Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V prohnilém texaském městečku vedou zuřivou válku dvě strany. Záhadný cizinec John Smith stojí na obou... Nájemný pistolník John Smith v drsném podání Bruce Willise je na dlouhé cestě do Mexika, protože většinu života strávil hrou na schovávanou. Osud ho ale zavane do zapadlého texaského městečka kousek od mexických hranic s příznačným názvem Jericho v době přísné prohibice. Špinavý zapadákov si zcela podmanily dva pašerácké gangy, které odtud řídí špinavý trh s alkoholem a uzavřely mezi sebou křehké příměří. Záhadný cizinec dokáže hrát vypočítavou hru na obě strany, protože muž jako on se stará jen o svou peněžitou odměnu. Celý svůj život se totiž řídí pravidlem, že nežádá a především neprokazuje nikomu laskavost. V případě krásné Feliny ovšem udělá výjimku a rozpoutá tím krvavou válku znepřátelených gangů, v níž zůstane naživu jen ten poslední... Příběh mlčenlivého pistolníka Johna Smithe představuje moderní variaci na oblíbený námět potulného samuraje Sandžúróa ze slavného japonského filmu Ochránce (Jódžinbó) režiséra Akiry Kurosawy. Pro zajímavost lze doplnit, že námět se stal předlohou i pro scénář klasického spaghetti westernu Pro hrst dolarů Sergia Leoneho. (Česká televize)

(více)

Recenze (382)

suicide 

všechny recenze uživatele

Neznám originální Kurosawovo zpracování, tak to, že "Poslední zůstává" je remake, pro moje potěšení z filmu to nebylo vůbec rozhodující.Šlo o kombinaci klasické gangsterovky a westernu zasazenou do doby prohibice - a tak jako že westernu neholduju, tak gangsterovky mám zase rád a kombinace těch obou částí se ukázala překvapivě dobrou. Poznatek: Být hajzl, co hraje na dvě strany se nevyplácí. Nikdy! Pokud tedy nejste Bruce Willis! ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Trestuhodně nevyužitá šance na skvělou gangsterku. Dobrý scénář kazí jeho sice efektní, ale nenápadité a přímočaré zpracování. Přitom Willis s nezvyklým chraplákem a tradičně vyšinutý Walken garantují perfektní obsazení. Krásná Karina Lombard je však namísto role femme fatale postavena jaksi do kouta a působí tu zcela zbytečně a nevyužitě a divák jaksi vůbec netuší, proč na plátně je. Více feelingu ála Smrtonosná past a byl by to památný film. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Poslední zůstává je po Leoneho Pro hrst dolarů již druhým převyprávěním Kurosawovy Osobní stráže, natočené podle románu Dashiella Hammeta z roku 1927 a jde o jednu z nejcharakterističtějších Hillových prací - další z jeho dlouhé řady moderních westernů a lahůdková macho zábava hlučně rozehraná na notně zaprášeném pomezí gangsterek, westernů a akčňáků Johna Woo o zabijácích se svědomím, co kosí protivníky palbou obouruč. Ramenaté vypravěčské monology, stručné dialogy, spousta vystřílených nábojů a samozřejmě nemůže chybět ani rejžův oblíbenec Bruce Dern. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Na filmu Last Man Standing se mi líbila hrozně jedna věc a to: Způsob vypravění příběhu. Willis tak trochu v roli vypravěče, nádherně ucelil atmosféru 30tých let dvacátého století. A k tomu všemu, John Smith Willisovi padl na míru. Dva kolty 1911 a těšte se grázlové :) Neméně výrazná byla taktéž role Hickeyho v podání Christophera Walkena. Dokonalý záporňák!!! Sestřeleno podtrženo 4* ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Role drsnáků, kteří jsou neporazitelní jako Arnold v dobách největší slavy se k Brucovi hodí, ale je jimi už překrmen. Jeho postavy jsou stále dokola podobné v základech a mění jen vzhled a tvar. Žádná dívka v tomto filmu není natolik krásná, abych kvůliní vraždil což mě trochu mrzí. Určitě se měli obsadit hezčí. Christopher Walken je vrahoun jak má být a je na něj krásné pokoukání. Celá zápletka je však lehce zbytečná, nudná a překombinovaná. Klidný komentář hlavní postavy filmu moc dramatičnosti nepřidává. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (14)

  • Původně hudbu k filmu skládal Elmer Bernstein, ale režisér Walter Hill ho během natáčení propustil, protože dosavadní materiál se neshodoval s jeho představou. (Othello)

Reklama

Reklama