Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka odvysílána na první svátek vánoční roku 2017. Rozhodně se jedná o jednu z nejlepších pohádek s čerty, kde peklo je vyobrazeno jako místo, kde se skutečně trpí a i čerti jednají tak, jak podle obecných představ mají. Samozřejmě se najde výjimka, která do pekla nezapadá a je adeptem na jednu z hlavních postav. Druhou postavou je mladík, který je zcela bez pekelného záznamu, ale touha po manželce ho vede do pekelné záhuby. Naštěstí se nedočkáme žádných "troškovin", výprava je perfektní, obraz také, hudba slušně nápaditá a neruší. Určitě jde o podařenou pohádku, která není pro mrňata, ale spíše pro starší děti a dospělé. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele

Tak paní Konášová svůj andělskopanskej výkon bohužel nezopakovala. Napsaný je to dle mě teda průměrně a těžce předvídatelně, skoro se mi chce říct, že podle nějakého příběhového a scénáristického mustru, nehledě na to, že si to bezostyšně bere dost z jiných (klasických) pohádek typu S čerty nejsou vtípky, Hrátky s rohatci nebo Satanáš na zemi. Divák nejenom, že ví, co se stane několik minut dopředu, ale divák i ví, jak se postavy zachovají a co řeknou. Vůbec tomu nepomáhá fakt, že postavy jsou ploché (charakterově, milá Miluško!), bez jakéhokoliv náznaku jejich vývoje (kromě čerta Matěje), absolutně nezáživné a dialogy mají naprosto prázdné. Když se k tomu přičte fakt, že Vágnerka, Lábus i Sokol těžce (ale opravdu těžce) přehrávají, je divákovi imho jedno, kdo kde skončí. (Čest hereckým výjimkám - Langmajer, Adamczyk i Slovena se fakticky snaží, Piškula na to - sorry - nemá.) No a nezachrání to ani výprava, ani triky, vlastně vůbec nic, ani ta Slovena, která je mimochodem (pokud to někoho zajímá) přesně můj typ včetně těch křivějších zubů a věkově mi tak blízká, až mě to u současný pohádky překvapuje. Sorry, Kristínko, tím nechci říct, že jste stará a měla byste si zajít pro rovnátka. Naopak jste imho pěkná holka (byť vás předabovali), ale za třicet let se u štědrovečerního stolu v televizi neuvidíte, neb Nejlepší přítel je ke smůle vaší i Adamczykově absolutní pohádkovej průměr, kterej se nebojí krást prvky z jiných pohádek. A za to dle pravidel, kterými se ve filmu Peklo ohání, by měl skončit... inu... v Pekle. Původně jsem dal extra hvězdu (jako že dle mého systému 50%) proto, že být o pět let mladší, o Kristínce bych si nechal klidně i zdát, ale přes noc a po přečtení těch výlevů na internetu, kde se česká veřejnost znovu po roce rozhodla vyjádřit svůj filmový vkus, mi ta hvězda nějak vybledla. Sorry. ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Výbornej nápad a moc pěkné ztvárnění pekla. Jenže nápad je nutno rozvést do obstojného scénáře, což tady neproběhlo. Chybí tomu spád, vtip a hlavně je tragická ústřední dvojka. Marek Adamczyk se omezil na permanentně vyplašený výraz úplnýho tydýta a sázka na sličnou tvář Zdeňka Piškuly se minula účinkem, když chlapec neumí hrát. Naopak výborné jsou některé až epizodní postavy (Václav Vydra!). Potěšily i exteriéry, i když v případě Hluboké to byla spíš práce s digitálními technologiemi, nikoli doopravdická filmařina. Celkové vyznění má být oslavou čistého přátelství, jenže úloha děvčat na vdávání tady byla natolik upozaděna, až to vypadalo, že chlapci by si vystačili sami bez dívek, což mi přišlo malinko za čarou :-) ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Teda takhle, plantážníci... Mám pocit, že tohle je ta nejvysokoropočtovější pohádka, jakou ČT kdy natočila. Ty prachy z toho doslova cákají do našich diváckých oček... A to s takovou intenzitou, až by to jednomu způsobilo zrudnutí duhovky. Má to světlo a má to výtvarnou atmosféru. Rozhodně se nejedná o pohádku v papudenklových kulisách, ale o počin, který by (z pohledu vizuálního) mohl být bez hanby promítaný v kinech.. Za to body navrch. Jenže! Proč se vypláclo TOLIK (--- tolik! ---) peněz na příběh o ničem? Ptám se! Klasický nešvar novodobé pohádkové o-hovnovosti se tu dostává do doslova obludných rozměrů. Dějová pustina vrcholí tím, že hlavní postavy mění bezdůvodně svoje motivace a přesvědčení několikrát dokola. A pak už to celé naštěstí skončí. No jo, tak zase snaha byla, žejo? ... (Jo a mimochodem... Hana Vágnerová, Míša Maurerová a Vica Kerekes fakt nejsou jedna a tatáž ženská? Jste si tím jístí? Viděl jě někdo někdy pohromadě na jednom místě? ) ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke kvalitě soudobých pohádek (a nejen těch televizních), je Nejlepší přítel rozhodně lepším průměrem. Dobrý scénář, jak už je od paní Konášové zvykem, hezká výprava, docela pěkné interiéry zámků a Jiří Langmajer s Ondrou Sokolem nakonec tuhle pohádku vytáhli nad obvyklé bahno vánočních děl. Zřejmě bych zvolila jinou představitelku slečny komtesy, služky Marianny i představitele čerta Matěje, hodil by se totiž někdo talentovanější a charismatičtější, a rozhodně bych z děje úplně vystříhala tu pitomou trapnou tabatěrku s hlasem Pavla Lišky, ale zbytek by mohl klidně zůstat tak, jak byl. Nejlepší přítel měl pointu, měl vtip, neměl Bohdalku s Mádlem a většinou si držel úroveň bez trapností. A to dnes rozhodně není nic obvyklého. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (13)

  • Když pan „nadlesní“ Jiří Langmajer  hraje karty a je záběr na jeho ruce, kdy karty míchá a rozdává, tak to ve skutečnosti nedělá on, ale kouzelník, iluzionista a mentalista Jakub Kroulík. (Niko12)
  • Přístup chodbou vedoucí zpoza krbiště vypadá sice hezky, nicméně ve skutečnosti je za touto chodbou jen jedna místnost a ta je slepá. Reálně tam nevede žádný frekventovaný průchod. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama