Reklama

Reklama

Tato mrazivá adaptace děsivého románu H. G. Wellse o invazi Marťanů, naplněná oscarovými speciálními efekty, přináší divoké vzrušení, žhavou akci a nepolevující napětí, které vám nedovolí vydechnout. Gene Barry (televizní Bat Masterson) a Ann Robinson (televizní seriál Fury) jsou jedni z lidí, které zaujala havárie objektu, připomínajícího meteor... až na to, že jeho posádka rozhodně nebyla přátelská. Útok na Zemi je v plném proudu a marťanské stroje – vznášející se nástroje destrukce ve tvaru "labutí” –, stejně krásné jako děsivé, si neúprosně klestí svou cestu zkázy. Válka světů, natočená v produkci George Pala (Když se světy srazí) a v režii Byrona Haskina (Ostrov pokladů), je obecně považována za jedno z nejlepších sci-fi všech dob a získala tři nominace na Oscara. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vojna svetov je možno najlegendárnejšia filmová invázia z vesmíru 50tych rokov. Podľa môjho názoru ale asi najviac z podobne ladených veľkofilmov zostarla. Asi je to preto, že sa snaží ukázať na rozdiel od iných, komornejších diel úplne všetko a tie lietajúce taniere dnes, ale ani takých desať rokov po vzniku filmu nemôžu a nemohli na divákov pôsobiť nijak megalomansky. Mimozemšťania sú tiež ubercool, ale tie z Invaders from Mars len tak niečo neprekoná :). Videl som veľmi dávno a asi už nikdy nenaberiem odvahu ísť do toho znova. VIDENÉ ZNOVA: Vojna svetov ma na druhý krát príjemne prekvapila, pretože som v nej už nevnímal tú počiatočnú rozpačitosť. Teda až na masky mimozemšťanov, tie skutočne nevyšli. Inak sa Haskinovi darí aj napriek zrejme nie bohvieakému rozpočtu vyvolať dojem totálnej skazy a potreby pacifizmu. Kresťanské posolstvo je v poriadku, pretože ono to náboženstvo by asi bolo to jediné, čo by nám v takomto prípade ostalo ako posledná nádej. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Tak teda nevim nevim, ale tohle mi připadlo jako kdyby někdo omylem strčil Edu Woodovi do kapsy pořádný balík peněz. Režisér Haskin je totiž totální neumětel. Něco jako atmosféru film ani neviděl, v hlavní roli typický americký playboy, kterému vrazili aspoň brejle, aby nevypadal tak natvrdle, hlavní hrdinka vříská jak námořní siréna a ostatní herci když už šíleně nepřehrávají, tak radši nehrají vůbec. Filmové efekty sice dostaly ve své době oscara, ale když vidíte ty šňůry, na kterých mimozemské lodě visí a nebo plexisklové poklopy, které znázorňují silové pole, máte dost i na dva týdny dopředu. O ztvárnění samotných Marťanů se ani nezmiňuju, tomu se snad museli smát i v době vzniku filmu. Scénáři se nic moc vytýkat nedá, ten je stejně béčkový jako samotná knižní předloha. Když ale slyšíte pseudovědecké výblevy typu "navigační gyroskopy", nemůžete opět nezavzpomínat na Eda Wooda a jeho Plan 9. Jediné, na co pak už jen čekáte, je, kdy se ve filmu objeví Bela Lugosi. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Na Válku Světů jsem se těšil jako malý kluk, a moje očekávání byla naplněna... Vizuální efekty jsou na svoji dobu úžasné, a i dnes poměrně dobře koukatelné. Herecké výkony - no dobrá, není to právě Shakespeare, ale na dobrý film to stačí. Co ale jednoznačně stojí za zvěčnění, je výborná hudba Leitha Stevense, která vám v jistých velice působivých scénách navodí pocit, že ti lidé mají proč být vyděšení... I když jsem si už kousíček literárního vzdělání doplnil, a mohl se nechat unášet strhujícím vylíčením paniky davů prchajících civilistů (kterou tak parádně vystihl Spielberg ve své filmové verzi), pořád nemám důvod snižovat hodnocení tohoto svého druhu legendárního kousku pod čtyři hvězdy - teď už jsou ale ovšem jenom za 70%. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Hodně roztomilý retráč, kterému nechybí působivá atmosféra, ani jistý estetický magnetismus (podobně je tomu i u starého Star Treku)... Kvalitu příběhu zajišťuje výborná předloha H. G. Wellse a celé to mnohem lépe funguje i bez velkolepého patosu a nacionální propagandy. Takže Válka světů rovná se katastrofické sci-fi o invazi z vesmíru, které s přehledem strčí do kapsy většinu současných velkoprodukcí na stejné téma. Triková stránka není všechno a ten "deus ex machina" závěr je příjemným prolomením stereotypu, který má současný divák zažitý. Je příjemné po všech těch nákladných agitkách vidět zase film, kdy svět bojuje jako jeden muž (krom Ostbloku, samozřejmě, ale co byste chtěli v 50. letech, že :o)) a nakonec není žádný spásonosný národ, který je nejchytřejší, nejvtipnější a nejsilnější... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Válka světů jako kniha nemá absolutně žádnou chybu i přes svůj pokročilý věk. Se stejnojmenným filmem už je to poněkud horší. Ty směšné, byť Oscarem oceněné triky, to by snad divák autorům i odpustil (vzhledem k datu výroby). Ale jinak je to bohužel opravdu jen tuctová podívaná, nijak senzační, s topornými herci, snad jen hudební složka je na slušné úrovni. Z těch tří hvězdiček je jedna jen za tu románovou předlohu. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (24)

  • Zvukové efekty tepelného paprsku marťanských válečných strojů byly vytvořeny ze tří elektrických kytar hraných pozpátku. Zvuk marťanského křiku poté, co ho Forrester (Gene Barry) zasáhl, byl směsí mikrofonu škrábajícího po suchém ledu a ženského výkřiku přehrávaného pozpátku. (Marek06)
  • Marťanské válečné stroje měly každý asi dvacet drátů. Některé byly pro zavěšení a manévrování, zatímco jiné přenášely energii do různých světel a mechanismů. (Marek06)
  • Létající křídlo zobrazené ve filmu je Northrop YB-49. (Marek06)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama