San daikaijű: Chikyu saidai no kessen
Ghidorah, the Three-Headed Monster
Sci-Fi
Japonsko, 1964, 92 min
Ishirô HondaHudba:
Akira IfukubeHrají:
Akiko Wakabayashi, Takashi Shimura, Kenji SaharaObsah
V pořadí páty film ze série o Godzille, přičemž poněkud matoucí může být, že japonský ani anglický název její jméno neobsahuje. Tentokrát Japonsko pustoší King Ghidorah, trojhlavé létající monstrum vylíhnuté z meteoritu. Ve stejnou chvíli spolu bojují Godzilla a Rodan, obří ptakoještěr. Je na Mothře, larvě gigantické můry, aby oba nepřátele přesvědčila, že je lépe spojit síly proti mnohem strašnějšímu monstru Ghidorahovi. Přelomový film, kdy se z Godzilly stává spíše ochránce japonských ostrovů než jejich ničitel. Rovněž filmové zrození King Ghidoraha, aktéra mnoha jiných "kaiju" filmů. (Ertai)
zelvopyr
Jsem uchvácen a nadšen. Nádherně dějem nabitý film s monstry, které se zde chovají jako v nějakém profiwrestlingovém mači. Nejdřív se Godzilla dozví, že se Radon vyhrabal z lávy sopky Aso, kde byl od minula zasypán. Tak si pospíší do Japonska, aby si to rozdali na férovku. Mezitím dorazí zlý padouch Ghidora z Venuše a chystá se připravit Zemi stejný osud jako Venuši, tj. zničení. Princezna, která cestou do Japonska na útěku před skupinou atentátníků vypadne při explozi z letadla, se bací do hlavy. Tím se projeví její geneticky daná schopnost věštit, protože její předkové byli (jako řada lidí na Zemi) taky z Venuše, přiletěli sem v době její zkázy. Díky věštění zlých časů se spojí se známými miniaturními vílami, které telepaticky komunikují s Mothrou, a spolu s psychiatrem, policistou a televizní reportérkou vymyslí plán na porážku Ghidory, kterou zařídí Mothra tím, že Godzillu a Radona trochu ukecá a trochu zpacifikuje. Celé je to se slušnými hereckými výkony, docela solidními triky, hezkou přírodou a kopou vtipných scén. A aby nedošlo k nedorozumění, vtipné jsou hlavně boje monster... ale nikoli tak, že byste se smáli, jak je to blbé -- smějete se, jak je to rozpustilé a jak mají všechny příšery osobnosti a styl... no jak píšu, takový wrestling... P.S. kdybych mohl, tak si dám Mothru do oblíbených hereček :)(12.2.2012)
Spinosaurus
Jedna z nejsrandovnějších Godzill. To se prostě musí vidět! Na začátku je to sice zdlouhavé,ale příchodem všech ČTYŘ monster na scénu se rozjede jedna z nejlepších bitek v této sérii. Jako první se probudí Rodan a hned za ním Godzilla. Jakmile se tito dva setkají,začne mezi nimi souboj,u kterého jsem se pozvracel smíchy. Ten,kdo tohle vymyslel,musel být naprostý magor nebo úžasný génius. Mezitím příjde na scénu King Ghidorah,který začne pustošit Japonsko. Ghidorah nejde zastavit a tak dvě víly z předchozího dílu vyvolají Mothru(larvu). Mothra nejdříve dorazí k Rodanovi a Godzille. Nejdříve na každého z nich pustí svojí pavučinu a pak si s nimi rozumně popovídá,aby je usmířila. Hned potom se Mothra vrhne proti Ghidorahovi. Ghidorah je ale silnější. V tom tam příjdou usmíření Godzilla a Rodan a společně s Mothrou nakopají Ghidorahovi zadek. Pak už se jen lidé s Godzillou,Rodanem a Mothrou rozloučí a máme tu Happy End.(24.2.2007)
p6qwre
Nejdříve Godzilla bojuje proti Rodanovi. Godzilla bere do tlapy kus skály, háže po Rodanovi, ten odhlavičkovává a skála končí mimo záběr kamery. Godzilla kope do hromady kamení před sebou a opět úspěšně strefuje Rodana, většinou do hlavy. Rodan se chvíli tváři jakoby omráčen, ale pak se oklepe, stoupne si na zadní a mocně mává křídly. Vytvořený vichr zahání Godzillu o dobrých 50 metrů zpět. King Ghidora nejdříve svými třemi hlavami, ze kterých šlehají jakési elektrické výboje, úspěšně spaluje Mothru. Po zásahu a následném výbuchu se Mothra vždy proletí hodně vysoko a daleko vzduchem. Pak Ghidorah spaluje Godzillu, ta poskakuje na jedné a pak na druhé noze a tváří se, jako by jí to lechtalo:)...atd, atp. Škoda, že trvá tak dlouho, nežli dojde k prvním soubojům, na druhou stranu i ta první polovina filmu není nudná a obsahuje několik vtipných scén.(17.3.2008)
corpsy
Ono hádzať všetky tieto ´´kaiju´´ spektákle do jedného vreca by nebolo proti logike, ale oni sú všetky tak krásne naivné a ´´okázalé´´. Geniálne.(15.3.2011)
TERRORDROME
Než sa dostane na očakávané súboje monštier, hustia do nás japonci nejakú tú politickú zápletku o indickej princeznej na ktorú nepriatelia páchajú atentáty. Vyskočí pred výbuchom z lietadla a potom furt vypráva že je z venuše a chce varovať ľudí pred skazou. Na japonsko ( kam inam ) totiž dopadol magnetický meteorit z ktorého sa "vyliahne" môj obľúbený čumburák King Ghidorah s troma hlavami a dvoma chvostami. Keď začne na mesto chrliť blesky je to paráda. Okrem toho sa spod zeme vytrepe na svetlo aj Rodan a aby monštier nebolo málo, okolo sa začne obšmietať aj Godzilla. Tí dvaja sa najskôr trošku pochytia a to je fakt prča, Rodan dobe Godzille do hlavy a ona len gúľa očami a divý sa prečo to vydáva taký dutý zvuk. Godzilla zasa vrtí zadkom sko keby robila striptýz a snaží sa Rodana trafiť chvostom. Skúša ho aj spáliť svojim plazmovým dychom, ale Rodan len nechápavo krúti hlavou. Jedinou nádejou je mothrí kukac ktorý musí tým dvom rozumne dohovoriť aby spolu bojovali proti Ghidorahovi. Godzilla argumentuje tým, že na ľudí kašle,keď po nej stále len strieľajú. Nakoniec však súhlasia a tak sa môže začať neuveriteľne komický monster fight počas ktorého príšeráci stvárajú také kúsky, že ma až bolelo od smiechu brucho. Keď potom Ghidorah vpálil Godzille blesk do zadku, to už som nevládal a musel som si vymeniť plienky ( nevraviac o tom, že to Godzilla schytá aj do rozkroku ). Proste svinská sranda! Jediné čo mi kazilo zážitok, boli tie miniatúrne dvojičky ktoré "spestria" dej dvoma dlhými speváckymi vystúpeniami. Šlak aby ich trafil!(6.6.2011)