Reklama

Reklama

Tato mrazivá adaptace děsivého románu H. G. Wellse o invazi Marťanů, naplněná oscarovými speciálními efekty, přináší divoké vzrušení, žhavou akci a nepolevující napětí, které vám nedovolí vydechnout. Gene Barry (televizní Bat Masterson) a Ann Robinson (televizní seriál Fury) jsou jedni z lidí, které zaujala havárie objektu, připomínajícího meteor... až na to, že jeho posádka rozhodně nebyla přátelská. Útok na Zemi je v plném proudu a marťanské stroje – vznášející se nástroje destrukce ve tvaru "labutí” –, stejně krásné jako děsivé, si neúprosně klestí svou cestu zkázy. Válka světů, natočená v produkci George Pala (Když se světy srazí) a v režii Byrona Haskina (Ostrov pokladů), je obecně považována za jedno z nejlepších sci-fi všech dob a získala tři nominace na Oscara. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mám rád inteligentní sci-fi. Střílení po všem co se hejbe a ničení krásných amerických měst plných hrdinných lidí, mezi dobré náměty nepatří. Když se všem zastavily hodinky, smutně jsem si povzdechl a vzpomněl na "think of a brig wall" Městečko prokletých, jež formovalo můj pohled na filmové fandovství. Američtí generálové prohánějící se Kalifornií v tancích a střílející ubohé futuristické (pardon, Kaplického) placky s tykadly a schopnostmi super výkonného laseru, tomu neříkám chytrý film. O Dnu nezávislosti se dá říct aspoň to, že už měl nástroje na spektakulární podívanou. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Hodně roztomilý retráč, kterému nechybí působivá atmosféra, ani jistý estetický magnetismus (podobně je tomu i u starého Star Treku)... Kvalitu příběhu zajišťuje výborná předloha H. G. Wellse a celé to mnohem lépe funguje i bez velkolepého patosu a nacionální propagandy. Takže Válka světů rovná se katastrofické sci-fi o invazi z vesmíru, které s přehledem strčí do kapsy většinu současných velkoprodukcí na stejné téma. Triková stránka není všechno a ten "deus ex machina" závěr je příjemným prolomením stereotypu, který má současný divák zažitý. Je příjemné po všech těch nákladných agitkách vidět zase film, kdy svět bojuje jako jeden muž (krom Ostbloku, samozřejmě, ale co byste chtěli v 50. letech, že :o)) a nakonec není žádný spásonosný národ, který je nejchytřejší, nejvtipnější a nejsilnější... ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Tak teda nevim nevim, ale tohle mi připadlo jako kdyby někdo omylem strčil Edu Woodovi do kapsy pořádný balík peněz. Režisér Haskin je totiž totální neumětel. Něco jako atmosféru film ani neviděl, v hlavní roli typický americký playboy, kterému vrazili aspoň brejle, aby nevypadal tak natvrdle, hlavní hrdinka vříská jak námořní siréna a ostatní herci když už šíleně nepřehrávají, tak radši nehrají vůbec. Filmové efekty sice dostaly ve své době oscara, ale když vidíte ty šňůry, na kterých mimozemské lodě visí a nebo plexisklové poklopy, které znázorňují silové pole, máte dost i na dva týdny dopředu. O ztvárnění samotných Marťanů se ani nezmiňuju, tomu se snad museli smát i v době vzniku filmu. Scénáři se nic moc vytýkat nedá, ten je stejně béčkový jako samotná knižní předloha. Když ale slyšíte pseudovědecké výblevy typu "navigační gyroskopy", nemůžete opět nezavzpomínat na Eda Wooda a jeho Plan 9. Jediné, na co pak už jen čekáte, je, kdy se ve filmu objeví Bela Lugosi. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ked som film videl pred rokmi na CT, tak ma bavil ovela viac. Dnes mi pripada prilis jednoduchy. Proste taka nonstop destrukcia v ktorej nie je cas na aspon trochu prepracovanejsiu zapletku. Postavy mi pripadali nevyrazne, takze mi boli celkom ukradnute. No a samotne sceny destrukcie su v porovnani s dobovou konkurenciou minimalne o triedu lepsie ale sami o sebe mi uz nestacia, aby ma film bavil. Filmu by bodla aj nejaka poriadna myslienka. Cely cas som vahal medzi dvoma a tromi hviezdickami ale nakoniec davam dve kvôli otravnemu nabozenskemu podtonu behom filmu a hlavne na konci. Uz mi to fakt lezie krkom. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

"In the first world war for the first time in the history of men nations combine to fight against nations using crude weapons of those days. The second world war envolved every continent on the globe and men turned to science for new devices of war fair, which reached to an unparalleled peak in their capacity of distruction. And now, fraught with the terrible weapons of super-science, menacing all mankind and every creature on Earth, comes: THE WAR OF THE WORLDS!" ()

Galerie (96)

Zajímavosti (24)

  • Marťanské válečné stroje měly být původně kráčející stativy, jak byly vyobrazeny v románu H.G. Wellse. (Marek06)
  • Zvukové efekty tepelného paprsku marťanských válečných strojů byly vytvořeny ze tří elektrických kytar hraných pozpátku. Zvuk marťanského křiku poté, co ho Forrester (Gene Barry) zasáhl, byl směsí mikrofonu škrábajícího po suchém ledu a ženského výkřiku přehrávaného pozpátku. (Marek06)
  • Mimozemšťané v tomto filmu mají menší tělo se dvěma rukama (každá se třemi prsty) a se třema očima (modré, zelené, červené). V knize H.G. Wellse však mají dvě oči a vypadaji jako chobotnice. (Jan.Kanak)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama