Reklama

Reklama

American Horror Story - Asylum

(série)
USA, (2012–2013), 9 h 10 min (Minutáž: 40–46 min)

Kamera:

Michael Goi

Hrají:

Sarah Paulson, Jessica Lange, Zachary Quinto, Evan Peters, Joseph Fiennes, Lily Rabe, Lizzie Brocheré, James Cromwell, Frances Conroy, Chloë Sevigny (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Příběh se odehrává v roce 1964 v Briarcliffu, ústavu pro duševně choré zločince. Zde vládně pevnou rukou sestra Jude (Jessica Lange), společně se zakladatelem instituce, Monsignorem Timothy Howardem (Joseph Fiennes) a jejich podřízená, sestra Mary (Lily Rabe). Lečbou pacientů v Briarcliffu je pověřený psychiatr Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) a sadistický vědec Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Do ústavu se pod falešnou záminkou dostává novinářka Lana Wintersová (Sarah Paulson), aby napsala článek o údajném seriovém vrahovi, který měl být do Briarcliffu převezen. Lana ale ke své smůle odhalí mnohem závažnější události a záhady, které se v ústavu odehrávají, což by jí mohlo být osudné. (Hannibal92)

(více)

Recenze (184)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spektakulární! Stylizovaná šedesátá léta. Drsný blázinec s ještě drsnější matkou představenou (výborná Jessica Lange). Mladá nevinná jeptiška posedlá ďáblem. Únosy mimozemšťany. Tajemná zápletka s masovým vrahem. Divný doktor s temnou minulostí.... No prostě kupa skvělých (i když provařených) motivů, které dohromady skvěle fungují a vytvářejí něco neskutečně zábavného. AHS je ujetá série, takže nechybí divný sex, hodně krve a mrtvol a ne vždy happy endy. V téhle sérii dosáhl seriál svého vrcholu, čemuž pomáhá i luxusní obsazení - vedle J. Lange tu jsou i taková jména jako Joseph Fiennes, Zachary Quinto nebo James Cromwell, které jistí i (do jiných rolí) navrátivší se veteráni AHS. Coven nebo Freak Show jsou bohužel už zase o laťku níž. ()

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle tvůrčí tým mě nepřestává překvapovat. Troufale jsem si myslel, že vím, co asi můžu od pokračování nejnepříjemnějšího seriálového zážitku očekávat, ale všechny děsivé odbočky nebo sugestivní výjevy mi vzaly dech hned na startu. A to měla spousta gradovaných okamžiků plných strachu, odporu i diváckého nadšení ještě přijít. Jestli tahle Story totiž něco umí, je to donucení diváka k tím soustředěnějšímu sledování, čím víc jsou hlavní hrdinové trýzněni osudem nebo rozmary záporáků. A nová bláznivá parta v jen částečně obměněné herecké sestavě je pro zúčastněné fandění jako stvořená. Dříve nebo později se mi dostali pod kůži jak sympaťák Kit, tak nevyzpytatelná "sister Jude" a dokonce i doktor Arden. Proto je škoda, že příběhu, který má v sobě zdánlivě úplně všechno, co by horror mít mohl, chybí v poslední čtvrtině tempo a občas i náboj. O to větší satisfakcí je pak všeobjímající finále, kde v rámci příjemného tajemství rád odpustím absenci některých odpovědí. Prohlídka blázince tak díky němu potvrdila, že stanice FX má ve svých řadách už po dvou sezónách dokonale specifický a svého druhu zcela nenapodobitelný počin. ()

Reklama

Ogen 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Absolutně nejlepší serie ze všech! Perfektní příběh, kamera, postavy a jejich osudy. Zvraty a finální zakončení, prostě režiséři v plné formě, dnes už je zázrak kdyby takový podobný vyplodili. Ale tak snad se zadaří a nebudou pořád jen samé Roanoky a Culty i když možná by ty série s Jessicou Lange stály více za to. Pro mě se seriál rozdělal na: S Jessicou a Bez ní. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po první sérii jsem se seriálem definitivně sekl. Po tom, co jsem zjistil, že každá série je jiný příběh, rozhodl jsem se dát American Horror ještě šanci. Druhá série nebo-li Asylum je úplně jinde, atmosféra blázince perfektní, napětí nechybí, děj v každém díle vynikající a zvratů tolik, že to na jedné ruce nespočítám. Herci se dokonce do svých rolí hodili daleko více a srovnávat se nic s první sérií nedá. Asylum je minimálně o dva stupně lepší hororový zážitek a mile rád se pustím do další série .. 9/10 = 95% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podle mého subjektivního názoru je Asylum nejlepší sérií, která byla zatím natočena. Z prokletého domu se vše přemístilo zejména do blázince, což bylo chytrým tahem. Prolínání minulosti s přítomností nejprve působí zvláštně, nicméně ve finále už víme, proč se jednotlivé časové linie mísily. Lana "Born to Suffer" Banana, sestra Jude, sestra Mary Eunice, anděl smrti a sériový vrah - vesměs velmi dobře vykreslené postavy mající v seriálu svůj vlastní příběh. Úvodní intro skvěle evokuje, o co se bude v seriálu jednat. Tísnivá atmosféra blázince, machinace s pacienty, mysteriózno. Rovněž mě zaujal remake staré písně Name Game - perfektní. Zkrátka ještě o stupínek lepší než předešlá série hororových povídek, ke které se rád ještě někdy vrátím. ()

Galerie (218)

Zajímavosti (12)

  • V roce 1887 pracovala novinářka Nellie Bly pro deník New York World a tamní šéfredaktor vymyslel, že pošle jednoho ze svých pracovníků napsat reportáž ze ženského ústavu pro choromyslné na newyorském Roosevelt Island. Nellie strávila v ústavu 10 dní a své zážitky popsala v knize „Ten Days In A Mad-House“ (v překladu „Deset dní v blázinci“). [Zdroj: extrastory.cz] (Duoscop)
  • Při rozhovoru s Annou Frankovou (Franka Potente) Grace (Lizzie Brocheré) řekne, že odešla s rodinou z Francie, když jí bylo 9 let. Brocheré je skutečně Francouzkou, která se narodila v Paříži. (noelcoward73)

Reklama

Reklama