Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 2
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

VOD (1)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (216)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Film, který z vás málem udělá komunistu. To nejlepší na něm však je, že mu je vaše politická náklonnost naprosto u zadku. Je to prostý příběh muže, scenáristy, který do poslední chvíle bojoval zato, aby mohl dělat, co ho bavilo. Jednoduché, obsáhlé, skvěle zahrané a ještě lépe napsané. Co se studené války týče, mnohem raději doporučím Trumba, než zoufale nudný Most Špiónů. 8/10 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Do teď jsem o existenci nějakýho Daltona Trumbo neměl ani ponětí, takže jsem ani moc nevěřil tomu, že životopisnej film o něm se mi bude kdovíjak líbit. Ale hned od začátku mě to chytlo a 2 hodiny utekly jako voda. Našly se tam teda i nudnější chvíle a navíc mám doslova alergii na sestry Fanningovy, takže když se ve druhý polovině na scéně objevila Elle Fanning a začala tam ze sebe chrlit nějaký hesla z volebního programu pirátský strany, tak mě to moc nepotěšilo. Naopak mě potěšil John Goodman v pro něho dost typický, i když teda jenom vedlejší roli. K tomu sympatická Diane Lane a skvělá záporačka Helen Mirren. Film má momentálně hodnocení 80% a to podle mě odpovídá. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O slobode prejavu názoru na politickej scéne a arogancii moci, ktorá dokáže ovplyvniť nejeden ľudsky život, bez ohľadu nato, v akej spoločnosti sa pohybujete. Dnes už je to samý hlupák v obleku bez hodnôt, morálky či inteligencie ala Matovič, ktorý robí zo seriózneho problému šaškáreň. Bohužiaľ, systém mu to dovoľuje, no omnoho väčší idiot je ten, čo začiarkol jeho meno na kandidátke (hanbím sa za každého Slováka čo ho volil). Pred “pár” desiatkami rokov, by skončil ako posledná čarodejnica. Trumbo, chvála Bohu hrobárovi z lopaty ušiel, čo sa nedá povedať o JFK, ktorý bol za svoje presvedčenie picnutý vzduchovkou do gebule. Nikto by za svoj názor nemal byť prenasledovaný, bez ohľadu nato, v čo verí. Otázka však znie, akú volí formu prejavu svojich myšlienok. To je už iná “kapitola” .. Toto sa skrátka z politickej scény vytratilo. Niekedy je to strašná hanba, pozerať na tých jedincov, ako ojebávajú v priamom prenose. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Bryan Cranston byl určitě úchvatný, pravý Trumbo určitě ještě víc, doba, ve které se to odehrávalo, strašná, film je určitě dobře natočený, ale nevím proč, když všechno skončilo, měla jsem pocit, že jsem něco nedostala, jako bych přeskočila nějakou scénu, která by to pro mě všechno završila. Možná že tenhle pocit přejde, až si pustím Trumbův životopis (tedy ten „neumělecký“). ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

S tou americkou demokraciou to nebude až také jednoznačné. Zdá sa, že v dobe studenej vojny boli slobody viac než obmedzené v zmysle, konaj a mysli ako chceme a budeš sa mať dobre. Hlavne nevyčnievaj z radu a nemaj iný názor než ti povieme a dovolíme. Mám pocit, že to vlastne pretrváva dodnes. Prvá polovica je dynamickejšia a pre oko diváka lepšia, v druhej polovici sa dostávame viac do rodinno-vzťahovej roviny, ktorá film akoby ukľudňuje, no dynamika sa vracia v posledne štvrtine pri riešení filmu Spartakus. Hlavná rola Bryana Cranstona je oprávnene chválená, skvele ho ale dopĺňa aj Helen Mirren, rovnako Diane Lane bola vhodným výberom, čo by Trumbovej manželky. Jeden z tých filmov, kedy som nemal veľké očakávania a bol som milo prekvapený. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • V televizi se Dalton Trumbo s rodinou dívá na 26. ročník předávání Academy Awards (Oscarů). (hansel97)
  • Kniha, která byla ve filmu zmíněna, že za ni Trumbo obdržel Národní knižní cenu za nejoriginálnější knihu, má název „Johnny si vzal pušku“. Napsal ji v roce 1938 a v roce 1971 byl podle ní natočen stejnojmenný film Johnny si vzal pušku, který on sám režíroval a byl spoluautorem scénáře. Tento film inspiroval v roce 1988 skupinu Metallica k napsání písně a k natočení videoklipu s názvem One (1989). (no2)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama