Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Létajícím talířem, který na sebe bere podobu pivního soudku nebo kontejneru na odpadky, přistanou na planetě Zemi dva svérázní mimozemšťané A (M. Lasica) a B (J. Satinský). Cílem jejich mezigalaktické mise je poslat na rodnou planetu zprávu o stavu pozemské civilizace. Jako pokusný objekt jim poslouží bezvýznamný, průměrný vědec dr. Jánský (J. Menzel). Oba mimozemšťané mu svými dobrými úmysly způsobí řadu problémů, mimo jiné od něj odeženou nadějnou milenku Jiřinku (N. Konvalinková), znemožní mu odevzdat zprávu pro šéfa a vyhodí mu byt do vzduchu. Zatímco dr. Jánský je na pokraji nervového zhroucení a hledá odpočinek v lesní rezervaci, mimozemšťané posílají domů svá hlášení a vyrážejí do ulic poznávat výdobytky moderní společnosti… (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

Santino7 

všechny recenze uživatele

Úsmevná sci-fi komédia s krásnym ústredným motívom, zopár vskutku podarenými a originálnymi nápadmi a vynikajúcou dvojicou Lasica+Satinský - táto dvojka proste nedokáže sklamať (páčili sa mi okrem iného aj tie jemné náznaky satiry, ako napríklad na "pokrokovú" architektúru týchto ľudí, vďaka ktorej všetky obydlia vyzerajú na vlas rovnako.. to som sa vážne schuti zasmial:-)), ozajstní majstri situačného humoru! Avšak do vôd (lepšieho) priemeru to podľa mňa "zhadzuje" akási dejová nevyrovnanosť, ktorú ostatne vo svojom komentári vcelku pekne vystihol Oskar. Kresby, ktoré film dopĺňali, boli síce spočiatku roztomilé, no priznám sa, ku koncu ma už tak trošku aj otravovali. To je však oproti tej spomínanej nevyrovnanosti iba taká malá "prkotina", ktorú pri hodnotení vôbec nemá zmysel brať do úvahy a ani som nebral. A hoci som zvažoval aj vyššie hodnotenie, nakoniec predsalen nie, možno nabudúce. A verím tomu, že nejaké nabudúce ešte určite bude, pretože film je to naozaj príjemný. 3/5 ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Osobitého vtipu dvojice Lasica - Satinský využil mistr humoru Oldřich Lipský a udělal dobře. Ve svých báječných komediích vystřídal v hlavních rolích spoustu výrazných osobností a neopíral svoji tvorbu o několik stále stejných obličejů, jako je tomu dnes. Tato komedie sice patří mezi slabší v Lipského bohatém odkazu, ale má svoje kouzlo, atmosféru a originalitu. Zamýšlené ekologické poselství, s výrazným přispěním nezapomenutelných animovaných sekvencí Vladimíra Jiránka, naplňuje film efektivněji, než Greenpeace přikovaní k buldozérům. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pane doktore, Vy jste naprosto průměrný, bezvýznamný člověk. Blahopřeji Vám." Proč doktor Jánský? Proč debil Vaněrka? Proč si nevybrali mne? Já jsem ještě průměrnější a ještě bezvýznamnější. A taky jsem ochoten s nimi ukrást Trabanta, potěšit je výbuchy, seznámit s Osvobozenou domácností, vyplnit jakýkoli dotazník, provést vědecký výzkum a poradit jim, kterak vyplnit hlášení, aby to ufoni pochopili. A měl bych pro ně i nějakou tu "zatracenou zkurvenou" práci, aby poznali slast ze zapojení do pracovního procesu - https://www.youtube.com/watch?v=-SQAwVHUERk. Tohle je dle mého skromného názoru nedoceněné geniální dílo, ale to asi bude tím, že pocházím z galaxie NGC 4414. ()

topi 

všechny recenze uživatele

"Dobrý den, můžeme Vám položit jednu otázku? Jak by jste reagoval na návštěvu mimozemských civilizací?" "ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!! Kultovní osmdesátková sci-fi komedie, jedna z nejkultovnějších, která kdy byla u nás natočena!! Klidně se může měřit s tituly jako třeba Pane, vy jste vdova, Což takhle dát si špenát, Zabil jsem Einsteina pánové, Zítra vstanu a opařím se čajem... Tohle je fakt peklo! :D :D :D ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Za Doktorem Jánským přijede nečekaná návštěva. Kdo by také čekal za dveřmi dva mile se tvářící mimozemšťany s hromadou dotazníků v aktovce. Tato dvě individua zděšeně poznávají pozemský život a na svou rodnou planetu posílají agentem Jiránkem šifrované animované zprávy. Podaří se jim dokonce využít mezery na trhu práce a získat zatracenou zkurvenou práci. Při ní zjišťují, že lopata ani krumpáč nemají spouštěcí tlačítko, nejsou ani řízeny centrálně, nýbrž fungují na manuální pohon. Socialistickou prací nadšení mimozemšťané během chvíle vykopou jámu o rozměrech Panamského průplavu, ale přesto život na zemi a zejména rozmnožovací akt je pro ně stále nepochopitelný. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Ve filmu se na pár vteřin mihne herec Zdeněk Svěrák, který se ptá, kde by v budově našel doktora Cimrmana. Jára Cimrman či Jára da Cimrman je fiktivní postava univerzálního českého génia, kterou vytvořili Jiří Šebánek a Zdeněk Svěrák. Cimrman se poprvé objevil roku 1966 v rozhlasovém pořadu „Nealkoholická vinárna U Pavouka“ v Československém rozhlase. (Willy Kufalt)
  • Dosť dlho sa čakalo na natáčanie filmu. Dôvodom bolo, že režisér Lipský musel dokončiť rozpracované projekty a až potom bol uvoľnený na natáčanie. Bez jeho účasti by pravdepodobne film ani nebol realizovaný. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Na Slovensku padla za odvysielanie filmu pred pár rokmi aj pokuta. Jedna z tamojších komerčných TV staníc ho totiž označila za "nevhodný pre divákov do siedmich rokov", zatiaľ čo podľa televíznej rady je určený až divákom nad 12 rokov, pretože sú v ňom vulgárne výrazy a milostné scény. Televízia tak musela nakoniec zaplatiť 663 eur. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama