Reklama

Reklama

Když klavíristce Kate vstoupí do života tragická diagnóza nevyléčitelné nemoci ALS, najme si studentku Bec jako ošetřovatelku na plný úvazek. Mezi Kate a Bec se postupně vytvoří pouto, které jim změní život. Obě ženy ho začnou žít naplno. Kate (Hilary Swanková) je laskavá, úspěšná klavírní virtuózka, do jejíhož života právě vstoupila tragická diagnóza nevyléčitelné degenerativní nemoci ALS (Amyotrofická laterální skleróza). Bec (Emmy Rossumová) je drzá vysokoškolačka a rádoby rocková zpěvačka, která jen stěží dokáže udržet své chaotické vztahy - milostné i ty ostatní - pohromadě. Když však Bec přijme práci Kateiny ošetřovatelky - zrovna ve chvíli, kdy se vztah nemocné klavíristky s manželem Evanem (Josh Duhamel) ocitne v krizi - obě ženy se začnou spoléhat na neobvyklé, občas konfliktní a především nelítostně upřímné pouto, jež se mezi nimi postupně vytváří. Jak se puntičkářská, tvrdohlavá Kate začne promítat do bouřlivé, spontánní Bec a naopak, obě ženy zapomínají na své úzkosti, odhalují dosud nepoznaná území a přicházejí na to, kým skutečně chtějí být. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (102)

maddy 

všechny recenze uživatele

You are not you, I am not me, and this film is not as good as it could be. Americká obdoba francúzskych Intouchables, akurát som ženami v hlavných úlohách a bez potrebnej sily. Trocha to pripomenie aj nedávnu Still Alice s vynikajúcou Julianne Moore, no You Are Not You nepojednáva o Alzheimerovej chorobe, ale o ALS (amyotrofická laterálna skleróza) a Hilary Swank, aj keď vynikajúca herečka, v tejto úlohe nijako zvlášť nežiari. Hlavným problémom je skratovitý scenár, zbytočne veľa pátosu a prvoplánového hrania na city. Mám pocit, že všetci prácu na tomto filme vzali len z pocitu, že by mohli mieriť na Oscarové nominácie, no s priemerným režisérom to nevyšlo a film upadol do zabudnutia. Všetko je tu totiž také štandardné, že to nemá veľmi čím nadchnúť. Je to síce silný príbeh o zákernej chorobe, takže film pravdepodobne nikoho neurazí, ale s lepším režijným vedením tu mohol byť klenot. Takto vznikla len po všetkých stránkach štandardná dráma, ktorá je v samotnom závere síce dostatočne silná a dojemná, ale predošlé minúty až príliš okato brnká na city diváka a nemá na to dostatočné prostriedky – ani nápaditý scenár, ani nijako nápaditú réžiu a v podstate ani nijaké zvlášť skvelé herecké výkony (prepáč, Hilary!). CELKOVO: 3* (6/10) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Škoda, že si scenárista nedal väčšiu prácu so svojim výtvorom a naservíroval nám konvenčne ladenú drámu s očakávateľným príbehom, niekoľkými kvázi povinnými klišé a "tak potrebou" odlišnou dvojicou protagonistiek. Ťažko povedať, či išlo o komerčný záujem, keďže film finančne prepadol, ak by išlo o inovatívnejšie dielo, mohlo sa tu hrať o Oscary v hereckých kategóriách. Že tú hlavnú si zahrá Hilary Swank nebolo prekvapením, keďže niečo podobné sme tu už mali v Million Dollar Baby, aspoň sčasti. Možno ešte viac potešila ale Emmy Rossum, tam je ale zase škoda, že v záujme tej odlišnosti musela hrať "iba" ženu, ktorá sa spustila natoľko, aby musela znova nájsť samu seba a to sme videli tisíckrát. Niekedy lepšie, ale určite aj mnohokrát horšie. ()

Reklama

Handle 

všechny recenze uživatele

Začátek mě příliš nepřesvědčil (říkal jsem si, že je to celé až moc přehnané), ale jak snímek plynul, tak si mě opravdu získal... a po skončení jsem si říkal, kdy naposled jsem vlastně viděl tak silný film. Vůbec nesouhlasím s názory, že herecké výkony byly slabé, ba naopak. Jen se mi možná paradoxně o trochu více než Swank líbila Rossum, kterou jsem doposud vůbec neznal. Každopádně výborný snímek, člověk si opět trochu přehodnotí své životní hodnoty. Škoda jen té nejisté první třetiny, jinak bych šel s hodnocením zcela jistě ještě výš. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Zdravý člověk si jen těžko představí, jak se žije někomu s nemocí jako je ASL. Dokud jsme totiž mladí a fit, tak nám naše tělo přijde fajn - v ničem nás totiž neomezuje, naopak pomáhá realizovat naše vize, vynáší nás na hory, umožňuje nám se dotýkat druhých lidí, ale především být soběstační. V momentě, kdy se ovšem s tou tělesnou schránkou něco stane, se pro nás stává spíš vězením, znemožňujícím naší duši naplňovat své představy a přání a dokonce někdy i formulovat své myšlenky jako v pozdějším stádiu ASL u Kate. Nejhorší nemoci jsou podle mě ty, kdy si je člověk plně uvědomuje, ale není schopen s tím něco dělat, tj. kdy je mentálně v pořádku, ale fyzicky není. To musí být strašné utrpení. Dny proležené v posteli, kdy víte, že jste svým nejbližším na obtíž, že kvůli vám nemůžou nebo ani nechtějí prožít plnohodnotný život, že se vzdávají spousty věcí, že se i na vás začínají dívat jinak - se soucitem, lítostí, smutkem, což vám ještě více ubližuje. Jak když ten obraz sebe sama, který jste měli vytvořený a jak se vnímáte vy sami, najednou nevidí nikdo jiný, protože je uvězněný v tom ošklivém nepohyblivém těle. Musí to být neskutečně frustrující a to nejen pro stranu pacienta, ale i jeho okolí, které zase nemůže dělat nic jiného, než buď odejít od milovaného člověka nebo zůstat a sledovat jeho postupný úpadek a mizení (alespoň projevů) té osoby, kterou znali a měli rádi s tím, že prakticky jen čekají, než zemře a nemohou s tím absolutně nic udělat. Naprostá bezmoc. Asi nemusím dodávat, proč mě takový film zasáhl, podobně jako dříve Still Alice či Theory of everything. Navíc kdo může říct, že zrovna nás něco takového nepotká? O důvod navíc, proč si naplno vážit každého dne, kdy jsme zdraví a nebrat to samozřejmě. ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

H. Swank je paní herečka, ale tentokrát to nebyla pouze ona, kdo tenhle snímek držel nad vodou. E. Rossum to zcela rozbalila, a hrozně se mi její postava a role zamlouvala. Možná se teď přetrhly filmy na tenhle motiv, ale tohle drama má v sobě jiskru a to hodně inspirující. Je to neuvěřitelně dojemný příběh, takže chápu, že ne každý snese tak velkou tíhu emocí, jakou You´re Not You nabízí. Přesto já jsem věřila, a to nejen G. C. Wolfe. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (4)

  • Když jsou v bazénu, Marilyn (Loretta Devine) se zeptá Kate (Hilary Swank), jestli nemá poranění míchy. ALS je onemocnění motorických neuronů, nikoli v důsledku poranění míchy. Lidé s ALS (PALS) i nadále pociťují všechny pocity, narozdíl od lidí s poraněním míchy. (sirjohn)
  • Ke konci filmu, když je Kate (Hilary Swank) v pokročilém stadiu ALS, je ukázána, jak sedí vzpřímeně na svém vozíku a mluví namáhavě. Pacienti v tomto stavu nejsou schopni sedět vzpřímeně, protože svaly v zádech již nedostávají signály z mozku. Totéž platí pro svaly v krku a čelisti, které znemožňují řeč. (sirjohn)
  • V rámci zvýšení povědomí o nemoci ALS, mnoho lidí provedlo výzvu ALS s kbelíkem na led včetně Hilary Swank. Hilary Swank poděkovala ve svém videu Emmy Rossum za nominaci do výzvy ledovým kbelíkem a nominovala Tommy Lee Jones, aby se výzvy zúčastnil. Internetová výzva s kyblíkem ledu podstatně zvýšila povědomí o této nemoci a vybralo se 5x více peněz na podporu ALS (115 milionů dolarů), než v předchozím roce pomocí standardních technik získávání finančních prostředků. Dary ve výši 115 milionů dolarů pobídly k masivnímu zvýšení kapacity asociace ALS investovat do slibného výzkumu, vývoje pomocných technologií a lepšího přístupu k péči a službám pro lidi s ALS. (sirjohn)

Reklama

Reklama