Reklama

Reklama

Pustina

(seriál)
  • Velká Británie Wasteland
Trailer
Drama / Mysteriózní
Česko, 2016, 7 h 32 min (Minutáž: 52–60 min)

Scénář:

Štěpán Hulík

Hudba:

David Boulter

Hrají:

Zuzana Stivínová, Jaroslav Dušek, Eliška Křenková, Leoš Noha, Jan Cina, Štěpán Benoni, Eva Holubová, Oskar Hes, Martin Sitta, Janek Gregor, Petra Špalková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice Hana Sikorová ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (828)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem možná nejlepší český seriál vůbec a… dostal ho! (neberu v potaz československou tvorbu). Po technické a audiovizuální stránce velká paráda (od věci, ve které má prsty HBO, jsem ani nečekal nic jiného). Ale to není hlavní tahák. Je jím mrazivá atmosféra, dusno, pošmourno, deprese, napětí, nedůvěra a tajemno. Pustina je unikátním příkladem toho, jak lze funkčně spojit skandinávský chlad a odtažitost (inspiraci kvituju!) se severočeským rázovitým prostředím a jeho obyvateli. A když si k tomu přidáte poutavou krimi linku se spoustou zavádějících vodítek pro diváka a profesionálně zvládnutou psychologii postav podpořenou výbornými hereckými výkony (např. Duška, Stivínové či Křenkové…vlastní kapitolou je pak Nohův lidový kriminalista), sjedete těch 8 dílů a budete lačnit po dalších (mně se už teď po hlavních protagonistech stýská). I to o (výtečně ukončené) Pustině něco vypovídá. Drhnoucích míst je minimum, stejně tak nezvládnutých hereckých kreací. Za mě čistých 5*, předl jsem při sledování jak už dlouho ne. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Fakt dobrý to bylo. Řemeslně mega na výši a díky rozkopané krajině je z toho cítit atmosféra nefalšovaného wastelandu. Scénáristicky také nemám co vytknout. Postavy se chovají uvěřitelně a trousí normální repliky, které nepůsobí nepřirozeně. Akorát mi malinko drhla postava Jaroslava Duška, který je půl seriálu úplnej magor téměř neschopnej normální existence, a pak najednou vede velmi chytré vyšetřování na vlastní pěst. A herci do jednoho skvělí. Je vidět, že to i u nás prostě jde. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MYSLÍŠ, ŽE JE TO NĚJAK TRÁPÍ? JEJICH DÍTĚ TO NEBYLO...“ /// Možná nejlepší (novodobej?) českej seroš. Parádní casting, kterej Zachariáš a Nellis vyždímali do morku herecký kosti. Pak ta lokalita – temnej prdelákov jménem Pustina, kde můžete najít všechno… kurvy, pasťák, drogy, smrt a hlavně lidi, který žijou i kolem vás. Dokonalá je Stivínová a famózní Dušek. Postavy mluvěj úplně normálně a příběh – ano milé HBO – tohle je drama (a ne ta vyčpělá píčovina). Mám dojem, že takovejhle svět opravdu existuje. A jak jste na tom vy? Co víte o svých sousedech?... (Hmm, nemá cenu se divit, vždyť často nevíme nic ani o svých dětech.) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Myslím, že bydlím v totální prdeli. 2.) Od seriálu očekávám všechno. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ambiciózny projekt, na domáce pomery až nečakane zvládnutý a to po všetkých stránkach. Asi by ma ani nenapadlo, že Dušek, Stivínová a spol. sú schopní zahrať na takejto svetovej úrovni. Možno vám Pustina pripomenie prvú sériu Temného prípadu, pričom sa domnievam, že za ňou v ničom nezaostáva. Myšlienkovo ide o precízne premyslenú a domyslenú záležitosť, polemika nad násilím, ľudskou prirodzenosťou (vrátane sexuálnych pudov), dôsledkami výchovy na povahu dospievajúcej mládeže, a ako som už spomínal, nad tým, prečo človek nedokáže odolať a musí deklarovať svoju prevahu nad slabším vo svojom okolí. Preto mi ani nevadí, že niektoré dejové línie nie sú dotiahnuté do úplného konca, oni totiž perfektne dopĺňajú všetky typy významov deklarovaných v Pustine. Áno, je to český Mordor a nie náhodou to ako prvý schytal Frodo. Ide tu však o viac, než len o nahliadnutie do českej chcípáckej mentality, Pustina musí byť všeobecne zrozumiteľná všade na svete. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// "A co mi jako uděláte?" No ty vole. Na začátku jsem doufal, že se z toho třeba vyklube taková malá obdoba True Detective, nebo že to zamíří někam do těch mrazivých severských kriminálek, které si spousta lidí tak chválí. Nicméně Pustina nakonec není ani jedno, za což jsem možná ještě radši. Je to ryze česká věc, která se nejlíp pozná právě na postavách. Už dlouho jsem neviděl naše herce hrát natolik dobře, že v nich přestanete vnímat herce, a začnete vidět jenom ty charaktery. Za tohle u mě mají tvůrci obří respekt, za to plus za perfektní scénář, kterej díkybohu vydržel být napínavej až dokonce, kdy vás nejdřív naprosto položí svou pointou a nakonec definitivně zlomí ultimátním dobrem, které tu naši společnost přece jen ještě pořád drží před vlastní záhubou. Zkrátka a dobře depka, která ovšem věří na lepší zítřky. 9,5/10 ()

Galerie (85)

Zajímavosti (28)

  • Seriálovou hospodu Na radosti byste hledali marně. Dům stojí na návsi obce Vrbice u Rakovníka, která také posloužila jako náves seriálové Pustiny. (rakovnik)
  • Zbraně, kterými jsou ozbrojeni policisté při zatčení Karla Sikory (Jaroslav Dušek), jsou samopaly Heckler & Koch MP5. (Necrotongue)
  • Natáčeno v obcích Kryry a Hořovice. (M.B)

Související novinky

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

HBO se stahuje z tuzemské tvorby

16.09.2022

Fúze společností Discovery a Warner Bros. a s ní související snaha razantně omezit výdaje napříč všemi subjekty měla bohužel dopad i na televizní odnož HBO. Ta byla nucena se stáhnout z mnoha… (více)

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

Navštivte místa, která znáte z českých filmů

28.08.2019

Dnes již kultovní trilogie Slunce, seno... je neodmyslitelně spjatá s malebnou jihočeskou krajinou. Film má samozřejmě i své odpůrce, ale ti, kteří si ho zamilovali, mají Hoštice za své poutní místo.… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Reklama

Reklama