Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Iva Janžurová ve své životní roli (přesněji řečeno dvojroli) ztělesňuje dvě povahově zcela rozdílné sestry. Zatímco jedna je vlídná a dobrá, druhá představuje ztělesněné zlo, chorobnou nenávist a závist. Zlá sestra se rozhodne odstranit svůj sourozenecký protějšek, ve kterém není schopna snést vlastnosti, jež právě sama postrádá. Její zrůdnost však záhy překvapí ji samotnou, když nabyde nečekaných rozměrů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (183)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Za mňa pomerne zvláštny film, ktorý ma až tak nenadchol, no mám nesmierne rád Ivu Janžurovú, ktorú vnímam ako jednu z najlepších herečiek na území ČS-r. vôbec, pričom musím taktiež uznať, že snímok skutočne disponuje osobitou, hádam aj temnou atmosférou. Ja osobne si však nemyslím, že by mala byť táto rola pre Janžúrovú životnou, i keď je v tomto filme skvelá od úvodu, až do úplného konca. Čo sa týka hodnotenia, bije sa to vo mne, no alibisticky sa prikloním k názoru väčšine. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, o kterém se nebojím napsat, že je dokonalý. Vedle Spalovače mrtvol a Petrolejových lamp se jedná o jedno z vrcholných děl Juraje Herze. Film je skvělý například díky originální kameře v kombinaci s dynamickými střihy. Kvůli tomu film působí nejen velice svižně ale místy, je-lu to zamýšleno, také úzkostně. Práce s kamerou reálně zprostředkuje divákovi pocity závratě a malátnosti a také strachu. Samozřejmě by Morgiana nebyla tak dobrá bez fenomenálního výkonu Ivy Janžurové. Ale ani tím výčet kvalit nekončí. Díky nádherným kostýmům a maskám vypadají herečky jako z obrazů Gustava Klimta. A výprava a dekorace také nezůstávají pozadu. Po všech stranách dobrý film. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Dokonce i v živém člověku jsou některé jedy..." Tenhle "artový horor" z dílny mistra Juraje Herze mne okouzluje léta a myslím, že ještě o něco déle, než legendární Spalovač mrtvol. Děj je velice jednoduchý, lehko pochopitelný pro všechny a napětí s hrou mezi životem a smrtí se celý čas stupňuje. Morgiana - to je vskutku drsná pohádka o dobru a zlu, nekompromisně ukazující zlo v nejděsnějších podobách, v závěru potrestáno vlastním svědomím. Od prvního zhlédnutí mě fascinovalo tajemno vycházející nejen z příběhu, ale i vizuálního zpracování plného různých barev, kostýmů a nádherných záběrů při moři i v secesních interiérech, stejně tak stylová hudba Luboše Fišera (zejména ten ponurý "karetní" kuplet hraný na klavír) a samozřejmě vynikající výkon Ivy Janžurové v hlavní dvojroli zcela odlišných ženských postav. Její protikladné herecké portréty jsou ve spojení se symbolickými maskami obou sester dokonalostí. Zcela jedinečnou atmosféru pak dolaďuje zasazení příběhu do historické času a exotického prostředí, Herz si pohrává ve vizuálu přímo se surrealistickými obrazy a nabízí na první pohled řadu nenápadných trumfů a detailů, jenž mnohý divák zachytí až při více zhlédnutích. Pánové z Činoheráku (Abrhám, Čepek, Kodet, Somr) v epizodních rolích tady fungují skvěle, stejně jako spojení mysteriózní atmosféry s motivy kartářské vášně, alkoholu a v závěru i s motivem lásky. 95% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Juraj Herz ukazuje, že horor zvládal skutečně dobře a že je naprosto jedno, jaké si zvolí prostředí, hlavně, když má k dispozici skvělé herce. On už dokáže vygradovat atmosféru a okořenit příběh tak, aby vás bavil celou dobu. Tohle je ale jednoznačně představení Ivy Janžurové, která filmu vévodí a dokáže vás okouzlit, stejně jako zhnusit v podstatě v jednom okamžiku. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

MORGIANA je niečo, čo sa vymyká nielen z filmovej produkcie tej doby, ale aj tej dnešnej. Herz, známy ako rozprávač temných príbehov, zasial magické semienko, z ktorého vykvitol magický, občas až bezútešný príbeh dvoch sestier. Skôr ako horor, ide o psychologickú drámu z potemnelých kútov ľudskej duše. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Juraji Herzovi se výsledný film nelíbil a využil ho hlavně jako příležitost zkoušet filmové triky ve scénách, kde se setkávají obě sestry. (Olík)
  • Juraj Herz chtěl rozšířit děj tak, že se jedna ze sester uprostřed filmu probudí a zjistí, že žádnou sestru nemá a nikdy neměla. Schvalovací komise proti této verzi zakročila a scénář musel dějově odpovídat původní předloze. (Olík)
  • 21.6.2019 měl v Německu světovou premiéru blu-ray s restaurovanou verzí filmu. Film existuje na samostatném blu-ray (limitováno na 999 ks), nebo je součástí trojdisku Juraj Herz Edition (limitováno na 399 ks), kde najdeme dále filmy Panna a Netvor (1978) a Upír z Feratu (1981) obojí v restaurovaných verzích. Všechny disky obsahují kromě německé i českou audiostopu. (lexa.k)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama