Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na začátku normalizace v 70. letech zesílil výskyt ideologicky podbarvených příběhů, ale vyskytly se také pokusy vytvořit nenáročnou zábavu, střiženou bezmála podle prvorepublikových vzorů. Tento snímek rozvíjí zmatky, které nastanou kolem přípravy oslav zlaté svatby, na níž se chystají hornický důchodce a jeho žena... Režisér Jaroslav Mach se spolehl jak na situační komiku pramenící z nedorozumění a záměn, tak na slovní žerty, opírající se o ustavičné škorpení mezi oslavenci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Kakofon 

všechny recenze uživatele

Veselá komedie z rázovitého ostravského kraje rozhodně stojí za shlédnutí. Sešla se zde plejáda skvělých herců. Jediné co lze filmu vytknout je snad jen to slezské nářečí, které se k některým hercům hodilo asi jako hluchý k houslím, např: Sovák, Effa, Lukavský, aj. Naopak herci, kteří ve filmu hovoří spisovnou češtinou (Remunda, Lír) jsou jaksi přirozenější. Ať tak nebo tak! Je to prostě povedený snímek. A za ty skvělé hlášky ( Já ti ten kalendář spravím, tak vy stě spolu žehlili, žehlili, aj) si zaslouží 75%. Jako vždy skvělá Šejbalová i Záhorský. To je bez diskuzí! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Sympaticka normalizacna komedia o nedorozumeniach, hadkach a o pripravach oslav zlatej svadby. Film stihol zludoviet, a dobre sa na tom dalo kedysi zabavit. Ovsem vsak uz dnes, kedy sa k divakovi dostali skutocne kulty europskeho zabavneho filmarskeho priemyslu /Spencer, Terence Hill, Belmondo, Pierre Richard, Mr. Bean/ - tak dnes uz ten humor nefunguje. Za normalizacie vsak dobry sposob ako uniknut normalizacnej sivosti a sedivosti. 56 % ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ještě v 50. letech točil Mach filmy, které fungovaly alespoň v rámci nějaké kategorie. Později už to více méně nestálo za řeč a toto je jeho labutí píseň. Lépe nevidět. Kohorta pražských herců s podivným dialektem ve vesnické grotesce na téma rodinné soudržnosti, která je nad vším. Bohužel strop byl vysoko. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Panebože, Pražáci!“ Nenáročná, ideologií nepřetížená komedie z rázovitého ostravského kraje. Většina herců ztvárňuje jednorozměrné vesnické figurky à la Troška a snaží se mluvit rázně a krátce, což působí stejně, jako kdyby si skupina špatných imitátorů dělala hodinu a půl legraci z Ostraváků. Je potom těžké věnovat pozornost něčemu jinému než divné mluvě, jejíž legrační potenciál se stejně rychle vyčerpá (snad jedině ten, kdo na Ostravsku nikdy nebyl, může věřit, že tady takhle všichni mluví). Venkovským prostředím, střetem venkova a města i „zamrzlým“ posledním záběrem Zlatá svatba vzdáleně připomíná Intimní osvětlení. Aby se ale přiblížila jeho nevnucujícímu se, vícevrstvému a rozhodně ne výsměšnému humoru, musela by překonat stejnou vzdálenost, jaká dělí Prahu od Ostravy. 45% ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi, velmi lidová komedie o rozhádaných manželích před životním jubileem. Komedii Láska jako trám s podobnou zápletkou nesahá Zlatá svatba ani po kotníky. Přesto je docela srandovní - odehrává se totiž kdesi na Opavsku a režisér Mach trval na tom, aby všichni mluvili příslušným nářečím. Exkluzivní sestava pražských herců se viditelně necítila být moravskými venkovany a sledovat, jak s nasazením pronášejí všechna ta "Ní" a "Ňů" znamená pořádně rozvibrovat bránici. Jediný Jiří Sovák se odmítl ztrapňovat a mluví lidskou řečí, ačkoli hraje předsedu MNV a měl by jít příkladem. ;o) 20% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (2)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v meste Ostrava a v obciach Spálené a Heřmanovice. (dyfur)
  • Ve filmu zazní výraz „putifarka“, jehož význam je dnes už neznámý, protože slovo se nepoužívá. Jedná se o dámu, zpravidla poněkud starší, která svádí mladší muže. (sator)

Reklama

Reklama