bladea přichází nyní zpráva, že na projektu už pár týdnů pracuje také scenárista a vůbec tvůrce seriálové antologie Temný případ Nic Pizzolatto. Pizzolatto… (více)

Reklama

Reklama