Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příznivcům české detektivky netřeba jméno Hana Prošková představovat. Na její detektivky se, během 70. a 80. XX. století, stály fronty. Pamětníci jistě znají barrandovský film Měsíc s dýmkou, který vznikl podle jedné z jejich knih v roce 1966 v režii Zdeňka Kubečky. Česká televize natočila naposledy její detektivku v roce 1989 v režii Dušana Kleina. Šlo o titul Zrcadlo nenávisti. Bylo by škoda nechat tyto kvalitní české detektivky nepovšimnuty. V televizním filmu Lucie Bělohradské, podle scénáře Jany Knitlové, se na scénu znovu vrací kriminalista Vašátko a jeho přítel, malíř Horác, aby během svého rekreačního pobytu na rybách, jen tak mimochodem, vypátrali vraha mladé stopařky. (Česká televize)

(více)

Recenze (111)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Detektivka je to celkem slušná, divák není ochuzen o žádnou indicii a herci slušně hrají. Ale ty pravidelné záběry na přírodu, když paní režisérka neví, co by plácla před kameru, tokavě se rozněžní nad lesíkem, remízkem, ubíhající říčkou, či západem slunce. Takže položku romantika si může odškrtnout a jedeme dál. Jenže ono není moc kam. ()

Styxos 

všechny recenze uživatele

V porovnání s Exorcisty v labyrintu Plzeň je Případ pro rybáře ohromně nadprůměrný. Předně tu jsou Viktor Preiss jako Vašatko a David Matásek jako Horác. Sympatičtější dvojku vyšetřovatelů aby člověk v český televizní detektivce v poslední době pohledal. Je na nich něco staromilského, co mi prostě bylo sympatické. Nejsou to žádní supermani ani bouchači, prostě obyčejní chlápci, kteří se na dovolený nachomítnou k maléru, který jim tu dovolenou překazí. Byť z téhle dvojky nejvíc mých sympatií ukradl bohémský,( se sklony k alkoholu) (jo, mám slabost pro vyšetřovatele co milujou pití) Horác/Matásek. Je ostatně zajímavé sledovat, jak se mění tempo filmu. Po celou dobu, kdy vyšetřuje Vašátko je film úžasně pomalý (což nemyslím jako výtku), v okamžiku, kdy dojde k jistému zvratu a vyšetřování se "akčně" ujímá Horác, film výrazně zrychlí. Taky je tu skvělá (netelevizní) kamera a řada herců ve vedlejších rolích, z nichž si nejvíc prostoru krade Jan Dolanský... Bohužel film působí dvěma velkými problémy. Předně je to přílišná zmatečnost na začátku - osobně jsem chvíli vůbec netušil, která mlátí. Tvůrci jako kdyby chtěli do téhle stopáže narvat velké množství věcí, ale ta stopáž je právě limitovala. A tak se hodně důležitých momentů odehraje mimo záběr a pak se dovysvětlí pomocí dialogů. Ale třeba mají tvůrci jen rádi antickou tragédii (anebo v tomhle přesně kopírují předlohu). Poslední problém, který s tímhle filmem mám, jsou záběry na přírodu. Nemám nic proti přírodě, ale místy jsem měl pocit, že koukám na film Terrence Malicka, a ne na detektivku. Kdyby místo těhle artových záběrů využili stopáž na propracování vztahů mezi ústřední dvojkou působilo by to mnohem líp. Právě tyhle věci sráží Případ pro rybáře na kolena a nedovolují mu zvednout se a vykročit nad rámec české detektivky. Je to tak "jen" dobrý film, který nadchne, neurazí, ale nekráčí za hranice. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Případ pro rybáře s vcelku kvalitním obsazením je opět další z celé řady detektivek. Není to žádné napínavé drámo, ale film vycházející z tradice českých a československých detektivek. Kriminalista pomalu, ale jistě rozplétá nitky vedoucí k vraždě. Na konci nám Viktor Preiss na verandě ještě vše zrekapituloval a připoměl, že motiv mají všichni a podezřelí jsou také všichni. Tedy přesně tak, jak to bývá v anglickách knihách a filmech s touto tématikou. Je to prostě jen detektivka, která nejspíš z průměru nevyčnívá a kdo ví, zda divákovi utkví v paměti. Ale odvíjí se zajímavým způsobem, kdy hned na počátku myslíme, že máme vraha před sebou, ale vše je jinak. Takže autoři dávají divákovi možnost si ho tipnout. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle byla pohodová televizní detektivka odehrávající se v překrásném prostředí a já se moc divím, že Vašátko měl potřebu vstávat z toho překrásného břehu u vody od prutů a jít někoho zachraňovat. Další devizou filmu byli fajn herci v čele s panem Preissem ze které čiší zvláštní klid a důstojnost... O to mi vždy kontrastuje ten jeho upír ve Svatbě upírů :-). Honzovi Dolanskému vyšinutci jdou na jedničku to už párkrát ve filmu prokázal. A super byl i Matěj Hádek. Celkově mně to ale jako detektivka až tak nechytlo a tak dávám jen průměrné hodnocení. Tedy 3 krvavé fáče. * * * ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

***Celkem 68%***TV/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 5/10 Prostředí 7/10/// PLUS: pěkné záběry exteriérů, na TV film hodně "hvězdné" obsazení, především pak v menších rolích, potěší Jan Dolanský a jeho herecký projev, rovněž oblíbená Jana Pidrmanová, ale i spousta dalších, scénář mě zaujal a byl jsem zvědav jak to dopadne MÍNUS: někomu může vadit pomalejší tempo a menší důraz na akci./// Shrnutí: Měl jsem skoro za to, že české detektivky už vymřeli. Ono opravdu se jich moc netočí a v dnešní době kdy spousta diváků doslova hltá zahraniční detektivní produkci je to docela s podivem. Proto mě potěšil tento malý příspěvek do žánru, který popravdě já moc nevyhledávám, ale tentokrát jsem si film užil. A komu nebude vadit pomalejší tempo, tak ten bude spokojen./// PS: Je celkem zajímavé jak se spousta českých herců zvučných jmen upíchne i k sebemenší roli. Miroslav Táborský by mohl povídat. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo v Českých Budějovicích, Strakonicích a Písku. (M.B)
  • Při rozpravě v hospodě ke konci filmu se šamgast ptá Horáce (David Matásek), jestli zná detektivky Hany Proškové. Jedná se o autorku knižní předlohy Případu pro rybáře. (troufalka)

Reklama

Reklama