Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Už záběr jak Phar Lap cválá přes duny musí být pro každého koňáka dechberoucí. A zvlášť, když se zrovna vrátil z čundru na nepřeježďěném koni a nadřel se jako kůň, aby s ním pohnul. V první větě jsem nicméně chtěl oznámit, že právě koně jsou zvířata, která na spojení s člověkem nejvíc prodělala - ale kdo ví, co by na to řekly třeba slepice, a taky kohouti, na ty se taky sází a nechávají se prát/závodit pro výhry jedněch a pobavení jiných... Ale vraťme se ke koním. Čím je blbější, tím to má lepší. Nikdo na něm nechce jezdit, a tak se toulá po pastvině, a blbne čím dál víc. Tady jsme viděli opak takového koně (ne co do blbosti, ale co do čilosti a ochoty spolupracovat). Kromě majitelů, kterým vynášel peníze, a těch, kdo si na něj vsadili ještě při nízkém kurzu, moc oblíbený nebyl (asi jako Sergej Bubka, který také pořád vyhrával), protože ze sportu (sázkařského) dělal kůlničku na dřevo. Byl to ale velký kůň, a mně se velcí koně líbí. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

V podstatě pohádka a rodinný film ze staré školy (já měl v 90s nakoukaného spíš Černého hřebce), normálně bych tento typ filmu asi nedal, ale právě kobyly jsou téma, kde tohle na mě funguje, kde tohle podání s jasným úvodem, průběhem i závěrem snesu asi zhruba jako u sportovních filmů. První půlhodinka škrábání se z hlubin mísy na pomyslný okraj hajzlu, aby pak následoval pád do ještě větších hlubin, věnovaná tomu, co kde Phar Lap zase posral, je dost možná nejzábavnější. Drze pesimistcký závěr stručně cynický, věnovaný tomu, kdo jak kde v bídě nakonec umřel, mě osobně přišel zajímavej, takhle realisticky se toto dneska už netočí, byla jiná doba:-) Následuje SPOILER o velikosti Phar Lapova šestikilového srdéčka, koník je na konci pořád dobrej, načež něco sežere a pak skoro až cynicky rychle umře, žádná povinná plakací patnáctiminutovka, šmik na skandální novinové titulky a závěr, ende. Mě to tak vyhovovalo, film v podstatě vystihl sebe sama a častý konec takovýchto hrdinů, kteří rychle zaplanou a většinou pak stejně rychle taky zhasnou. "Koňácká kavárna" a lidé kolem ořů se motající jsou zde vykresleni řekněme velmi deziluzivně, nesympaťácky a prosti větších příkras, takže jediným čistým tvorem majícím všech pět pohromadě je v podstatě Phar Lap. Pro zajímavost, Phar Lap je skoro tutově potomkem prastarého a skoro bájného koně s anomálním srdcem jménem Eclipse, který se, pokud se dá věřit takovým prastarým drbům, narodil celkem bezprizorně po čas úplného zatmění, jehož krev koluje také v drtivé většině vítězů Velké Pardubické - a dost možná i krev Phar Lapa. Za toto je zodpovědný pijící ale penězomilný vlastník Eclipseho, díky jehož úsilí Eclipse údajně ročně pokryl na 50 klisen, takže se jeho retirement proměnil doslova v jeden velký bordel. ()

Reklama

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1932 a dostihový kůň Phar Lap umírá. Okolnosti smrti: nejasné. A v roce 1983 se australanům podařilo nám tento příběh přiblížit. Byla jsem ohromena herci, dokonce i český dabing byl precizní, zobrazením vzájemných vztahů a celou dostihovou atmosférou. Nádherně ztvárněný životní příběh koně. Ne jednou jsem bádala nad tím, že kdyby jeho život neskončil takhle tragicky, zda by Phar Lap neskončil zapomenut. Takhle ho zná a miluje celý svět. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Keď je nejaký kôň dobrý, je to v poriadku, ale keď je veľmi dobrý, môže narušiť systém..." Prvý pohľad na koňa menom Phar Lap nebol práve lákavý, ale rodokmene niečo napovedajú. Z lenivého koňa treba vydolovať to najlepšie, čo v ňom je. A niekde tam hlboko v zakorenenej lenivosti sa skrýva šampión... Film Phar Lap je klasikov a od jeho vzniku pribudlo niekoľko podobných filmov, no najviac sa mi pozdával Seabiscuit. Atraktivitu filmu zosilňujú silné zákulisné boje i večné spory medzi trojicou tréner, opatrovateľ a majiteľ, ktorý koňovi nikdy neveril. Aspoň do tej doby, kým nevyhral prvý závod... Phar Lap je výborný film o výnimočnom koni. "To nebol iba kôň. Bol najlepší." 100%. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Phar Lap je do současnosti považován za nejznámějšího dostihového koně. (Ajinka126)
  • Dodnes se vedou spory o Phar Lapově úmrtí. Mohl to být arsen, podávaný jako "zázračný koktejl" Harryho Telforda, nebo jako pesticid na pastvinách, anebo kolika způsobená požitím velkého množství vojtěšky. Fakt je ten, že arsenu nebylo v těle koně nalezeno takové množství, aby bylo smrtelné, a kolika způsobí smrt až za několik dní. Stále však zbývají pochybné osobnosti dostihového podsvětí, které mohly koni ublížit. Vědci po mnoha letech našly stopy po arsenu. (luphick)
  • Phar Lap je považován za jednoho z nejlepších koní, co vkročili na americkou půdu, a ačkoliv v Americe startoval pouze jednou, v anketě 100 nejlepších koní USA 20. století obsadil 22. místo. (Zellie)

Reklama

Reklama