Reklama

Reklama

Most přes řeku Kwai

  • Velká Británie The Bridge on the River Kwai (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? ... Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň… Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (465)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Moje očekávání byla o něco větší, tím ale neříkám, že Most přes řeku Kwai není skvělý film. Až na hudbu a český dabing je to filmařsky vyvážený starosvětský film. David Lean má úžasný smysl pro krásu - východy slunce nad džunglí, samotný most atd. Hvězdou filmu je bezesporu svělý Alec Guinnes, tudíž nechápu, proč není v titulcích na prvním místě. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že nejsem jediná, kdo byl ohromen hudební melodií či skladbou z nějakého filmu ještě předtím, než jej zhlédl. Pískací pochodová melodie vedoucí přes řeku Kwai je jednou z těch mnoha. Opět mám ten stejný dojem, jako u spousty kultovních, 90% hodnocených filmů. Nevím, jestli mi zrovna tento přijde tolik nadhodnocený, nebo jsem od něj jen čekala větší "nářez." Most přes řeku Kwai dostane hlavní prostor v podstatě až v závěru filmu a po celý děj se do jeho blízkosti či na samotnou trať ani příliš nepodíváme. Rozhodně se jedná o skvěle natočený snímek, ale nebylo v něm, až na ono "pískání" a pár scén téměř nic, o čem bych mohla říct, že mě to "dostalo." A nemůžu to říct ani o celkovém dojmu. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý, pomerne dlhý, v niektorých epizódach nereálny až naivný film s nešťastne zmeneným koncom. Za trápne považujem, ak predchodcovia zajatcov až na Holdena skončili na cintoríne a títo po neľudskej drine pri stavbe mosta v nehostinnej džungli mali ešte chuť na nejaké improvizované kabarety. Film tradične rasistický. Z Japoncov, ktorí ovládli juhovýchodnú Áziu robí neschopných hlupákov, zatiaľ čo kolaborujúci plukovník (inak vynikajúco zahraný Alecom Guinnessom) tu slúži, ako model vojenských a ľudských cností. Ešte aj japonský inžinier, ktorý sa po zlyhaní chystá spáchať harakiri je kladnejšia postava. A do úloh nosičiek tiež nemuseli nahnať účastníčky súťaže Miss Thai. Nemôžem a nechcem dať tomuto filmu päť hviezdičiek, a to bez ohľadu na jeho slávu a Oscarov. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Angličané odjakživa vědí, že nejdůstojnějším činem v nedůstojné situaci je udělat něco neotřesitelně normálního. Třeba za všech myslitelných okolností před pátou odpolední postavit na čaj. :o) Most přes řeku Kwai je malým pomníčkem této životní filosofie. Plukovník Nicholson - poražen, leč nepokořen - dává náplň rčení "být klidný jako Angličan" a je portrétem neokázalého hrdinství, jaké ve válečných filmech nevídáme často. Animální spocení chlapáci s plnou hubou siláckých řečí jsou možná efektnější, ale v životě bych jim nefandil. Plukovníku Nicholsonovi v perfektním podání Aleca Guinnesse ano. V tom je ten film jiný. Lepší. 80% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejlepší válečný film všech dob. A přitom válka s celou svojí krutou absurditou hraje až druhé housle. Zde je hlavní síla ducha, nezlomnost a obyčejné hrdinství, které neznamená udatnost a chrabrost, ale pouze pevnou vůli. Vynikající William Holden, skvělý Jack Hawkins a geniální Alec Guiness. 100%. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (46)

  • Ide o najlepšie zarábajúci film v USA a Kanade v roku 1957. (westerns)
  • Dôkaz o tom, že film sa nenatáčal v lokalite, kde stojí skutočný most cez rieku Kwai (pri Kanchanaburi v Thajsku), ale na Srí Lanke, ktorá sa vtedy ešte volala Cejlón - v jednom zo záberov vo filme je vidno taxík, ktorý má na dverách logo a nápis "Colombo Taxi" (Kolombo je hlavné mesto Srí Lanky) - a rozdiel medzi thajským Kanchanaburi, kde je skutočný most cez rieku Kwai a dedinou Kitulgala na Srí Lanke, kde sa film natáčal, je vzdialenosť vyše 6 000 kilometrov. (andykanadan)
  • Německá firma Faller, vyrábějící příslušenství k modelové železnici, využila úspěchu filmu a zařadila do výrobního programu zmenšeninu inkriminovaného mostu. (Zdroj: ČSFD)

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (více)

Reklama

Reklama