Reklama

Reklama

Trumbo

Trailer 1
USA, 2015, 124 min (Alternativní 120 min)

Režie:

Jay Roach

Předloha:

Bruce Cook (kniha)

Scénář:

John McNamara

Kamera:

Jim Denault

Hrají:

Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Louis C.K., David James Elliott, Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg (více)
(další profese)

VOD (1)

V roce 1947 byl Dalton Trumbo (Bryan Cranston) špičkovým hollywoodským scénáristou, dokud se společně s dalšími umělci neocitl ve vězení a na černé listině kvůli svým politickým přesvědčením. Snímek (v režii Jaye Roache) vypráví o tom, jak Daltonovi jeho umění slova a smysl pro humor vynesly dva Oscary, a poukazuje na absurditu a nespravedlnost černé listiny, na níž se ocitli všichni od bulvární sloupkařky Heddy Hopperové (Helen Mirrenová) až po Johna Waynea, Kirka Douglase a Otto Premingera. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (216)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Chcete o mně v novinách napsat, že jsem komouš? Lidi, co choděj na mý zasraný filmy, neuměj číst!“ Jak bych mohl nefandit hned od první minuty někomu, kdo napsal původní scénář k Prázdninám v Římě? Tím trochu narážím na fakt, že ti diváci, co viděli některé filmy dle Trumbova scénáře či prostě znají souvislosti a osobnosti, které jsou zde nějak použity, si projekci užijí (nej)více, ale na druhou stranu, snímek podle mě může (za)bavit úplně každého. Ostatně, nejde zde jen o scenáristy a kinematografii jako takovou, nýbrž hlavně o ty prasárny, co se v USA svého času děly a měly tak fatální dopad na životy mnoha lidí. Příběh mi přišel natočený bohužel docela rutinně, ale ani tento fakt nic nemění na nenudícím ději, závažnosti tématu, občasném humoru/vtipných narážkách a kvalitních hereckých výkonech (krom představitele Trumba jsem si nejvíc užíval Helen Mirren, která si svou megeru střihla s nevýslovnou chutí). Celkově hodnotím slušnými 4*. „Trumbo?“ - „Ano?“ - „Máš telefon.“ - „Kdo volá?“ – „Nějakej cvok. Tvrdí, že je Kirk Douglas.“ ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ČO MAJÚ DO PEKLA KULISÁRI SPOLOČNÉ S PÍSANÍM SCENÁROV?" ,,ČO AUTORI NAPÍŠU, KULISÁRI POSTAVIA." __ ,,Trumbo" sa v mojom diváckom záujme ocitol už dávno pred jeho premiérov v kinách, resp. pred sprístupnením jeho kópie na internete a akonáhle sa k nemu objavili titulky, stiahol som si ho a pozrel v nedeľu večer, pár hodín pred udeľovaním Oscarov. Hoci splnil moje divácke očakávania, nevedel som čím zaujímavým prispieť ku komentárom ostatných, takže dôvod prečo až teraz prichádzam s prezentáciou vlastného stanoviska je zrejmý. Nakoľko je ,,Spartakus" jeden z mojich najobľúbenejších filmov, nebol pre mňa Trumbo neznámy autor a vedel som do akých šľamastík sa dostal v 50. rokoch, keď v USA vrcholil komunistický ,,hon na čarodejnice." O zásluhách môjho obľúbenca Kirka Douglasa (v súčasnosti 99 ročného) na Trumbovej rehabilitácii som nevedel. V tejto súvislosti je zaujímavá paralela, že odkedy sa Trumbovo meno znova oficiálne uvádzalo vo filmových titulkoch sa už nikdy tento uznávaný scenárista žiadnej ďalšej nominácie na Oscara nedočkal. Ako fanúšik Kubrickovho ,,Spartakusa" som si však nemohol nevšimnúť - možno zámernej - chyby, kedy je pri premiére filmu Trumbovo meno uvedené hneď po ,,exucutive producer Kirk Douglas" hoci v skutočnosti je to ešte predtým. Cranston výkon je samozrejme skvelý a určite si zaslúžil vyhral viac než štandartný, čisto fyzicky hrajúci DiCaprio, ktorého výhru považujem skôr za výsledok akéhosi hollywoodskeho lobingu. (958. hodnotenie, 84. komentár k filmu) ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

O slobode prejavu názoru na politickej scéne a arogancii moci, ktorá dokáže ovplyvniť nejeden ľudsky život, bez ohľadu nato, v akej spoločnosti sa pohybujete. Dnes už je to samý hlupák v obleku bez hodnôt, morálky či inteligencie ala Matovič, ktorý robí zo seriózneho problému šaškáreň. Bohužiaľ, systém mu to dovoľuje, no omnoho väčší idiot je ten, čo začiarkol jeho meno na kandidátke (hanbím sa za každého Slováka čo ho volil). Pred “pár” desiatkami rokov, by skončil ako posledná čarodejnica. Trumbo, chvála Bohu hrobárovi z lopaty ušiel, čo sa nedá povedať o JFK, ktorý bol za svoje presvedčenie picnutý vzduchovkou do gebule. Nikto by za svoj názor nemal byť prenasledovaný, bez ohľadu nato, v čo verí. Otázka však znie, akú volí formu prejavu svojich myšlienok. To je už iná “kapitola” .. Toto sa skrátka z politickej scény vytratilo. Niekedy je to strašná hanba, pozerať na tých jedincov, ako ojebávajú v priamom prenose. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Předně: člověk musí mít v lebce mozek, aby tento film pochopil správně a nenamířil si to, s neskonalým nadšením, příliš doleva, ale co se týče filmu: velká paráda! Výborný životopisný snímek o hollywoodské legendě a o složitých padesátkách, ...tenkrát na západě. Těm, kteří by si chtěli rozšířit obzory k tématu ještě malinko víc, doporučuji film Dobrou noc a hodně štěstí. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Hrdě bych oprášil svůj pionýrský šátek a odříkal svůj slib ve prospěch srpu a kladiva, kdyby doba a režim idealizovaný Trumbem, měla fungovat tak ideálně. Na druhou stranu americký hon na čarodějnice, vše rudé a komoušské, nebyl vlivem doby a studené války, příliš demokratický a tak před podobnými proletáři dokážu jen smeknout. V té době hájit ideu levicového blahobytu, bylo jako dnes uprostřed Bagdádu hlásat na ulici ve jménu Ježíše krista. Naprosto precizně zahrané, herecky i filmařsky zvládnuté. Byl jsem až překvapený, že mne podobné téma dokáže takto zaujmout. Pokud by byl komunistický režim jen o touze podělit se se svačinou, tak by se nám tady těch posledních 50 let žilo opravdu skvěle. Film je dobrou volbou na kvalitní podívanou. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (10)

  • V televizi se Dalton Trumbo s rodinou dívá na 26. ročník předávání Academy Awards (Oscarů). (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Reklama

Reklama