Řeka čaruje
Komedie / Poetický / Fantasy
Československo, 1945, 96 min
Václav KrškaHudba:
Jiří Srnka, Josef StelibskýHrají:
František Hanus, Růžena Šlemrová, Evelyna Kinská, Svatopluk Beneš, František Vnouček, Karel Dostal, Meda Valentová, Jaroslav Marvan, Bedřich Kubala, Jindřich Plachta, František Černý, František Kovářík, Anna Melíšková, Rudolf Deyl ml., Karel Máj, Eman Fiala, Věra Petáková, Gustav Hilmar, Milada Horutová, Jarmila Smejkalová, František Filipovský, Naděžda Vladyková, Marie Ježková, Helena Bušová, Marie Nademlejnská, Darja Hajská, Vladimír Řepa, Eva Svobodová, Ela Šárková, Jarmila Švabíková, Josef Bělský, Josef Hanuš, Jindřich Láznička, Ota Motyčka, Ella Nollová, Libuše Stehlíková, Lola Skrbková, Josef Vošalík, Blažena Slavíčková, Josef Kotapiš, Marie Rosůlková, Martin Raus, Marta Májová, Marie Ptáková, Marcela Sedláčková, Jarmila Holmová, Antonín Holzinger, Bedřich Vrbský, Marie Brožová, Marie Blažková, Antonín Šolc, Drahomíra Hůrková, Eva Klenová, Marie Norrová, Blanka Waleská, Božena Helclová, Marie Buddeusová, Anna Steimarová, Marie Vášová, Jarmila Svatá, Eva Foustková, Soběslav Sejk, Jan W. Speerger, F. X. Mlejnek, Mirko Maršálek, Ota Výborný, Oldřich Lipský, Emil Konečný, Jiří Julius Fiala, Jiří Koudelka, Bolek PrchalPlakáty
Kvůli panovačné manželce ztrácí stárnoucí muž chuť do života. Návrat do rodného kraje v okolí řeky Sázavy ho natolik změní, že se rozhodne zkusit vše znovu. Zázračně omládne a začne si užívat radostí života... (oficiální text distributora)
Pohrobek
Minimálně scénáristicky stále produkt protektorátní kinematografie (absence určení konkrétní doby) s řadou nejlepších ingrediencí klasického českého filmu. Velmi příjemný snímek, plný poezie Posázaví i nevázaného mladí, jež je tu v ostrém konstrastu se snobským světem nejrůznější smetánky. Dobrý výkon titulního Františka Hanuse a dokonce velmi nečekaná hanbatá scéna, jedna z prvních v českém mainstreamovém filmu.(8.12.2006)
Karlos80
Krásný a velmi působivý lyricko-poetický film (komedie) z ještě krásnějšího a mého oblíbeného prostředí Posázaví. Film ač teprve první Krškův jako samostatný, tak už s jeho typickým pozdějším rukopisem, co víc si tedy může milovník těchto filmů přát. Dále bych ještě samozřejmě ocenil perfektní exteriérovou kameru a Srnkovu hudbu. Jako nejzdařilejší se mi jevili role Františka Hanuse, stárnoucího, životem zklamaného muže (Leopold Kohák), Jindřicha Plachty (Čtverylka) a panovačné a rázné Růženy Šlemrové (manželky Leopolda Koháka), ale také Deylova policajta, to byla ale komická figurka:-) Po všech stránkách nadprůměrný film.(29.2.2008)
belldandy
Lyrický film o malém zázraku - návratu ztraceného mládí. Hlavní hrdina získá mocí kouzelné řeky jedinečnou možnost prožít svůj život podruhé. A vyvarovat se tak chyby, jíž svůj život napoprvé zahodil, když vyměnil "štěstí = život" za dobré bydlo. Řeka čaruje je jistě nadprůměrný film ještě doznívající prvorepubliké éry.(12.6.2004)
sportovec
ŘEKA je v Krškově filmografii jakýmsi intermezzem na cestě ke STŘÍBRNÉMU VĚTRU od OHNIVÉHO LÉTA. Vcelku naivní příběh o osvobození ze starostí stárnoucího věku je v tomto impresionistickém filmu nahražen romantizující nadsázkou mládí, které svou svěžestí a neokoralostí pohledů a přístupů dává najevo, že starým je člověk tak, jak se sám cítí. Je to krásná pohádka a těm, kteří s ní umějí zacházet, vydrží velmi dlouho. Podcenit nelze ani karikující pohled na konvenci starého světa ještě monarchistického období, ani alegorickou symboliku naděje na osvobození z nacistické krutovlády, kterou to vše reprezentuje v pomyslném druhém a možná že i třetím plánu. Svěží film, svěží zážitky ze svěžích výkonů hereckých protagonistů i těch v menších rolích. Svěží i pro dnešní kocourkovskou dobu. A zřejmě nejen pro ni, ale i pro další generace vděčných diváků.(4.1.2008)
WANDRWALL
Vzpomínání, bilancování nad prošlým "stříbrným větrem". Snilo se dříve více než dnes?(14.8.2010)
Marthos
Úspěšná rozhlasová hra spisovatele Josefa Tomana poskytla Václavu Krškovi v roce 1944 námět k filmu Řeka čaruje, jímž tento »básník českého filmu« debutoval jako samostatný režisér. Krška odjakživa ovlivněný jihočeským krajem (jeho rodištěm) a Fráňou Šrámkem (literárním vzorem) mohl až v tomto filmu rozehrát celou škálu básnivých impresí, jež souzněly s jeho vnitřním zaměřením. Nostalgický příběh stárnoucího muže, který z nesnesitelného manželství prchá do kraje mládí, dal režisérovi příležitost k vyslovení obdivu k půvabu a síle romantické neporušené krajiny, v níž hrdina hledá a nalézá svou hlubinu bezpečnosti: mládí. Hlavní postavu Leopolda Koháka vytvořil František Hanus, který se obdivuhodně dokázal vcítit do své postavy a je škoda, že český film tohoto herce později obsazoval do málo významných rolí. Postavu Kohákovy snobské a povýšenecké manželky ztvárnila Růžena Šlemrová, která spolu s okolím vytvořila nádherný kontrast k mládí a svobodě. Další role mají spíše panoramatický význam, přesto je nutné se zmínit o hluboce lidské postavě tuláka Čtverylky v jedinečném podání Jindřicha Plachty. ŘEKA tedy až téměř symbolicky otevřela novou etapu české kinematografie a položila základy pro vznik nového filmového žánru, označovaného termínem poema (v tomto směru se mi vybavuje Hrubínova a Vávrova Romance pro křídlovku).(4.10.2008)
Mackin
Pro hlavního hrdinu představuje řeka Sázava symbol svobody, volnosti a uvědomění, že on nepatří do společensky vyššího světa, jemuž vládne přetvářka, namyšlenost a pohrdání ostatními. Příběhově velice naivní až pohádkově vyznívající film, který spojuje poetičnost zpracování s humorem typické prvorepublikové veselohry.(1.1.2010)
klúčik
Film vznikal v roku 1945. Kamera vo filme jasne ukazuje krásy krajiny. Herecké obsadenie sa podarilo, F.Hanus tu podal výborný výkon. Ďalej sa mi moc páčila R.Šlemrová ako jeho hrozná manželka. Václav Krška natočil pekný film. 65%.(8.8.2010)
Bohemák
Tomu říkám patos... Tento způsob herectví, plný dramatických gest, už mě nějak nedokáže vtáhnout do děje.(12.8.2010)
Šimpy
"Slyšíte?..................řeka zpívá"(23.7.2008)
farmnf
Opravdu, jak uvádí titulky Poetický film se vším všudy. Chvílemi naivní, se skvělým hereckým obsazením a se skvělou kamerou. "Mám už toho všeho dost, dost titulů...atd". Já taky ale koupelí v Sázavě to nevyřeším, snad ta hlína!(17.10.2009)
krvavamera
FILM, KTERÝ JE DŮKAZEM, ŽE ŠATY DĚLAJ ČLOVĚKA (a svoboda dělá štěstí). Jednoho tento Krškův počin hned donutí přemýšlet o životních hodnotách a relativitě mládí/stáři :-) Tenhle poetický film podle rozhlasové hry Josefa Tomana pojednávající o sebenalezení muže, v němž životní světlo již pozvolna dohasíná, se jen hemží dvoj (i troj)expozicemi, básněmi přonášenými ženským vícehlasem, hudebním doprovodem, který reflektuje duševní rozpoložení hlavního hrdiny, který nás občas obšťastní i vnitřním monologem. A to všechno ta Sázava, díky které starý nešťastný vysoce postavený Pražák stává se rozverným a velmi šťastným mladíkem, živícím se manuálními pracemi a prohánějícím místní sukně. Výborný happiend, kdy smrt hlavního hrdiny mu paradoxně umožní začít nový život a dovrší jeho fatální proměnu. Rozhodně doporučuji všem, kteří potřebují dobýt životním optimismem!(15.6.2010)
jakoby
Chci vstoupit do teto reky a zacit zivot znovu.Tento poeticky film si poustim vzdycky, kdyz je mi mizerne. Posledni dobou dost casto.(23.4.2011)
Mikino00
Poetický film ze kterého přímo sálá radost ze života a taková sladká naivita. Řeka mohla opravdu mohla čarovat trochu realističtěji a nevykreslovat jistě těžký život venkovanů jako pohádku.(5.12.2011)
Adiemus
Jeden z nejpůvabnějších českých filmů a moje srdeční záležitost.(29.10.2007)
FOCKE_WULF
Skvělý František Hanus v roli muže osvobozujícího se z područí panovačné manželky (Růžena Šlemrová je taková BDSM samice, od které je asi radost utíkat), který odhazuje svůj dosavadní život, společenský status a bere kramle směr rodné Posázaví. Film Řeka čaruje je nesmírně lehký a svěží, natáčený převážně v exteriérech, což jsou vlastnosti, které u většiny starých českých filmů postrádám.(20.1.2012)
Danulinda
Navzdory vysokému hodnocení zdejších kritiků, kteří dávají čtyři hvězdy, já se domnívám, že děj filmu byl velmi nudný, roztahaný a nic neříkající. Jen díky výborným výkonům a krásné přírodě hodnotím jako podprůměrnou záležitost.(24.7.2011)
| V kinech ČR od: | 25.01.1946 |
|---|---|