Reklama

Reklama

Projekt Modrá kniha

(seriál)
  • USA Project Blue Book (více)
Trailer
Historický / Mysteriózní
USA, (2019–2020), 14 h 33 min (Minutáž: 42–45 min)

Tvůrci:

David O'Leary

Hudba:

Daniel Wohl

Hrají:

Aidan Gillen, Michael Malarkey, Laura Mennell, Ksenia Solo, Neal McDonough, Michael Harney, Jill Morrison, Nicholas Holmes, Ian Tracey, Robert John Burke (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Na pozadí studené války a atomové éry pojednává tento napínavý seriál inspirovaný skutečným programem Project Blue Book amerického letectva, který byl zaměřen na vyšetřování UFO. Geniální astrofyzik dr. J. Allen Hynek je s kapitánem Michaelem Quinnem zapojen do přísně tajného programu. Dr. Hynek se pokouší přijít na kloub řadě záhadných pozorování. Brzy mu však dojde, že se ocitl ve středu rozsáhlého a nebezpečného pokusu o ututlání pravdy, díky němuž se on sám i jeho nejbližší ocitnou v nebezpečí. (Viasat)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Seriál má 2 řady, ale vlastně je to řada jen jedna. Obsahem jsou taková retro Akta X, ale v nicotném rozsahu a laciném céčkovém kabátku. Příběhy furt dokola to samé a stěží zaujmou, atmosféra nulová, a i ti ufóni jsou zde pořád jen nějaké barevné a rozmazané svítící fleky. No, mizerie. Převaluje se to všechno mezi odpadem a jednou hvězdou za snahu. A ta otravná a zbytečná linka o jeho znuděné manželce tomu taky nepomáhá. (11%) ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Spociatku velmi zaujimave, ustredna dvojka v pohode a aj krovie okolo. Avsak, kazdym dalsim dielom je to len varenie z vody a obcas dokonca dost otravne. Divak sa nic nedozveda a jedina novinka k zaveru, je zrejmy prichod dalsej serie. Priemer a za mna sklamanie. Na priestore 10tich dielov ma serial musi rozhodne bavit viacej inak vyslovene nudi. Po druhej serii nesiahnem. Slabota, hoci filmarcina ako taka celkom fajn. ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Seriál, který se trochu nadějně měl zajímat o nadpřirozeno a mimozemskou tématiku. To se mu sice daří, ale trochu jinak, než bych sám chtěl nebo jak jsem si představoval. Seriál totiž mnohdy místo toho, aby vzal mimozemský problém a ukázal by ho ve faktickém světle, tak se vlastně ukáže, že to tak vůbec není, a že seriál se vlastně snaží dokázat existenci mimozemského života. Což i mně jako "believerovi" přijde dost přitažené za vlasy. Obecně vzato jde o docela zajímavou rychlovku, které má určitě, co nabídnout. Je to suprově a svižně odvyprávěné. Problém je někdy v tom, že někdy něco dává perfektní smysl, a poté zde máme něco, co jde úplně mimo. 2. série: Druhá série moc neslibovala. Obecně od tohoto seriálu se nedalo čekat téměř nic. Obecně vzato však o to víc, byla druhá série malým překvapením, když se tato série dokázala zabývat docela více faktickými a lepšími podmínkami. Najednou se tolik neřeší UFO samotné, které lítá po naší Zemi, ale nějaké lidské případy, které se dají logicky vysvětlit. Stále ale seriál balancuje mezi naprostou fantasmagórií a fakty, což vypadá dost zvláštně. I tak v tom dokáže nějak ladně přecházet a nějak ukazovat, že UFO je docela legitimní věc. A už tak dávno. O to více je zajímavé, že dnes je v tomto ticho po pěšině. Asi se nedá mluvit o nějakém extrémním zlepšením, ale postavy alespoň nedělají úplné nonsensy, příběh je ladný a dobrý, stejně tak výkony ve všech směrem. Minimálně lepší než dříve. Třetí série je otazník. Potencionálně má co nabídnout, ale History si to úplně nemyslí. Tak se uvidí. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Na začátek je nutné zdůraznit, že seriál je inspirovaný skutečnými událostmi asi stejně volně jak volná jsou varlata starce o letních pařácích. Project Blue Book je nejsilnější v pasážích, ve kterých Hynek vědecky vysvětluje možné racionální alternativy v pozorování UFO a pokud by se v tomto duchu odehrával celý seriál s lehkým nádechem tajemna, které by to kořenilo, byl bych blahem bez sebe. Racionalita a fakta ale dnes nikoho nezajímají, zvláště ne konzumní diváky televize, takže místo budování skeptické stránky (o které Modrá kniha vždy byla) nastává octově-alobalový Disneyland a prim hraje výhradně konspiračně-špionážní drama, fyzičtí mimozemšťané naložení v nádržích na amerických leteckých základnách nebo muži v černém pronásledující hlavního hrdinu. Tvůrci dávají okázale najevo, že seriál se zakládá na skutečných událostech, ale skutečný je na něm jen fakt, že Hynek byl v minulém století poradcem v několika po sobě jdoucích projektech zkoumajících fenomén UFO, jinak je vše kompletní fikce a mix dnešních všudypřítomných konspiračních teorií o mimozemšťanech a jejich pozadí. Přesto je Gillen v roli Hyneka natolik zábavný a Malarkey v roli smyšleného kapitána Quinna tak debilně správně americký, že to funguje. Funguje to ovšem výhradně díky nim a zhruba patnácti minutám v každém díle, ve kterých přichází ke slovu skepticismus. Potenciál námětu ležel úplně jinde než v konečném výsledku, ale co čekat od (pseudo)History produkující vedle tohoto seriálu třeba Vetřelce dávnověku. Historii? 70 % ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvej sérií môžem povedať, že ma seriál milo prekvapil a dokonca viac než som čakal. Aidan Gillen v hlavné úlohe úplne skvelý. Nechcem zase nejak preháňať, ale tento seriál môžeme považovať za "nextgen" alebo taký reboot Aktov X. Je to o blízkych stretnutiach tretieho druhu a navyše v atraktívne retro dobe. V dobe, kedy fičala Area 51. Neviem či brať za plus alebo mínus to, že v každej epizóde sa venujeme vždy inému prípadu. To môže znamenať, že niektorá časť môže mať raz nudný príbeh. Ale je pravda, že v 1.sérií sa to ešte nestalo. Ja sa ako milovník tejto doby, v ktorej je seriál zasadený, môžem len kochať či už vozovým parkom, alebo kostýmami. Očakávam 2.sériu. ()

Galerie (312)

Zajímavosti (20)

  • Michael Quinn (Michael Malarkey) o krádeži tajného materiálu povie, že to je horšie ako Rosenbergovci. Julius a Ethel Rosenbergovci boli manželia odsúdení a popravení v roku 1953 za špionáž pre Sovietsky zväz. Julius Rosenberg vynášal do Sovietzskeho zväzu infomácie o výrobe atómovej bomby. (koba)
  • Doktor J. Allen Hynek (Aidan GIllen) zformuloval klasifikační systém pro hlášení UFO a mimozemská pozorování, která i namluvil ve filmu Stevena Spielberga Blízká setkání třetího druhu (1977). Název filmu dokonce přímo pochází z Hynekovy práce a sám Hynek byl najat jako poradce při natáčení. Objevil se i v jedné z rolí v závěru filmu. (PATRICK96)

Reklama

Reklama