Reklama

Reklama

Spartakus

  • USA Spartacus (více)
Trailer 2
USA, 1960, 184 min (Special Edition: 198 min, Televizní verze: 101+85 min)

Režie:

Stanley Kubrick

Předloha:

Howard Fast (kniha)

Kamera:

Russell Metty

Hudba:

Alex North

Hrají:

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch, John Ireland, Herbert Lom, John Dall, Harold J. Stone (více)
(další profese)

Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton a Peter Ustinov v americkém velkofilmu o vzpouře otroků ve starém Římě, oceněném čtyřmi Oscary... Historický velkofilm vyprávějící o vzpouře římských otroků, vedené v letech 74–71 před naším letopočtem, byl natočen podle stejnojmenného románu amerického spisovatele Howarda Fasta. Sledujeme v něm osudy vzpurného otroka Spartaka, od jeho osvobození z libyjských dolů, kdy je prodán trenérovi gladiátorů Batiatovi, za něhož musí bojovat v římské aréně. Tady se zamiluje do otrokyně Varinie. Jednou se ale Spartakus proti svému pánovi vzbouří a s družinou dalších gladiátorů prochází městy, hledají svobodu. Jeho armáda je stále silnější a postupně se přesouvá až na jih Itálie, kde chce překročit moře a vrátit se domů. V samotném Římě se zatím povstání otroků stane rozhodujícím prvkem v politickém boji mezi senátory, kteří chtějí využít situace ke zvýšení vlastní moci. Vítězné boje Spartaka nad početnějšími vojsky Římanů musí jednoho dne zákonitě vystřídat porážka... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (361)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Asi nemůžu říct, že zklamání. Já to tak trochu čekal po-té, co příběh, díky nedávnému zhlédnutí nové verze, znám nazpaměť. Ale rozhodně bych to na novou verzi svádět nechtěl. 2 věci mě na tomto filmu udivily a zaujaly především. Tou první, a dalo by se říci v pozitivním smyslu, byl neuvěřitelný počet komparzistů. V jednu chvíli jich tam museli být snad desetitisíce. V dnešních filmech to vyřeší mohutným vizuálním efektem, ale v té době to muselo stát opravdu neuvěřitelné množství peněz a trpělivosti všechno to uhlídat, pokud to tedy nejsou skutečně dokonale se pohybující modely . Tou druhou je bohužel značná historická nepřesnost. Po zhlédnutí nové "televizní" verze, kde byly také značně zjednodušeny spartakovy cesty (kde to vypadalo, že nepřechází stovky a stovky kilometrů přes celý apeninský poloostrov, ale pouze několik málo desítek a kde dalším zjednoduššením bylo nedostatečně věrohodně vykreslené důvody počínání armády otroků chodit stále sem a tam přes celou Itálii). Těšil jsem se, že Kubrick si takovou příležitost nenechá ujít. Ale mýlil jsem se, on raději cesty sem a tam vynechal vůbec. Škoda. A abych jen nehanil. Hudba se mi nezdála příliš kvalitní, na to, že se jedná o velkofilm, ve kterém se skladatelé mohou v klidu vyřádit....o co to, jo ta chvála....herci jsou vybraní dokonale, bitvy (tedy spíš bitva) je udělaná skvěle. Je ohromně zmatená - a to je tentokrát opravdu chvála....a ještě něco: "Já nejsem Spartacus!" ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

97% - Sandálový film bez jakékoli příměsi náboženství. Nemám vzdělání na úvahy o věrnosti historických postav, a možná i proto je pro mě Spartakus z toho nejlepšího, co jsem kdy v tomto žánru viděl. Úžasně vystavěný, i přes svou délku po celou dobu velmi poutavý. Výborná hudba Alexe Northa umocňuje zážitek ze skvostných hereckých výkonů. U bojových scén, interiérů, i exteriérů jsem žasnul, u milostných scén jsem se dojímal. Permanentně zde něco obdivuji. Co bych měl chtít víc? ()

Reklama

baribal 

všechny recenze uživatele

Je poznat, že poslední slovo neměl Kubrick, samozřejmě se jedná o vynikající epický film, ale v porovnání s barry lyndonem, který v některých ohledech je podobný film je spartakus o trochu roztahanější a řekl bych více klasický, jako stylu Ben Hura. Charisma Kirka a Laurence Oliviera táhne film, bohužel se mi občas pletly obličeje jednotlivých římanů, takže chvílemi jsem ztrácel představu. Nevím co by Kubrick na filmu rád změnil, osobně si myslím, že film mohl být možná o půl hodiny kratší. ()

classic 

všechny recenze uživatele

„Spartakus” bol rímsky otrok, ktorého (od)kúpil "prevádzkovateľ" gladiátorskej školy v Capui, Lentulus Batiatus, odkiaľ roku 73 pred našim letopočtom ubzikol, t. j. „vzal nohy na plecia” , samozrejme, že pri počiatočnej vzbure nebol úplne sám (to by sa ani vôbec nedalo), totiž, na samý úvod ho nasledovala desiatka ďalších a ďalších sympatizantov, a tak na začiatok vzniká akási mikro-armádička, ktorá sa čochvíľa rozrastie do tisícov a tisícov poriadnej armády, čo dá extrémne zabrať aj takým «populárnym» rímskym légiam, že zároveň vstupuje do dejín, ako "Spartakovo povstanie" - najväčšia revolúcia otrokov v staroveku, kedy sa pridávajú ďalšie zaujímavé postavy, a to buď naprosto reálne - Marcus Licinius Crassus, Gaius Julius Caesar, či ešte aj gladiátor Crixus, alebo vo väčšine, samé fikčné, trebárs: Varinia (Spartakova frajerka), Gracchus (senátor), Glabrus, Antoninus (básnik), Tigranes Levantus (pirát), Marcellus a Draba, čo už ďalej výhradne závisí iba od voľnej predstavivosti renomovaného scenáristu DALTONA TRUMBA, a už nakoľko čerpal z knižnej predlohy Howarda Fasta, to vonkoncom netuším, viac-menej, je to aj tak jedno, filmový počin musel skrátka aj tak prispôsobiť premaznanému, hollywoodskému publiku... ? Obsadenie veľkofilmu panoramatických rozmerov, je vskutku - ideálne, už nikdy viac nemal Stano Kubrick toľko zvučných hereckých kapacít pod jednou strechou, veď skúste teraz počítať so mnou: K. Douglas (ikonická, životná rola), L. Olivier, J. Simmons, Ch. Laughton, P. Ustinov (oscar za h. výkon vo vedľajšej úlohe), J. Gavin, N. Foch, J. Ireland, H. Lom, J. Dall, W. Strode a T. Curtis = 12 ! Ansámbel nemá hluché miesta. Majestátna hudba Alexa Northa, mi ešte práve v tejto chvíli rezonuje v ušiach, lebo počúvam soundtrack pri písaní review. Kamera Russella Mettyho je tiež geniálna, ale počul som, že pri komponovaní obrazu sedel kameraman v kúte, kde ho väčšinou zastupoval tvrdošijný puntičkár Kubrick, a tak výsledná cena Akadémie po práve patrí iba režisérovi, ktorú nakoniec obdržal práve odstrkovaný Metty ?! Je to strašne divné ! Špičková výprava výpravného kvarteta a extra vierohodné kostýmy Vallesa a Billa Thomasa, len podtrhujú a zdôrazňujú celkovú historickú atmosféru, dávnu dobu. I napriek všetkým pozitívnym aspektom, som snímku ubral jednu hviezdičku, lebo sa miestami dosť vlečie, zbytočne je natiahnutý do viac, ako 3. hodín, čiže disponuje niekoľkými nudnými pasážami, no z režiséra/mladého ucha, sa stal naprostý perfekcionista, ktorý bude neustále prekonávať hranice svojich možností... PS: V zobrazení 4K ULTRA HD som sa priblížil k samotnému kino-zážitku, čo bolo inak veľmi fajn ! ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JA SOM SPARTAKUS!..." __ Vo svojej dobe jeden z najdrahších filmov tých čias s Kirkom Douglasom, pre ktorého je postava vodcu otrokov bezpochyby najslávnejšou a najikonickejšou rolou v kariére a ktorá je pre mňa synonymom pri vybavení si mena tohto herca. Následne treba vyzdvihnúť svižnú úlohu Petera Ustinova ako Lentula Batiata, ktorého prerod z pohŕdavého majiteľa gladiátorskej školy na pomáhajúceho neškodného dobráka mu zaslúžene priniesla Oscara. Súboj s Drabom, útek gladiátorov a predchádzajúcu scénu, kedy Spartakus utopí Marcelussa (Charles McGraw) v hrnci s gulášom rafinovane zaváňajúcu čiernym humorom môžem vidieť kedykoľvek bez straty záujmu. Davové scény sú doteraz veľkolepé a oscarová kamera Russella Mettyho (neoficiálne však samotného Kubricka) vie skvelo umocniť viacero obrazov, vrátane ústrednej bitky medzi otrokmi a rímskymi légiami, ktorou sa dokonca inšpiroval aj Gibson pri realizácii ,,Statočného srdca". Trocha neortodoxná hudba jazzmana Alexa Northa patrí medzi moje najobľúbenejšie soundtracky. ()

Galerie (160)

Zajímavosti (69)

  • Americký filmový institut zařadil v roce 2006 film na páté místo v seznamu Nejepičtějších podívaných. (Karlos80)
  • Film se natáčel 167 dní, v době od 27. ledna do 12. července1959. Natáčelo se ve Španělsku a ve státě USA – Kalifornie. (Kulmon)
  • Jedná se o jeden z mnoha filmů, který byl zakázán Legií slušnosti. (Krissty)

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama