Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne (Matt Damon) už poskládal skoro všechny střípky své rozbité životní mozaiky. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení. Chce hodit minulost za hlavu a dál pokračovat prostou přítomností, kterou představují ilegální boxerské zápasy. Z tohohle komfortu ho vytrhne bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na ty nejpalčivější otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s Agenturou, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a jednou nebezpečně chytrou analytičkou (Alicia Vikander). Jason Bourne se ocitá na staré známé horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu a kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil v programu, který díky němu skončil. (CinemArt)

(více)

Videa (38)

Trailer 3

Recenze (811)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Na Bourna jsem se začal poměrně těšit až po obsazení skvělé Alicie Vikander, jinak nejsem fanouškem Bournova univerza, své o tom vypovídá fakt, že se mi nejvíc líbil Bournův odkaz, když se zbavili Démona. Nicméně jsem k onomu vyhypepovanému velkému návratu přistoupil střízlivě a snažil si užít poctivý thriller. A dostali jsme akorát více téhož, pro mě akorát zmírněné faktem, že si předcházející dva díly (jedničku ano) příliš nepamatuji. Obsazení je perfektní, škoda toho Viggo Mortensena, ale jinak si nejde na co stěžovat. Škodaže jsou jejich charaktery vesměs průhledné a příliš nevtáhnou do děje. Kamera sice umně snímá jako za starých časů a Greengrass se tváří, že i tentokrát to má v malíku, jenže když pomineme 5x retablovaný příběh, i akční honičky, které zabírají celkem dost prostoru, postrádají hutně tempo a nějakou větší kinetičnost. Damon se opět jenom mračí, pozabíjí spoustu lidí a slibuje, že příště to bude stejné. Jisté řemeslo v tom přecijenom cítit je, ale obávám se, že příště už u toho mnozí nebudou. To zklamání možná není tak veliké, protože já film tu skoro dekádu nevyhlížel...7/10 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Už je to nějaký ten pátek, co se skrývá. Teď už alespoň ví, kdo je. A minulost ho znovu začíná dohánět. Na place máme ostříleného Tommy Lee Jonese, Alicia Vikander by mohla jen sedět nad klávesnicí a stejně by byla zajímavá (tady je provokativně nejednoznačná a to, že jí nevidíme do hlavy, je fajn), a ve Vincentu Casselovi máme velmi důstojného protivníka. A samotný Matt Damon rozdává dál rány jak dokonale naprogramovaná mašina. Ovšem.. Základem jeho dalšího dobrodružství měl být dobrý příběh. Jenže není. Paul Greengrass Jasona Bourna udělal. A Jason Bourne udělal z režiséra zatraceně horké zboží, které si může vybírat a každá jeho novinka je velmi očekávaným kusem. Jak on, tak Damon dlouho vzdorovali, divák by tak očekával, že dohromady je musel dát opravdu silný a smysluplný námět. Nevyšlo to. Velmi brzy totiž začneme pochybovat nad věcmi, kterým Bourne čelí. A obecně tak nějak nemáme co říct. Je to takový skřípající dovětek, s levnými přesahy a zbytečnými scénami. Klidně bych si dal dvouhodinovou jízdu, kterak je vše „při starém“, ale tohle vrstvení něčeho jakože zásadního mi moc nesedlo. Prostě jsme se nikam příliš neposunuli. A když už, ani akce mě zrovna nestrhla. Ano, útěk skrze záplavu řeckých demonstrantů je působivý, ale mnohdy to není nejpřehlednější a jednoznačně chyběly scény, které bych si hned chtěl pustit znovu. Zatím fakt pouze tři hvězdy!! ()

Reklama

sepp 

všechny recenze uživatele

Nějak dost dobře nechápu některé komentáře zde. "Jason Bourne" je pro mě osobně největší pecka tohoto léta a jasný vítěz. Dvě hodiny nekončící akce, ani jedno hluché místo, zajímavá zápletka (v rámci universa Agenta bez minulosti), skvělý Cassel, účast Tommy Lee Jonese je plus samo o sobě a Alicia Vikander je skvělá. No a ta pasáž v Řecku? Top strop. SPOILER ALERT! Jen to nepoužití CCTV kamer v Londýně bylo dost úsměvné... 9/10 ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tragédie. Dal jsem týhle story a týhle postavě ještě jednu šanci, evidentně byla poslední. Další už prosím netočte. Jako máme tu po čtyřech filmech jeden takřka uzavřenej příběh a vy ho naservírujete znova? A to jako furt dokola??? Bourne mě nudí a (ne) invence tvůrců fakt bere dech k tomu si připočtěte minimum akce a i když už tu nějaká je, tak je v ní howno vidět. Dál nemá smysl pokračovat. Závěrečná bitka hrůza nic v ní nepostřehnete. Ps jsem zvědavej zda ti co píčovali, že je nepřehlednej např Taken 3 náležitě ocení tohle.15% ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Po docela povedeném Bournenově odkazu (Bez Bournea) se Matt Damon vrací i s režisérem Paul Greengrasem a rozhodli se spolu natočit další příspěvěk Bourneovské ságy. A Jason Bourne je 117 minut dlouhá jízda která ani vteřinu nenudí. Vrátila se Greengrasova bezchybná režie a zatím co James Bond je poslední dobou sklouzává do nerealistických situací tak Jason Bourne je tak realistický že vše co prožívá je věrohodné. Skvěle natočená je celá část v Athénách když se útěk před assasínem spojí s demonstrací. Bourne tedy musí opravdu přemýšlet aby se ze špatné situace dostal. Film hodně připomíná současnost kdy nikomu nemůžete veřit (a především své vládě!). Hodně to filmu pomáhá protože se vám pak film připadá více realistický. Vrchol filmu je akční scéna v Las Vegas která je nejlepší akční scéna kterou jsem za poslední dobu viděl. Bourne je prostě zpět a jen tak neodejde! ()

Galerie (133)

Zajímavosti (20)

  • Ve scéně, kdy Bourne (Matt Damon) skočí ze střechy, zhoupne se na laně, následně sebou praští o zeď a spadne na zem, má na pravé tváři krvavé škrábance. V dalším záběru už není po škrábancích ani stopy. (Danny F.)
  • Všechny předchozí filmy o Jasonu Bourneovi se jmenovaly přesně podle knižní předlohy. Podle tohoto zavedeného systému by se tento díl měl jmenovat The Bourne Betrayal (Bournova zrada). (Miro_CZ)

Související novinky

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (více)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Jason Bourne míří do televize

Jason Bourne míří do televize

17.08.2018

Americká stanice USA si čerstvě objednala 1. sérii nového seriálu ze světa Jasona Bourna, spin-off pojmenovaný Treadstone. Jméno samozřejmě odkazuje na tajný program pro výcvik agentů, kterým prošel… (více)

Reklama

Reklama