Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na nádraží Florenc v Praze nastupují do autobusu cestující do Karlových Varů. Je mezi nimi i dívka dobráckého řidiče Honzy Chalupy, dispečerka Barborka alias Pusinka. Dámská část cestujících na půvabnou mladou ženu pochopitelně žárlí, zatímco někteří muži se jí hned začnou dvořit. Po cestě však řidič zastaví jiné krásné dívce, a tak má Barbora dojem, že se sama ocitla na vedlejší koleji. Cesta do Varů je dlouhá a během ní dojde na mnohá drobná nedorozumění. Jak mezi Honzou a Barborkou, tak mezi ostatními cestujícími… Ve vtipně koncipovaném příběhu, který je založen na konfliktech mezi cestujícími v rychlíkovém autobusu, se režisérovi Josefu Machovi podařilo s laskavým humorem ukázat některé stránky lidských povah. Z jednoduché látky autor vytěžil maximum, přičemž se v jeho díle doplňují prvky humorné, až vyloženě groteskní, s prvky hudebně lyrickými i fantastickými. Výsledek představuje kvalitní, divácky vděčnou a zároveň vkusnou zábavu. Píseň "Šoférská" Ludvíka Podéště na slova Josefa Kainara v podání Josefa Beka se ve své době stala hitem. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích fotbalových nadšenců Mandy a Jeníčka upomínají na své postavy z úspěšného staršího filmu Muži v offsidu (1931). (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

UncleG 

všechny recenze uživatele

"Slečna Barbora byla stvořena, aby vnášela neklid do společnosti." Ano, to je jedna z vtipných úvodních replik, v nichž se humorem ani poetikou nešetřilo. Zbytek filmu se už bohužel nese v nablblém duchu kolektivizačního optimismu, budovatelských výlevů a do očí bijícího (takzvaně umně maskovaného) psychologického podsouvání. Jako agitka otřesné, jako komedie podprůměrné. Počáteční nápaditost se velmi záhy vytrácí do nenávratna a ve chvíli, kdy dochází i špatné nápady, přijde na řadu notně ulepená komunistická fantasy-utopie s létajícím a mluvícím autobusem (kam se hrabe pes Falko z Nekonečnýho příběhu). Přece jen jsem si ale něco odnesl... Kdybych teď jako náhodou spadnul z Marsu a viděl film bez předchozích souvislostí, věděl bych ihned po Florenci 13:30, že na znárodňování není nic špatného a že blahu jednotlivce nejvíce prospěje, pokud se podřídí většině. Že když všichni táhnou za jeden provaz/autobus, pak se dílo podaří a nejlépe je svěřit se moudrým mužům u volantu. A teď promiňte, jdu vyzvracet všechnu tu červenou limonádu... ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

"požaduji sestup, ve vyšších polohách nemohu číst !"...ale jo...tak půl na půl...z jedné strany banální, situační a idelogicky zjitřené ( hlavně ztepilým ženským figurám neustále fičí východní větry do orálního otvoru)...z druhé ale docela solidně zahrané, slušně natočené a místy i docela vtipné...ultimátní jednohubka, ale čas s ní strávený zas až tak nebolí a amerického brouka nepošlapává... ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Tímhle filmem mi Josef Bek potvrdil mé tušení, že takhle nějak by měl vypadat pravej svazák. Ale nápad je to dobrej, dá se říct, že jedno z nejlepších českých roadmovie ještě z doby, kdy tenhle název nic neznamenal. Když se člověk oprostí od občasných výstřelků režimu typu: No dovolte? Já nejsem žádná pani. Říkejte mi soudružko. tak je to moc dobrej film. Jako ve většině tehdejších filmů tam jde spíš o charaktery lidí, přestože prokomunisti jsou ti hodní a všichni ostatní jsou ti zlí nebo minimálně šeredně pomílení. Ale to je už tou dobou a tak to taky člověk musí brát. Není prostě možný, aby v půlce padesátých let, když tu komunismus jel opravdu naplno, natočili komedii bez ideově zabarvených situací. A ruku na srdce, copak na druhé straně oceánu netočili ideově zabarvené filmy? Samozřejmě že ano. I cenzura tam jela o 106. Navíc Škodověnka tehdy ještě byla naše, nejen překabátěný "lidový vozítko" (volkswagon). A ty její speciální úpravy, to musí člověk ocenit ten nápad. Žádný podobný tlačítka jsem nikdy v žádným filmu, ať už cizím nebo našem, neviděl. A velmi solidní herecké výkony, zajímavej nápad i příjemně ubíhající filmík mě přinutily dát pět hvězd. A možná taky že mám slabost pro filmy, kde je to vlastně spíš všechno idyla a krása. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Film je originální, obsahuje mnoho zajímavých prvků a gagů. Potěší prakticky každého, dokonce může oslovit i náctileté v dnešní uspěchané době, kdy ulice jsou přecpané a život hektický. Tehdy se spěchalo "trošku jinak". Není to "budovatelská" veselohra, s tím si dovolím nesouhlasit. Naopak má svou nezaměnitelnou poesii, byť možná trošku naivní. ()

Brasi 

všechny recenze uživatele

Kouzelná cesta autobusem z Prahy do Karlových Varů (potažmo Žatce) s řidičem panem Honzou, Barborkou, Karlem Koníčkem - milovníkem pasívním, hodinářem Kadetem, kouzelníkem, iluzionistou, eskamotérem a mistrem varieté Čusem a spousty dalšími pány, paními, soudruhy a soudružkami, tentononci Havrdy a fanoušky fotbalu. A všichni dohromady se účastní té nejoriginálnější jízdy autobusem na dvaapadesáté rovnoběžce. :D ()

Galerie (7)

Zajímavosti (15)

  • Dĺžka cesty Praha-Karlovy Vary trvala v roku natáčania s autobusom Škoda 706 RTO De Luxe Brusel štyri hodiny. Ide o model, vyrobený pre svetovú výstavu EXPO 58 v Brusseli, ktorý má presklenú strechu a sklené diely nad vodičom. [Zdroj: busportal.cz] (Raccoon.city)
  • Kulisáci kvôli tomuto snímku postavili pri lese falošný motorest. Byť to iba predná časť budovy, ktorá ale z väčšej diaľky vyzerala ako budova skutočná. Prechádzajúci vodiči kamiónov ho z diaľky považovali za skutočný, takže uňho zastavovali. Stávalo sa, že vodič často potom prišiel až k dverám a otvoril. Potom sa s veľkým prekvapením ocitol opäť v lese. Skupina hercov tohto filmu spolu s Josefom Bekom (vodič Jan Chalupa) často sedávala neďaleko. Herci týchto šokovaných vodičov so smiechom pozorovali, keď mali práve vo filmovaní pauzu. (Raccoon.city)
  • Vďaka ČSD vznikla na mieste pôvodného uhoľného skladiska nová autobusová stanica na Florencii. V roku 1948 novú stanicu slávnostne otváral vtedajší riaditeľ štátnych dráh a dobová tlač nezabudla spomenúť, že jednotlivé odchody vozidiel ohlasoval miestny rozhlas. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama